Header Ads

Στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας η ρύθμιση του χρέους


Μετά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με 153 «ναι», η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της αποκλειστικά στο Eurogroup της Δευτέρας, από το οποίο περιμένει μία ολιστική συμφωνία που θα περιλαμβάνει εκτός από το κλείσιμο της αξιολόγησης, τη διευθέτηση των μεσοπρόθεσμων πλεονασμάτων, αλλά και την παραμετροποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup, η κυβέρνηση περιμένει πλέον τις πρωτοβουλίες των δανειστών, έχοντας φέρει εις πέρας τη ψήφιση των συμφωνηθέντων. «Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο όπως κάναμε κι εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε, από τη συνεδρίαση του Eurogoup της ερχόμενης Δευτέρας, μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού» είπε επί λέξει ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη ψήφιση μέτρων και αντιμέτρων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μετά το «πράσινο» φως από την Αθήνα, τεχνοκράτες και αξιωματούχοι των Βρυξελλών εργάζονται πυρετωδώς για το επερχόμενο Eurogroup. Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θεωρείται δεδομένο, όπως επίσης και η εκταμίευση της δόσης που θα έρθει λίγες μέρες πριν την καταβολή σημαντικών υποχρεώσεων της χώρας, ωστόσο η παρεκκλίνουσα στάση του Βερολίνου προκαλεί κάποιες ανησυχίες.

Οι ανησυχίες αυτές κατευνάζονται από την κυβέρνηση με τη ξεκάθαρη θέση πως αν την τελευταία στιγμή το ΔΝΤ αποφασίσει τη μη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε κανένα μέτρο από όσα ψηφίστηκαν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν θα εφαρμοστεί. Η άποψη αυτή βασίζεται στο επιχείρημα πως το ΔΝΤ -αυτή τη στιγμή- αποτελεί αρωγό της κυβέρνησης στην προσπάθεια ρύθμισης του χρέους, με την Κριστίν Λαγκάρντ να έχει καταστήσει σαφές πως το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα μόνο αν προκύψει διευθέτηση του. «Αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ, δεν υπάρχει για εμάς η δέσμευση για μέτρα το 2019 και το 2020» είπε την Πέμπτη από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως τα μέτρα μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος θα εφαρμοστούν μόνο αν υλοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος.

Κομβικό σημείο πρέπει να θεωρείται και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που θα επιφέρει ρευστότητα στην αγορά και θα καλλιεργήσει περαιτέρω το κλίμα εμπιστοσύνης των αγορών προς την ελληνική οικονομία. Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επέκρινε την επιλογή του Μάριο Ντράγκι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως όταν ξεκίνησε το QE, το 2015, μόνο η Ελλάδα εξαιρέθηκε από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Το μόνο τροχοπέδη για την παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος σε αυτό το Eurogroup είναι οι έκτακτες και υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, γεγονός που σημαίνει πως αν το Βερολίνο προβάλλει διαφωνίες (σ.σ. γερμανικές εκλογές) και η ελληνική κυβέρνηση επιδιώξει μία συνολική συμφωνία «εδώ και τώρα», η μετακύλιση της χρηματοδότησης θα πυροδοτήσει νέα ρητορική καταστροφολογίας από τα συστημικά Μέσα και την αξιωματική αντιπολίτευση. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται η ρύθμιση του χρέους να συνομολογηθεί σε επόμενο Eurogroup, κάτι που δεν έχει αποκλείσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Από εκεί και πέρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιδιώξει μία βιώσιμη συμφωνία και ως προς τα πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτευχθούν μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος, με το βέβαιο σενάριο να είναι πως η ελληνική οικονομία θα πρέπει να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα; ύψους 3,5% για την περίοδο 2019 έως 2021. Και σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να συνυπολογιστεί ο παράγοντας ΔΝΤ, καθώς η επικεφαλής του Ταμείου έχει εκφράσει ανοικτά την πεποίθησή της πως αυτά πρέπει να είναι σε βιώσιμα επίπεδα για να μπορέσει να επέλθει ο απαιτούμενος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας. Στον αντίποδα, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ προκρίνει την άποψη πως η Ελλάδα πρέπει για μια δεκαετία να «πιάσει» υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως να μοιάζει απομονωμένος και σε αυτό το ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια