Header Ads

Μείωση του ΦΠΑ στο 13% για το σύνολο της αγροτικής δραστηριότητας

Την κατάργηση εντός του 2017 και του ΕΦΚ στο κρασί (καθώς η απόδοσή του είναι μικρή) υποσχέθηκε χθες στη Βουλή ο Β. Αποστόλου
Μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% (έναντι 24% σήμερα) για το σύνολο της αγροτικής δραστηριότητας από την 1η Ιουλίου προβλέπει το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα, το οποίο ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, στο καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ 13% θα ενταχθούν και προμήθειες, όπως οι ζωοτροφές, που επιβαρύνονται τώρα με τον βασικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Παράλληλα, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι εντός του 2017 θα καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, καθώς η απόδοσή του είναι μικρή. Οπως είναι φανερό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έσπευσε να κάνει αυτή τη δήλωση για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την απόρριψη της τροπολογίας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία περιελάμβανε την κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί.

Το επίμαχο μέτρο επιβλήθηκε το 2016, όταν η κυβέρνηση αναζητούσε απεγνωσμένα ισοδύναμα μέτρα για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά απέτυχε παταγωδώς: οι εισπράξεις δεν ξεπέρασαν τα 13.000.000 ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 55.000.000 ευρώ, το λαθρεμπόριο κρασιού ενισχύθηκε και οι Ελληνες οινοπαραγωγοί υπέστησαν σημαντικό πλήγμα.

Ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε ακόμα χθες ότι η κυβέρνηση προωθεί παρεμβάσεις για στήριξη των αγροτών, όπως η εξόφληση των προϊόντων τους εντός 30-60 ημερών. «Εάν υπάρχουν καθυστερήσεις, θα επιβάλλονται πρόστιμα» σημείωσε. Επιπλέον, φιλοδοξεί να προχωρήσει στον διαχωρισμό της αστικής περιουσίας των αγροτών από την αγροτική, που βρίσκονται στα χέρια του εκκαθαριστή της Αγροτικής Τράπεζας λόγω χρεών.

«Τρόικα» υποστήριξης της Ελλάδας στο Στρασβούργο για άμεση λύση στο χρέος!

Την εξεύρεση λύσης για το χρέος της Ελλάδας ζήτησαν χθες, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και η ευρωπαϊκή Αριστερά με κοινή δήλωσή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μέσα από το κείμενο που παρουσίασαν στο Στρασβούργο, οι επικεφαλής των τριών ομάδων ζητούν από τους δανειστές να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να «γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ιδιαίτερα εκείνες μεταξύ του ΔΝΤ και συγκεκριμένων πιστωτών στην Ε.Ε., για τα απαραίτητα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία είχε αποφασιστεί να εφαρμοστούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές και Πράσινοι καλούν μάλιστα ονομαστικά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «να προσεγγίσει το ζωτικό αυτό ζήτημα με τρόπο εποικοδομητικό και λογικό».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της αριστερής ευρωομάδας Γκάμπι Τσίμερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι, παρά την καταρχήν αισιοδοξία, υπάρχει προβληματισμός για το ενδεχόμενο να προβάλει εμπόδια ο Σόιμπλε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Κι αυτός ήταν ο κύριος λόγος που οδήγησε τις τρεις πολιτικές ομάδες στην απόφαση να παρέμβουν με το κείμενο της Τετάρτης, ζητώντας την εφαρμογή του οδικού χάρτη για το ελληνικό χρέος, όπως τόνισε η Γερμανίδα ευρωβουλευτής. Εντονη κριτική προς τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας έκανε για ακόμα μία φορά και ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, λέγοντας ότι «κρατά ομήρους τους Ελληνες για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους».

Δεν υπάρχουν σχόλια