Header Ads

Ο Γιούνκερ, ο Σόιμπλε και... η ελληνική βόμβα!

Η κρίσιμη συνάντηση στο Βερολίνο εν μέσω ανησυχιών για παράλληλη κλιμάκωση κρίσεων σε Ελλάδα και Ιταλία και για τις νέες επιθέσεις Τραμπ στην Γερμανία.

Σε ισχυρές παραινέσεις στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να κάνει όλες τις κινήσεις που χρειάζονται, προκειμένου να... αποσυνδεθεί η ελληνική βόμβα, αναμένεται να προχωρήσει αύριο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, σε μια συνάντηση με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε σήμερα ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επίσκεψης Γιούνκερ στη γερμανική πρωτεύουσα, προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση της Συνομοσπονδίας Ενώσεων Εργοδοτών της Γερμανίας.

Η ίδια απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι το θέμα της Ελλάδας θα είναι το κύριο στην ατζέντα της συνάντησης, λέγοντας ότι οι δύο άνδρες γνωρίζονται εδώ και πολύ καιρό και θα συζητήσουν γενικότερα τα τρέχοντα ευρωπαϊκά ζητήματα. «Θα είναι μία συζήτηση πιο ευρεία για τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στη συνάντηση των δύο ανδρών ο Γιούνκερ θα υπογραμμίσει στον Β. Σόιμπλε την ανάγκη να κλείσει άμεσα και με μια «καθαρή» λύση το ελληνικό ζήτημα, στις 15 Ιουνίου, καθώς στις Βρυξέλλες φοβούνται ότι μια κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης μέσα στο καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την Ευρώπη, ιδιαίτερα υπό το φως και των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο αποδέχθηκε το νέο, αναλογικό εκλογικό νόμο, που συζητείται ήδη από την εποχή της πρωθυπουργίας Ρέντσι και όλα δείχνουν ότι μέσα στο φθινόπωρο η χώρα οδηγείται σε εκλογές. Αυτό έχει ήδη προκαλέσει έντονη ανησυχία στις αγορές, καθώς η Ιταλία είναι ο πραγματικός αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης και μια εκλογική νίκη του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος του Γκρίλο θα μπορούσε να προκαλέσει έντονες αναταράξεις στο οικοδόμημα της ευρωζώνης.

Η δρομολόγηση των εκλογών στην Ιταλία φωτίζει από διαφορετική οπτική γωνία το ελληνικό πρόβλημα: στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι, εάν μείνει ανοικτό το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και κλιμακωθεί μια αντιπαράθεση της Αθήνας με τους δανειστές, θα πέσει νερό στο μύλο του ευρωσκεπτικισμού, με ενδεχόμενες σοβαρές συνέπειες στις ιταλικές εκλογές.

Επιπλέον, ο Γιούνκερ αναμένεται να τονίσει στον Β. Σόιμπλε ότι η διατήρηση της συνοχής της Ευρώπης, που περνά μέσα και από μια διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος, είναι επιτακτική ανάγκη, σε μια περίοδο σοβαρής διαταραχής των ευρωατλαντικών σχέσεων, όπου η νέα διοίκηση Τραμπ επιτίθεται ανοικτά στην Γερμανία και θέτει σε αμφισβήτηση τους πολιτικούς δεσμούς, στους οποίους στηρίχθηκε η μεταπολεμική τάξη πραγμάτων.

Η επιθετικότητα Τραμπ προς την Γερμανία επιβεβαιώθηκε, άλλωστε, εκ νέου σήμερα, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος, λίγα 24ωρα μετά τις συγκρούσεις με την Α. Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής του G7, έγραψε στο Twitter, με σχεδόν απειλητικό ύφος, ότι οι ΗΠΑ έχουν τεράστιο εμπορικό έλλειμμα με την Γερμανία, η οποία πληρώνει πολύ λιγότερα από όσα πρέπει για το ΝΑΤΟ και ότι αυτό είναι πολύ κακό για τις ΗΠΑ και θα αλλάξει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να ζητήσει από τον Β. Σόιμπλε να κάνει μερικά ακόμη βήματα προς την κατεύθυνση του ΔΝΤ, ώστε να κλείσει μια ικανοποιητική, συνολική συμφωνία για το θέμα της Ελλάδας και να μην υπάρξει μια αδικαιολόγητη κλιμάκωση των εντάσεων αυτή την περίοδο, όπου η Ευρώπη αντιμετωπίζει νέες και πολύ σοβαρές προκλήσεις.

Άλλωστε, μετά την υποχώρηση που ήδη έγινε από τη γερμανική πλευρά στις 22 Μαΐου, όταν αποδέχθηκε ως μέτρο ελάφρυνσης του χρέους την επιμήκυνση έως και κατά 15 χρόνια των δανείων του EFSF, η απόσταση που χρειάζεται να καλυφθεί για να υπάρξει μια συμφωνία με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι μεγάλη. Και ο κ. Γιούνκερ αναμένεται ότι θα τονίσει στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι δεν είναι σκόπιμο για τέτοιες διαφορές ήσσονος σημασίας να δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι ευρύτερων αναταράξεων στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια