Header Ads

Παρέμβαση υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από Πιτέλα, Τσίμερ, Κέλλερ

Σε μια παρέμβαση υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προχώρησαν με κοινή δήλωση τους οι Πρόεδροι της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, εν όψει του Eurogroup στις 22 Μαΐου. 

Oι Πρόεδροι των τριών πολιτικών ομάδων, Γκάμπι Τσίμερ, Τζιάνι Πιτέλα και Σκα Κέλλερ, παραχώρησαν σήμερα και σχετική συνέντευξη Τύπου στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Τζιάνι Πιτέλα των Σοσιαλιστών κάλεσε μάλιστα τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να σταματήσει να βάζει εμπόδια στη διευθύτηση του ζητήματος, ενώ η γερμανίδα επικεφαλής των Πρασίνων Σκα Κέλερ «κάλεσε και την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τον Σόιμπλε». 

«Καλούμε το Eurogroup της 22ας Μαΐου να λάβει απόφαση για τα αναγκαία μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην κοινή δήλωσή τους οι επικεφαλής των τριών πολιτικών ομάδων και καλούν παράλληλα τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «να αντιμετωπίσει αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα με εποικοδομητικό και λογικό τρόπο».

Η επιστολή της κοινής δήλωσης, υπογραμμίζει επίσης ότι «περαιτέρω καθυστερήσεις δεν πρέπει να γίνουν δεκτές μιας και θα θέσουν σε κίνδυνο τα πρόσφατα σημαντικά επιτεύγματα της Ελληνικής Οικονομίας» και επισημαίνει ότι «το Eurogroup φέρει την ευθύνη να στηρίξει την πορεία της Ελλάδας προς μία βιώσιμη ανάκαμψη».

Ολόκληρη η κοινή δήλωση: 

Καλούμε το Eurogroup στις 22 Μαίου να ολοκληρώσει την 2η Αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος και να λάβει απόφαση για τα αναγκαία μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016 πρέπει να υλοποιηθεί.

Αν στο τέλος της εβδομάδας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο νομοθετήσει για τα προαπαιτούμενα που απαιτούνται, η Ελλάδα θα έχει ανταποκριθεί σε όλες τις υποσχέσεις και συμφωνίες από την πλευρά της. Συνεπώς έχει έρθει η ώρα και για τους δανειστές να ανταποκριθούν στις δικές τους ευθύνες και υποχρεώσεις. Οι δανειστές πρέπει άμεσα να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ειδικά εκείνες που παραμένουν μεταξύ του ΔΝΤ και συγκεκριμένων Ευρωπαίων δανειστών, σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία και έχει αποφασιστεί να προχωρήσει μετά και την ολοκλήρωση της 2ης Αξιολόγησης. Αυτές οι διαφορές και τα μέτρα λιτότητας έχουν αποδειχτεί αντιπαραγωγικά και έχουν προκαλέσει επικίνδυνες καθυστερήσεις και σύγχυση κατά το παρελθόν.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, καλούμε συγκεκριμένα τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αντιμετωπίσει αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα με εποικοδομητικό και λογικό τρόπο. Είναι η ώρα να ξεπεράσουμε τα πολιτικά εμπόδια που έχουν τεθεί στον δρόμο για ένα ξεκάθαρο και βιώσιμο οικονομικό οδικό χάρτη που θα οδηγεί στην ελάφρυνση του χρέους. Επίσης συγκεκριμένες αποφάσεις πάνω στην βιωσιμότητα του χρέους καθώς και στην ελάφρυνσή του, πρέπει να ληφθούν τώρα.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που θα υποστηρίξουν περαιτέρω τις επενδύσεις, την κοινωνική δικαιοσύνη και την δημοκρατική διακυβέρνηση. Οι μεταρρυθμίσεις του Ελληνικού κράτους που υποστηρίζουν την λειτουργικότητα και αφήνουν πίσω τους το πελατειακό κράτος, οφείλουν να συνεχιστούν. Η ενίσχυση των πολιτικών ανταγωνισμού με σκοπό να υποχωρήσουν τα ολιγοπώλιά στο όνομα μίας δίκαιης αγοράς, οφείλει να παραμείνει προτεραιότητα μέχρι να έρθει η Ελληνική Οικονομία σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάκαμψής.

Περαιτέρω καθυστερήσεις δεν πρέπει να γίνουν δεκτές μιας και θα θέσουν σε κίνδυνο τα πρόσφατα σημαντικά επιτεύγματα της Ελληνικής Οικονομίας που βασίστηκαν στις θυσίες του Ελληνικού λαού και στη προοπτική οικονομικής ανάπτυξης, όπως περιγράφεται από όλες τις διεθνείς οικονομικές και δημοσιονομικές εκτιμήσεις. Μία συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου θα αποκρυσταλλώσει αυτές τις θετικές τάσεις και επιπλέον θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις με τρόπο που θα είναι ωφέλιμος και για την Ευρωζώνη και για την Ελλάδα.

Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο είναι αναγκαίο για να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία καθώς και να συνεχιστεί η θετική πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος. Μαζί με τις προβλέψεις που δείχνουν μείωση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων, η Ποσοτική Χαλάρωση θα δώσει στην Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές και θα προετοιμάσει το έδαφος για την έξοδο από την εποχή των Μνημονίων και την λιτότητα.

Η Ελλάδα για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης έχει βάσιμες προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη. Ο Ελληνικός λαός θα πρέπει να επικεντρωθεί σε πολιτικές που οδηγούν στην έξοδο από το μνημόνιο και προωθούν την δίκαιη και συμμετοχική ανάπτυξη. Το Eurogroup φέρει την ευθύνη να στηρίξει την πορεία της Ελλάδας προς μία βιώσιμη ανάκαμψη.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια