Header Ads

Συνεχίζονται οι επαφές κυβέρνησης – δανειστών για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας

Συνεχίζονται οι επαφές κυβέρνησης – δανειστών για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας, με φόντο την επερχόμενη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου 21-23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Επί τάπητος θα τεθούν οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας με στόχο το συμβιβασμό Βερολίνου και Ταμείου για το χρέος.

Την ίδια ώρα από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας διέρρευσε η φήμη ότι το θέμα της Ελλάδας θα είναι εκτός της επίσημης ατζέντας των G20 και της εαρινής Συνόδου του Ταμείου.

«Αν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, σύμφωνα με τους κανόνες του ταμείου και στη βάση λογικών παραμέτρων, δεν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα» επανέρχεται με δηλώσεις της η Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με την επικεφαλής του Ταμείου, βασικό ζήτημα είναι η σύγκλιση, όσον αφορά στα δημοσιονομικά πλεονάσματα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναγκαιότητα εφαρμογής σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Στην Ουάσιγκτον από την Πέμπτη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τα βλέμματα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι στραμμένα στις επαφές που θα έχουν οι κκ Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, στο περιθώριο της συνόδου, από τις οποίες προσδοκάται να υπάρξει ο συμβιβασμός μεταξύ Ευρωπαίων και Ταμείου για το θέμα του χρέους, κάτι που θα επαναφέρει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ και πιθανότατα με τους υπουργούς οικονομικών ΗΠΑ και Γερμανίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα «όπλα» της ελληνικής αποστολής θα περιλαμβάνεται και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που επετεύχθη το 2016. Αυτό θα ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ στις 21 Απριλίου και θα επικυρωθεί από τη Eurostat στις 24 του μηνός και αναμένεται, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, να έχει υπερβεί το 3,5% του ΑΕΠ, δημιουργώντας ένα θετικό carry over για τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι στις επαφές στην Ουάσινγκτον αναμένεται να δοθεί και το «πράσινο φως» για την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα από την προσεχή Δευτέρα- Τρίτη, προκειμένου να προχωρήσει η συγγραφή της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) και να μπει το συνολικό πακέτο (μέτρα- αντίμετρα, πρωτογενή πλεονάσματα, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος) στην τελική ευθεία.

Σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης, το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν τα εξής:

1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις, καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για το 2019- 2020.

2. Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά από το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος και η μελέτη βιωσιμότητας (DSA) από το ΔΝΤ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

3. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας της 1ης Απριλίου.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι να έχουν τελειώσει όλα έως το Eurogroup στις 22 Μαΐου (συμπεριλαμβανομένων των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος), ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE). Θα έχει προηγηθεί ένα έκτακτο Eurogroup στις αρχές του Μαΐου, όπου θα δοθεί το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση του staff level agreement και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Μεταξύ των δύο συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, θα έχει νομοθετηθεί το πακέτο των μέτρων- αντίμετρων που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020.

ΔΝΤ: Απαραίτητη σε κάποιο βαθμό αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι, σε κάποιο βαθμό, απαραίτητη, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ παρουσιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ Λένας Αργύρη , ο Μορίς Όμπσφελντ είπε πως το ΔΝΤ θεωρεί πως σε κάποιο βαθμό η αναδιάρθρωση του χρέους είναι απαραίτητη. Προσέθεσε ακόμη πως οι ακριβείς αριθμοί και οι λεπτομέρειες εξαρτώνται από την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

Ανάπτυξη 2,2% προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα το 2017 και 2,7% το 2018. Ωστόσο για τη συνέχεια το Ταμείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα επιβραδύνεται έως το 2022, για το οποίο βλέπει αύξηση 1%.
Οι νέες προβλέψεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ, περιλαμβάνονται στην έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές που παρουσιάσθηκε σήμερα στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον και ισχυροποιούν τη θέση του για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα και γενναία αναδιάρθρωση χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια