Header Ads

Με την υπόθεση του «Ερ. Ντυνάν» ξεκινάει η Εξεταστική για την Υγεία


Με το σκάνδαλο του «Ερρίκος Ντυνάν» ξεκινάει σήμερα Τετάρτη, τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην Υγεία

Η επιτροπή που αποτελείται από 23 βουλευτές καλείται σε διάστημα τριών μηνών να διερευνήσει τη σκανδαλώδη διαχείριση και λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την εκτίναξη των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων και της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης με αποκορύφωμα την υπόθεση NOVARTIS, όπως επίσης και την υπόθεση του νοσηλευτικού ιδρύματος «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» το οποίο, υπογραμμίζεται πως αποτέλεσε από το 2000 και έπειτα επιτομή κακοδιαχείρισης και διαφθοράς.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», από τη διερεύνηση της οποίας θα ξεκινήσει το έργο της η Επιτροπή, ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αντ. Μπαλωμενάκης τόνισε πρόφατα: «Η περίπτωση του Ντυνάν είναι όντως πολύ αμαρτωλή και θα φανεί. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι εκποιήθηκε εν μία νυκτί με έναν μοναδικό πλειοδότη, σε μία εταιρεία που συστήθηκε πριν από 15-20 μέρες από τον πλειστηριασμό, με κεφάλαιο 60.000 μόνο, για να δώσει 115 εκατ., δηλαδή όσα ήταν και το χρέος, μία καθαρά προκατασκευασμένη διαδικασία. Μπορεί μεν να είναι νόμιμη, νομότυπη, αλλά πίσω από αυτήν κρύβονται διάφορα πράγματα, κρύβονται υπουργικές πιέσεις, αιφνίδιες αλλαγές διοικητικού συμβουλίου, μάλιστα πιθανότατα αναρμοδίως από τον τότε υπουργό, κρύβονται συναλλαγές, κρύβεται μια παρέμβαση υπουργού για να σταματήσει μια προηγούμενη διαδικασία και αντιδικία με τους δανειστές, να μπει το νερό στο αυλάκι, κρύβεται μία υπουργική τροπολογία που συμπεριλαμβάνει το σήμα υπό εκποίηση πάλι παρατύπως και κρύβονται φυσικά και κακοδιαχειρίσεις του προηγούμενου διαστήματος που οδήγησαν ένα νοσοκομείο στην ανάγκη να πουληθεί, δηλαδή σε μία χρεοκοπία ουσιαστικά του νοσοκομείου».

«Γι αυτά υπάρχουν έγγραφα, ζητήσαμε αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων, θα απευθυνθούμε και στον Ερυθρό Σταυρό στην παλιά και την τωρινή διοίκηση γιατί ήδη έχει υπάρξει καταγγελία ότι περιουσιακά στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού, όπως αυτό το συγκεκριμένο νοσοκομείο, ενώ είχαν εκ του καταστατικού διατεθεί για κοινωφελείς σκοπούς δόθηκαν σε ιδιωτικά χέρια» πρόσθεσε ο βουλευτής και διευκρίνισε: «Είναι όντως ένα μεγάλο κεφάλαιο, θα το τρέξουμε πρώτο για τον λόγο ότι έχει να κάνει με την εισαγγελική παραγγελία. Στη Βουλή έχει έλθει η δικογραφία, αυτή που θα πάρουμε από σήμερα και κατονομάζει τέσσερις -νομίζω- υπουργούς της προηγούμενης περιόδου ότι είναι ύποπτοι ότι έχουν τελέσει διάφορα αδικήματα».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ανοίγματος λογαριασμών πολιτικών προσώπων ο κ. Μπαλωμενάκης γνωστοποίησε: «Αποφασίσαμε να πηγαίνουμε προσεκτικά, κάθε φορά που αποχρώσες ενδείξεις φαίνονται και προκύπτουν για το ζήτημα α’, β’, γ’, δ’ για ένα πρόσωπο -χωρίς φυσικά να το στοχοποιούμε εκ των προτέρων, να το καταδικάζουμε- θα ζητάμε από την αρμόδια Αρχή να ανοίξει ο λογαριασμός. Πρέπει να έλθει φως σε όλα, να διακριβωθεί η διαδικασία και η κίνηση του μαύρου χρήματος. Υπάρχει μία σκέψη να ζητηθεί όχι η διαδικασία της δικαστικής συνδρομής αναγκαστικά μόνο, αλλά οι διαδικασίες που εφαρμόζει το ΣΔΟΕ στους ελέγχους του, δηλαδή να ζητάει απευθείας από τον εξεταζόμενο να δικαιολογήσει εκείνος την προέλευση, την πορεία, τη διαδικασία πώς μπήκαν και βγήκαν χρήματα».

Ο κ. Μπαλωμενάκης σημείωσε ότι επί προηγούμενων κυβερνήσεων υπήρξαν έρευνες στον χώρο της Υγείας, τα αποτελέσματα των οποίων δεν ανακοινώθηκαν ποτέ. «Αυτό που ξέρω από τις υπηρεσίες του υπουργείου είναι ότι επί των προηγούμενων κυβερνήσεων είχε υπάρξει μία κατατοπιστικότατη, διευρυμένη, πλούσια σε αποτελέσματα έρευνα για την κατάσταση του χώρου της Υγείας. Αν την είδατε κι εσείς, την είδαμε κι εμείς. Μπήκε στα συρτάρια, έχουμε τα ονόματα εκείνων που τη συνέταξαν κι εκείνων που την παρέλαβαν. Αυτό θα θελε η ΝΔ να κάνουμε; Να τα κουκουλώσουμε κι εμείς;» ανέφερε ο βουλευτής καταλήγοντας: «Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και να έχουμε επιχειρήματα στον πολιτικό λόγο, θα πρέπει η ΝΔ να μας πει τι έπρεπε να κάνουμε τη δικογραφία για παράδειγμα του Ντυνάν, να τη βάζαμε στο συρτάρι ή να κάναμε πως δεν ήλθε καθόλου στη Βουλή;». 

Κλήση Ανδ. Μαρτίνη

Η Εξεταστική στη σημερινή της συνεδρίαση εκτιμάται ότι θα καλέσει τον Ανδ. Μαρτίνη για να καταθέσει. Παράλληλα, η Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει και την δικογραφία που αφορά τις «αρθροσκοπήσεις Σαλμά» που τιμολογήθηκαν επί υπουργίας Βορίδη. Με βάση την Υπουργική Απόφαση Βορίδη που εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2014, η τιμολόγηση κάθε αρθροσκόπησης ήταν 1.500 ευρώ. Η απόφαση Βορίδη αναιρέθηκε τον Μάρτιο του 2015 και κατέβηκε στα 150 ευρώ. Όμως μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα έγιναν 550 «ακριβές» αρθροσκοπήσεις που τιμολογήθηκαν συνολικά στα 825.000 ευρώ, αντί για 82.500 ευρώ!

Ενδιαφέρον έχει και ο «μίτος της Αριάδνης» για το πώς φτάσαμε στην υπογραφή της Υπουργικής Απόφαση Βορίδη, που ενδεχομένως δείχνει τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος. Όλα ξεκίνησαν από εισήγηση επιτροπής, συνεχίστηκαν με εισήγηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και, τούτων δοθέντων, προχώρησαν με γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ προς τον υπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια