Header Ads

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έταξε τη ΔΕΗ στα συμφέροντα

Χωρίς μισόλογα και περιστροφές - Την... πουλάει όπως είναι επιπλωμένη προσφέροντας: επαναφορά "μικρής ΔΕΗ", πώληση και υδροηλεκτρικών εργοστασίων, 66% ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ, τοποθέτηση στρατηγικού επενδυτή

Την εκχώρηση της ΔΕΗ και της ενεργειακής πολιτικής της χώρας σε ιδιωτικά συμφέροντα έταξε ο Κυρ. Μητσοτάκης από εκδήλωση που πραγματοποίησε στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. παρουσιάζοντας το “ενεργειακό πρόγραμμα του κόμματος”. Με καταστροφολογικό πρόσχημα ότι η ΔΕΗ “καταρρέει”, επιχείρησε να πείσει ότι αυτή θα σωθεί με την υλοποίηση της πρότασής του για πλήρη ιδιωτικοποίησή της.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. α) Επανέφερε το σχέδιο της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ για “μικρή ΔΕΗ” που ακύρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. β) Αναφέρθηκε ονομαστικά σε παραχώρηση ή πώληση σε ιδιώτες και των υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ, ενώ η κυβέρνηση τα έχει εξαιρέσει από παραχώρηση και έχει περιορίσει τη συζήτηση στη διαπραγμάτευση μόνο για λιγνιτικές μονάδες. γ) Ζητάει να μπει στρατηγικός επενδυτής στη ΔΕΗ και να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66%, ενώ η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει εναλλακτική που διατηρεί τα δίκτυα υπό δημόσιο έλεγχο.

Ειδικότερα, σε μια ομιλία με αποκλειστικό αντικείμενο τελικά το σχέδιο της Ν.Δ. για τη ΔΕΗ, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση “δυστυχώς διαλύει τη ΔΕΗ, αδρανοποιεί τον εθνικό σχεδιασμό στην ενέργεια και καθηλώνει τη χώρα, κάτι που βάζει όλη την Ελλάδα σε κίνδυνο”. “Εμείς ερχόμαστε να ελευθερώσουμε τη δυναμική του κλάδου της ενέργειας” είπε. Μίλησε για δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ και για “αδιέξοδο στο οποίο πάει να παγιδευτεί η ΔΕΗ«. »Η ΔΕΗ σήμερα είναι πραγματικά σε πολύ άσχημη κατάσταση. Οι οφειλές ανεβαίνουν, η μετοχή κατρακυλάει, τα προβλήματα ρευστότητας είναι τεράστια. Και οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα της ΔΕΗ ζημιώνουν τους πολίτες και βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας" συνέχισε στο ίδιο μοτίβο.

Υπεραμύνθηκε του μοντέλου της “μικρής ΔΕΗ” που “πολέμησε ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ και εγκατέλειψε ως κυβέρνηση” και εντελώς ανυπόστατα είπε ότι η κυβέρνηση “συμφώνησε να χαρίσει το πελατολόγιο της μισής ΔΕΗ, χωρίς να αλλάξει ουσιαστικά τη δομή της« και πως »τώρα ψάχνει η κυβέρνηση να βρει τι θα πουλήσει, διότι ξέρει ότι, χωρίς ιδιωτικοποίηση τμήματος της ΔΕΗ, η εταιρεία θα καταρρεύσει".

Το σχέδιό του για τη ΔΕΗ, όπως το παρουσίασε, αφορά συγκεκριμένα στα εξής:

* «Θα ιδιωτικοποιήσουμε τον ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66%. Και έτσι θα βρεθεί ένα τμήμα των αναγκαίων κεφαλαίων για την αποκατάσταση της ρευστότητας της ΔΕΗ, αλλά και για να γίνουν επενδύσεις, που απαιτεί το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

* “Να συναφθεί σύμβαση παραχώρησης ή πώλησης με διεθνή διαγωνισμό ορισμένων λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ, μέσα από τη δημιουργία μίας ή και περισσότερων καθετοποιημένων θυγατρικών. Και αυτό αποτελεί μια αναγκαστική κίνηση, λόγω των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για βίαιη μείωση του μεριδίου αγοράς της”.

* “Η Δ.Ε.Η. πρέπει να συμμαχήσει με στρατηγικό επενδυτή, που θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει μια δύσκολη καμπή, να δυναμώσει και να αναπτυχθεί”.

* “Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας της εταιρείας. Ένα από αυτά είναι η επανεξέταση της εκπτωτικής πολιτικής και η αυστηρή διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών".

* «Οι άνθρωποι της ΔΕΗ δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει. Αυτό θα αλλάξει μέσα από μια νέα διοικητική δομή και με αποδέσμευση της επιχείρησης από τις σφικτές απαιτήσεις που διέπουν τις δημόσιες επιχειρήσεις».

Είπε ακόμη ότι “επείγει η ολοκλήρωση των διαδικασιών υπογραφής και κύρωσης όλων των σχετικών συμβάσεων, προχωρώντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να προκηρυχθεί νέος γύρος παραχωρήσεων, ειδικά στις θαλάσσιες περιοχές".

Δεν υπάρχουν σχόλια