Header Ads

Ν. Παππάς: «Λογαριασμοί του Καραγκιόζη» οι υπολογισμοί της Ν.Δ. για την οικονομία

Στο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την αποτροπή του 2% επιπλέον λιτότητας που επετεύχθη, το χρέος, την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους που θα επιδιώξει η κυβέρνηση αλλά και το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στο Κόντρα.

Μιλώντας για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης και τη συμφωνία, ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής τόνισε ότι «απετράπη «το 2% επιπλέον λιτότητα που επιζητούσε το ΔΝΤ και η Ν.Δ. επέμενε να υπογράψουμε και φτάσαμε στη ρύθμιση μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος. Αυτή ήταν μια τεράστια μετατόπιση, αλλιώς τα πράγματα θα ήταν πολύ αρνητικά για την ελληνική οικονομία».

«Λογαριασμούς του Καραγκιόζη» χαρακτήρισε τους υπολογισμούς της Ν.Δ. για τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ που έχουν οι θεσμοί με τις πραγματικές αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Αν εφαρμόσουμε αυτό το συλλογισμό για τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. ο λογαριασμός είναι 40 δις. Υπενθύμισε μάλιστα ότι με τη διακυβέρνηση των προηγούμενων κυβερνήσεων είχαμε 25% μείωση του ΑΕΠ απώλεια 1 εκ. θέσεων εργασίας
Οικοδομούμε θεσμούς ενός νέου κοινωνικού κράτους

Ο κ. Παππάς ανέφερε αναλυτικά τα οφέλη που θα υπάρξουν για τους πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση από τα αντίμετρα, όπως η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, ή ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι ρυθμίσεις για οφειλές προς το Δημόσιο που, όπως υπενθύμισε, περιλαμβάνονταν στο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, τα σχολικά γεύματα.

«Οικοδομούμε θεσμούς ενός νέου κοινωνικού κράτους» το οποίο όπως υποστήριξε ήταν ανύπαρκτο στη χώρα. Αυτό που υπήρχε στην Ελλάδα δεν ήταν κοινωνικό κράτος αλλά διαφορετικές δομές ασφάλειας και πρόνοιας ανά κοινωνική ομάδα. Αυτό αποτελούσε «μια στρέβλωση με τα ευγενή ταμεία και ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού στις γενικές ρυθμίσεις του ΙΚΑ που υπολείπονταν ακόμα και για τα απαραίτητα».

Το μεγάλο λάθος θα ήταν να υπογράφαμε όταν μας καλούσαν για νέα μέτρα λιτότητας χωρίς να διαπραγματευτούμε. «Η κυβέρνηση δεν έχει την αντίληψη ότι μια διαπραγμάτευση θα πρέπει να κλείνει όπως-όπως» είπε ο κ. Παππάς εξηγώντας ότι οι καθυστερήσεις υπήρξαν όπως όλη η οικουμένη γνωρίζει πλέον, οφειλόταν στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών, κάτι που γίνεται και σήμερα στο θέμα του χρέους.

Ειδικότερα για το χρέος σημείωσε την σημασία της συμμετοχής του Ευρωκοινοβουλίου ως θεσμός που επιβλέπει το πρόγραμμα σε σημείο που από την απλή ενημέρωση που γινόταν παλιότερα από τους υπουργούς «τρεις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, οι σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και η Αριστερά να ζητούν ευθαρσώς και δια των προέδρων τους να υπάρξει λύση για το ελληνικό χρέος». «Ποια είναι η θέση των συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ποια είναι η θέση του αδελφού κόμματος της Ν.Δ.; αναρωτήθηκε προσθέτοντας «σιωπή ως απόρριψη».
Ευχής έργον αν υπήρχε εθνική γραμμή για το χρέος, αλλά ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί το success story Σαμαρά

«Ευχής έργον θα ήταν αν υπήρχε εθνική γραμμή σε αυτό το ζήτημα, αλλά δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης κινείται στη λογική της διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά που καλό θα ήταν κάποια στιγμή να μας εξηγήσει αν ήταν success story» πρόσθεσε ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής και δήλωσε ότι η κυβέρνηση «μέχρι την τελευταία στιγμή θα δώσει τον αγώνα να χαμηλώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%.»

Χαρακτήρισε «αντιευρωπαϊκή στάση» την εισαγωγή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Μια στάση» που, όπως υπογράμμισε «δήλωνε ότι αυτοί που επιμένουν στη συμμετοχή του δεν θέλουν να αξιοποιήσει η Ευρώπη τους μηχανισμούς της όπως τον ESM για να λύσει τα οικονομικά της προβλήματά μόνη της». «Οι πιέσεις έχουν κατευθυνθεί προς τη μεριά που πρέπει και να υπάρξει μία λύση» πρόσθεσε.

«Είναι σαφές ότι κάποιοι δεν ήθελαν να κλείσει η α’ αξιολόγηση, έπαιζαν παιχνίδι καθυστερήσεων και δεν τους βγήκε» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Παππάς.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο «λαμπρό παράδειγμα του νοσοκομείου της Καλαμάτας» αναφορικά με τη χρηστή διαχείριση και πως ένα νοσοκομείο που έμπαινε μέσα εξισορρόπησε τα οικονομικά του. Ενώ μιλώντας για τα μεγάλα έργα των αυτοκινητοδρόμων που ολοκληρώθηκαν χαρακτήρισε «χυδαίο» να υποστηρίζουν ότι ήταν δικό τους έργο, τη στιγμή που έβγαζαν φωτογραφίες μπροστά στις μπουλντόζες και μετά έστελναν τον κόσμο στο σπίτι του.

Αναφορικά με το ταξίδι στην Κίνα υποστήριξε ότι ήταν ουσιαστικό και στρατηγικής σημασίας καθώς υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και κινέζικων εταιρειών και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Αδικαιολόγητες οι καθυστερήσεις στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει παραδώσει όλη την υποδομή, το λογισμικό, όλο τον εξοπλισμό και την τεχνογνωσία για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Το ΕΣΡ βρίσκεται στη διαδικασία διαμόρφωσης άποψης για τον αριθμό των αδειών, υπάρχουν καθυστερήσεις παραδέχθηκε ο υπουργός οι οποίες όπως υπογράμμισε «δεν είναι δικαιολογημένες» και κάλεσε όπως ο νόμος ορίζει ο 4339/2015, να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται στο διαγωνισμό.

Αν εμπιστεύεται κάποιος τις δημοσκοπήσεις τώρα θα ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ. είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση τονίζοντας ωστόσο ότι οι εκλογές θα γίνουν σε δύο χρόνια οπότε υπάρχει αρκετός χρόνος για την κυβέρνηση μπροστά της που θα κυλήσει «πολύ νερό στο αυλάκι».

Κατ. Μπρέγιαννη
ΑΥΓΗΔεν υπάρχουν σχόλια