Header Ads

Και την πίτα ολόκληρη... και τον Σόιμπλε χορτάτο

Σε δεινή θέση βρίσκεται η Ν.Δ. ύστερα από την απαίτηση του Γερμανού υπ. Οικονομικών να ψηφίσει τα μέτρα της β΄ αξιολόγησης 

Χωρίς πολιτικό αφήγημα κινδυνεύει να μείνει η Ν.Δ. μετά την απαίτηση του Β. Σόιμπλε να ψηφίσει και η αξιωματική αντιπολίτευση τα μέτρα όταν και αν δανειστές και κυβέρνηση καταλήξουν σε συμφωνία.

Ως μια πρώτη -πρόχειρη κατά πολλούς- αντίδραση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη βοήθεια των συμβούλων του, επέλεξε την τακτική τού και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι.
Επί του παρόντος η Ν.Δ. διατείνεται ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα ώστε να μη γίνει το δεκανίκι της κυβέρνησης, αλλά θα σεβαστεί τη συνέχεια του κράτους όταν γίνει κυβέρνηση. Στο αφήγημα έχει προστεθεί και η επωδός πως θα πείσει, ή τουλάχιστον θα προσπαθήσει να πείσει, τους εταίρους για ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής.

Το επιχείρημα ακούγεται έωλο ακόμη και στα αυτιά πολλών εντός Ν.Δ. Είναι εκείνοι που βλέπουν μια εμφανή αντίφαση μεταξύ λόγων και έργων στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αντίφαση που συνδυάζεται και με την επιθυμία-προσδοκία της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Τι διατείνονται όσοι εντός κόμματος εκφράζουν προβληματισμούς; Πως ή θα ψηφίσεις τα μέτρα που θα κληθείς στη συνέχεια να εφαρμόσεις ή θα αφήσεις τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχίσει το παιχνίδι μέχρι τέλους ώστε να αναλάβει και το πολιτικό κόστος - ή και να καρπωθεί την ενδεχόμενη επιτυχία εάν το πρόγραμμα «βγει».

Το αίτημα για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, μεσούσης της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση, δεν ακούγεται πειστικό, διότι είναι σαν να επιθυμείς να πάρεις την καυτή πατάτα από τα χέρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. και να πρέπει άμεσα να τη διαχειριστείς εφαρμόζοντας μέτρα για τα οποία εκφράζεις την αντίθεσή σου.

Πολλώ δε μάλλον όταν ο Κυρ. Μητσοτάκης και δημόσια έχει δηλώσει (σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1) την πεποίθησή του ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν συνέχεια και συνέπεια, ειδικά σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις τους και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Είναι οι ίδιοι δε που δεν αποκλείουν να υποχρεωθεί τελικά και ο νυν αρχηγός της Ν.Δ., όπως και ο προκάτοχός του στην ηγεσία της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς το 2011, να αποστείλει «επιστολή υποταγής» στις απαιτήσεις Σόιμπλε και λοιπών εταίρων.

Αυτό θα εξαρτηθεί και από τον χρόνο που θα κλείσει η τρέχουσα διαπραγμάτευση. Διότι, αν φτάσουμε στον Οκτώβριο-Νοέμβριο, αν δηλαδή η κυβέρνηση περιμένει τις γερμανικές εκλογές ευελπιστώντας σε μια αλλαγή πολιτικής στη χώρα της Μέρκελ, δύο τινά μπορούν να συμβούν: Σε περίπτωση εκλογής Σουλτς, να δοθούν περιθώρια στην κυβέρνηση Τσίπρα και να κλείσει η διαπραγμάτευση παίρνοντας κάτι και για το χρέος.

Αν επανεκλεγεί η Ανγκελα Μέρκελ, δεν αποκλείουν να ζητηθούν περισσότερες δεσμεύσεις και από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Κάτι που άλλωστε είχε ζητηθεί, λένε, και από τον Αλέξη Τσίπρα το 2014. Μόνο που εκείνος τότε ισχυριζόταν ότι θα καταργήσει τα μνημόνια, έλεγε ότι «το νόμισμα δεν είναι φετίχ» και είχε κάθε λόγο να αρνηθεί μια τέτοια υπογραφή.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως επί της ουσίας συμφωνεί με την ευρωπαϊκή πολιτική και δεν το κρύβει, απλώς έχει διαμηνύσει και στους εταίρους ότι θα ήταν δύσκολο η Κ.Ο. της Ν.Δ. να ψηφίσει άλλη μια φορά μέτρα, όπως έκανε και το 2015.

Στις αιτιάσεις αυτές οι περί τον πρόεδρο της Ν.Δ. απαντούν πως «οι συμφωνίες δεν είναι “οι πλάκες του Μωυσή”». Αλλάζουν. Εχει αποδειχθεί ότι τα προγράμματα αυτά δεν είναι ούτε άκαμπτα ούτε ανελαστικά. Μπορούν να αλλάξουν και προς το καλύτερο, μπορούν και προς το χειρότερο.

Αυτό εξαρτάται από την αξιοπιστία και την ικανότητα της εκάστοτε κυβέρνησης. Και σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια, ως αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης, έχουν προστεθεί μέτρα που δεν περιλαμβάνονται στο Mνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015.

Τα μέτρα έφτασαν τα 9 δισ. ευρώ και πάμε για νέα μέτρα μετά το 2018. Μπήκε το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Μπήκε ο «κόφτης». Ολα αυτά δεν υπήρχαν στο τρίτο μνημόνιο, υποστηρίζουν, αιτιολογώντας τη στάση τους να μην ψηφίσουν τα όποια μέτρα. Και τελικά εκτιμούν πως «κανένας δεν θα μπορέσει να αρνηθεί να συζητήσει με μια αξιόπιστη και ικανή κυβέρνηση το ενδεχόμενο να δοθεί στη χώρα μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια