Header Ads

Τσίπρας: Ορατό το τέλος της επιτροπείας. Κάποιους εντός και εκτός της χώρας τους δυσαρεστεί

Τις εσωτερικές, αλλά και εξωτερικές, δυνάμεις που εργάσθηκαν για να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση «φωτογράφισε» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον ρόλο που διαδραμάτισε η ηγεσία της ΝΔ, σε συνδυασμό με εργοδοτικούς κύκλους της Ελλάδας, αλλά και δυνάμεις του εξωτερικού που, όπως είπε, συστηματικά προέβαλαν «παράλογες απαιτήσεις,», ενώ συνέδεσε την διαλεύκανση σκανδάλων του παρελθόντος με την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Παράλληλα έδειξε την κοινή στρατηγική Μητσοτάκη και Σημίτη για να μην ελεγχθούν τα σκάνδαλα.
«Κάποιοι στο εσωτερικό δεν ήθελαν και δεν θέλουν να πετύχουμε. Ήθελαν να διαιωνισθεί ο φαύλος κύκλος. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πήγαν εν μέσω διαπραγμάτευσης στη Γερμανία να πάρουν την ευλογία του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών», επεσήμανε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας με νόημα το ταξίδι του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο και την συνάντησή του με τον Β. Σόιμπλε.

«Όποιος έχει μάτια, βλέπει» την στάση της ΝΔ

«Το σύστημα που για δεκαετίες λεηλάτησε τη χώρα προσπάθησε ευθέως να μας ανατρέψει μέσω μιας εμπλοκής στην αξιολόγηση. Δεν τους βγήκε και τώρα βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Η κυβέρνηση θα προτιμούσε να έχει έναν ιδεολογικό αντίπαλο και όχι έναν εσμό εκδικητών ακροδεξιών και πορφυρογέννητων που πάσχουν από το σύνδρομο στέρησης εξουσίας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στη ΝΔ και σε άλλο σημείο επεσήμανε: «το σύστημα αυτό προσπάθησε να δημιουργήσει συνθήκες αποτροπής το 2015 με το σχέδιο της παρένθεσης με βάση ένα πρόγραμμα που έληγε ενάμιση μήνα αργότερα (τον Φεβρουάριο) και με τα ταμεία άδεια, και στη συνέχεια προσπάθησε να ανατρέψει την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην πρώτη αξιολόγηση και τώρα στη δεύτερη». «Όποιος έχει μάτια, βλέπει», είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε τις εσωτερικές έριδες στη ΝΔ με την αναφορά Μείμαράκη για «τζάμπα μαγκιές» της ΝΔ επειδή δεν ψηφίζει τα μέτρα, αλλά λέει ότι θα τα εφαρμόσει.

«Ο Κ. Σημίτης δεν κατάλαβε τι γινόταν…»

Αναφερόμενος στα σκάνδαλα ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε την παρέμβαση Σημίτη στο πλευρό της ΝΔ. «Η πρεμούρα να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση οφείλεται και στον φόβο που αισθάνονται κάποιοι ότι ο χρόνος μπροστά μας θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαλευκάνουμε υποθέσεις που βρίσκονται στα συρτάρια», τόνισε και πρόσθεσε: «ξαφνικά εμφανίσθηκε ο κ. Σημίτης, που δείχνει να μην έχει καταλάβει τι έγινε στα χρόνια του, με δύο υπουργούς μπλεγμένους σε εξοπλιστικά, με συνεργάτες του να παραδέχονται ότι κουβάλαγαν μαύρο χρήμα σε σακούλες, με όργιο μίζες στα δημόσια έργα, με τα αποθεματικά των ταμείων στο Χρηματιστήριο. Αυτός ο άνθρωπος που έβλεπε τις μίζες να περνούν, σε τηλεοπτική συνέντευξη, κάπου ανάμεσα σε επαίνους για τον κ. Μητσοτάκη μας χάρισε μία σοφιστεία: ότι η διαφθορά είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο. Αυτή η κυνική αναφορά είναι ενδεικτική της αντίληψης ενός συστήματος. Και δεν αφορά μόνο τον κ. Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ, αφορά και τη ΝΔ. Όλοι γνωρίζουμε ποιοι άφησαν τους Χριστοφοράκους να φύγουν από τη χώρα, ποιοι συνέχισαν το πάρτι στην υγεία και όλοι είδαν πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν με μισό δις θαλασοδάνεια και έδωσαν ασυλία σε αυτούς που τους τα έδωσαν».

«Δεν παίρνουμε δωράκια, δεν λεηλατούμε τα ταμεία»

Ο πρωθυπουργός αντιπαρέβαλλε την κατάσταση του παρελθόντος με τα σκάνδαλα με όσα γίνονται σήμερα για την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. «Τα δύο τελευταία χρόνια η χώρα σταμάτησε να έχει μία κυβέρνηση που η διακυβέρνηση αποτελούσε ταυτόχρονα και όχημα πλουτισμού, ιδιοτέλειας και συμφερόντων. Εμείς δεν πήραμε δωράκια, δεν λεηλατήσαμε τα ταμεία, δεν κάναμε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, δεν βάλαμε ις λίστες στα συρτάρια, αντιθέτως τις βγάλαμε και χτυπάμε την φοροδιαφυγή», τόνισε και επεσήμανε ότι ένας από τους λόγους που πάνε καλά τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι ότι «εμείς καταφέραμε και ξεκολλήσαμε τα μεγάλα έργα σε αντίθεση με τους προηγούμενους που έστηναν τις συμβάσεις με τρόπο που οδηγούσε στην εγκατάλειψη των έργων και στην αποζημίωση των φίλων τους εργολάβων. Είπαμε ότι το πάρτι αυτό πρέπει να τελειώνει είτε αφορά τα δημόσια έργα, είτε την υγεία, είτε τα εξοπλιστικά. «Καταφέραμε να είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που σε συνθήκες κρίσης απορροφήσαμε το 98% των κονδυλίων. Αυτό έγινε γιατί οι προηγούμενοι έδιναν μόνο αυτά που ήταν για δικούς», είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «δεν υπάρχουν μίζες και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Ξεμπλοκάρουν τα έργα και μαζί με την πάταξη της φοροδιαφυγής καταφέρνουμε να έχουμε καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα».

«Φανέλα με χορηγό τη διαπλοκή και τη SIEMENS φορά η ΝΔ»

Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε με δριμύτητα την στάση της ΝΔ σε όλη την περίοδο της διαπραγμάτευσης μιλώντας γι’ αυτούς που «δεν δίστασαν ποτέ να ταχθούν με το πλευρό των δανειστών. Είναι αυτοί που όταν διαπραγματευόμασταν μας έλεγαν «καθυστερείτε με τις ιδεοληψίες σας» και όταν κάναμε βήματα μπροστά στη διαπραγμάτευσης έλεγαν «φορτώνετε με βάρη τους πολίτες»». Υπενθύμισε τις επιθέσεις των ευρωβουλευτών της ΝΔ στην Κομισιόν ότι στηρίζει την Ελλάδα και πρόσθεσε: «η ΝΔ είναι βασιλικότερη του βασιλέως και ο όρος είναι μετριοπαθής για να περιγράψει την στάση της ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη». 
«Ισχυρίζονται ότι φοράνε την γαλανόλευκη φανέλα της Εθνικής, εμείς δεν το βλέπουμε αλλά ίσως έχουμε αχρωματοψία. Όμως ξεχωρίζουμε την χορηγία στη φανέλα. Πότε είναι SIEMENS, πότε είναι η διαπλοκή, πότε οι ακραίοι των δανειστών», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας πως «είναι βέβαιο ότι αν ήταν η ΝΔ θα είχε ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις των δανειστών. Έτσι έκανε και στο παρελθόν». «Η ΝΔ δεν έχει αριστερές ιδεοληψίες, το λέει και το αρχηγός της. Γι’ αυτό θα είχε υποχωρήσει στην απαίτηση του ΔΝΤ για μέτρα 4,5 δις από τον Οκτώβρη του 2015, δεν θα διεκδικούσε θετικά μέτρα και θα πάλευε με νύχια και με δόντια ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίρας και επεσήμανε ότι η ΝΔ «αντί για διαπραγμάτευση, που δεν έκανε ποτέ άλλωστε, θα έκανε πλειοδοσία για νεοφιλελεύθερα μέτρα».

«Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός»

«Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός, η συντριβή των εργαζομένων. Το πρόγραμμα είναι μία παλαιά συνταγή που δεν έχει σχέση με την Ευρώπη και τις αξίες πάνω στις οποίες δομήθηκε. Είναι μία συνταγή που εφαρμόσθηκε σε χώρες χωρίς δημοκρατία και ελευθερία, σε χώρες που τριτοκοσμικοί δικτάτορες πολλές φορές έθεσαν τα σχέδια σε εφαρμογή», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «αυτό εμείς το αποτρέψαμε και όσο είμαστε εδώ δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί. Προσπαθούμε δύο χρόνια να φέρουμε στην Ελλάδα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις την ώρα που κάποιοι προσπαθούν μνα τις διώξουν από την Ευρώπη». 
Σημειώνεται και η αναφορά του πρωθυπουργού πως την νομοθέτηση του λοκάουτ (ανταπεργία εργοδοτών) στην Ελλάδα δεν το ήθελε μόνο η ΝΔ, αλλά και πολλοί εργοδότες.

Και τώρα το χρέος για την έξοδο από την επιτροπεία

Αναφερόμενος ο Αλ. Τσίπρας στην αξιολόγηση απέδωσε «τα εύσημα στους συντρόφους στα κρίσιμα υπουργεία που δεν έχασαν το κουράγιο και την ψυχραιμία τους την ώρα που κάποιοι άλλοι στο εξωτερικό και το εσωτερικό δεν ήθελαν να κλείσει η αξιολόγηση».
Υπογράμμισε ότι «μετά τη Μάλτα ανοίγει ο δρόμος για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Μπαίνουμε στην προσπάθεια που να μη διαιωνίζει τη λιτότητα και να μην υπονομεύει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. Είναι το λιγότερο άτοπο η απαίτηση για πλεονάσματα για μια δεκαετία». «Μετά τη συμφωνία της Μάλτας καθίσται ορατό το τέλος της επιτροπείας και ο αμετάκλητος στόχος μας να δοθεί τέλος σε αυτή την περιπέτεια», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το περιεχόμενο της αξιολόγησης ο Αλ Τσίπρας επεσήμανε ότι «υπάρχουν μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος που ούτε αναγκαία είναι, ούτε θα επιλέγαμε να λάβουμε», αλλά «θα ληφθούν μέτρα που θα δημιουργούν μηδενικό οικονομικό ισοζύγιο τα οποία θα νομοθετηθούν και θα εφαρμοσθούν ταυτόχρονα». 
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στην επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων λέγοντας ότι «πετύχαμε να διασφαλίσουμε την επαναφορά της χώρας στην εργασιακή κανονικότητα, με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ενώ απορρίφθηκαν οι σκληρές πιέσεις για θεσμοθέτηση του λοκάουτ και την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια