Header Ads

Τρ. Αλεξιάδης: Τι σημαίνει στην πράξη μία μείωση αφορολόγητου

Για τις επιπτώσεις μίας αλλαγής στο όριο του αφορολόγητου ποσού, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και για τις άλλες κρίσιμες παραμέτρους, όπως τους συντελεστές και τους έμμεσους φόρους, μίλησε ο πρώην αναπλήρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης Στο Κόκκινο και τους Προκόπη Αγγελόπουλο και Γιώργο Τραπεζιώτη. Προέβλεπε εξάλλου νέο άλμα εσόδων φέτος με όπλο τις διασταυρώσεις, τη ρύθμιση για οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων και την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος.

Στην πράξη, μία μείωση του αφορολόγητου από τα 8.600 ευρώ στα οποία βρίσκεται σήμερα, στην περιοχή των 5.900 ευρώ, αν ισχύσει (καθώς η μόνη πηγή ενημέρωσης για τη διαπραγμάτευση είναι τα δημοσιεύματα) θα οδηγήσει στην φορολόγηση του ποσού που θα βρεθεί εκτός (δηλαδή περίπου 2.700 ευρώ), είπε ο κ. Αλεξιάδης. Εάν η φορολογία παραμείνει ως έχει, το ποσό αυτό θα φορολογηθεί με 22%, αλλά μπορεί το ποσοστό αυτό να μειωθεί στο 18%-20% στο πλαίσιο της όποιας συμφωνίας.

Μία τέτοια εξέλιξη «είναι σίγουρα δυσμενής, αν και καταλάβαίνουμε τους λόγους και τις σκοπιμότητες» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι για την Αριστερά είναι δεδομένο ότι το αφορολόγητο πρέπει να ορίζεται ψηλότερα από το εκάστοτε όριο της φτώχειας, ώστε η φορολογία να εκπληρώνει την συνταγματική επιταγή ότι ο κάθε πολίτης πρέπει να πληρώνει σύμφωνα με τις δυνατότητές του.
Σημειώσε παράλληλα ότι εάν συνυπολογίσει κανείς τους έμμεσους φόρους, που στην Ελλάδα παραμένουν πολύ υψηλοί εδώ και πολλά χρόνια, ακόμη και κάποιος με ετήσιο εισόδημα της τάξης μόλις των 4.000 ευρώ πληρώνει τελικά ένα μεγάλο ποσοστό σε φορολογία.

Πολύ μεγαλύτερη η αύξηση εσόδων φέτος
Προέβλεψε εξάλλου ότι το 2017 η Ελλάδα θα επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αύξηση στα έσοδα από τη φορολογία, καθώς υλοποιούνται και αξιοποιούνται τα νέα εργαλεία, με την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων (που δίνει και ευρύτερη δυνατότητα επίλυσης παλαιότερων φορολογικών εκκρεμοτήτων), την επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος και τον μηχανισμό διασταύρωσης στοιχείων μεταξύ καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων.

«Το επόμενο διάστημα, εάν εφαρμοστούν σωστά, η αύξηση εσόδων θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του 2016», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Πρώτη φορά διαγράφονται και φόροι

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε εξάλλου στην προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που θα αποτελέσει ένα πολύ σοβαρό μέτρο, για την συνολική ρύθμιση οφειλών προς πάνω από έναν φορέα.

Ο οφειλέτης θα βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς θα είναι αυτός που εκκινεί και τελικά εγκρίνει τη διαδικασία, ακόμη και χωρίς διαμεσολάβηση για ποσά από 20.000 ευρώ ως 50.000 ευρώ (για μεγαλύτερα θα υπάρχει διαμεσολαβητής). Με δυνατότητα μεγάλου αριθμού δόσεων (ως 120) και μικρής δόσης (κατώτερη τα 50 ευρώ) θα μπορεί για πρώτη φορά να ρυθμίζει συνολικά τα χρέη του προς όλους.

«Στην ουσία αφορά τις επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες ... για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα διαγράφονται και φόροι, δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν», υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης.

Προέβλεψε μάλιστα ότι παρά τα καταστροφολογικά σενάρια και δημοσιεύματα ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν θα είναι μεγάλος.

Χρειάζεται πολιτικός ψυχίατρος για να εξηγήσει τι κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, που βγαίνει και λέει να κλείσει άμεσα η διαπραγμάτευση και από την άλλη ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα, τα οποία ωστόσο θα υλοποιήσει, είπε εξάλλου ο ίδιος σχολιάζοντας στη στάση της Νέας Δημοκρατίας τους τελευταίους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια