Header Ads

Αλ. Τσίπρας στον ΣΕΒ : Η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή λύση που θα εγγυάται την έξοδο στις αγορές με βιώσιμους όρους

Στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) μίλησε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σήμερα το αίτημα μιας βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και το εθνικό σχέδιο ριζικών αλλαγών παραμένουν σε εκκρεμότητα, τα χρόνια της κρίσης απέδειξαν σε όλους μας ότι το προηγούμενο παραγωγικό μοντέλο απέτυχε κι ότι οφείλουμε να το επανασχεδιάσουμε εάν θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στην έναρξη της ομιλίας του.

«Υπάρχει αναγνώριση από την πλειοψηφία των δανειστών ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της και νομίζω ότι ήρθε η ώρα όλοι οι πιστωτές συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουν καθήκον ηθικό και νομικό να το κάνουν», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Ζητούμε σήμερα από την άλλη πλευρά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές με αξιώσεις, Καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά είναι εκείνη που δεν θα δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές. Αυτή τη στιγμή τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να δώσουν αυτή τη λύση», είπε στη συνέχεια.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η έξοδος της χώρας στις αγορές αρχικά θα γίνει δοκιμαστικά το Σεπτέμβρη του 2018 και μετά θα υπάρξει η δυνατότητα να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μόνιμα και σταθερά από τις αγορές, χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα.

Όπως σημείωσε αυτό είναι το κριτήριο μιας χειροπιαστής επιτυχίας και όχι επικοινωνιακής, ή επίπλαστης. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά για επικοινωνιακούς λόγους ή μικροπολιτικής διαχείρισης μια συνολική συμφωνία για το χρέος, αλλά για να κλείσει οριστικά το φαύλο κύκλο της κρίσης και να βγει στις αγορές με αξιώσεις, με υγιή δημοσιονομικά μεγέθη και καθαρό διάδρομο για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Αυτή η επιτυχία δεν αφορά το αφήγημα μιας κυβέρνησης, αλλά το μέλλον της χώρας, είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επίσης πως δεν κρίνονται οι επόμενες μέρες ή οι επόμενοι μήνες ή μια εκλογική νίκη αλλά κρίνεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες.

Στη συνέχεια, υπογραμμίστε πως καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά, είναι εκείνη που δεν θα δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές και δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα που συνοδεύει τα ελληνικά προγράμματα από την πρώτη μέρα, για άλλη μια φορά στο μέλλον.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επίσης πως για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια κρίσης, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν την δυνατότητα αλλά και την υποχρέωση, να δώσουν αυτή τη καθαρή λύση.

Όπως είπε όλες οι υγιείς δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να συμβάλλουν για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.

«Αυτές της ημέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε ένα εθνικής σημασίας στόχο», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Πάση θυσία, δεν έχουμε άλλη επιλογή πρέπει να τα καταφέρουμε», ήταν το μήνυμα που έστειλε.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του σε 5 κάρτες

- Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας στο εξωτερικό και το ίδιο κάνουμε και στο εσωτερικό, όπως μαρτυρούν, άλλωστε οι οικονομικοί δείκτες.


- Δίνουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να διαμορφώνουν ανταγωνιστικές τιμές, αντισταθμίζοντας και ελέγχοντας τα ενεργειακά τους κόστη.

- Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αυξάνεται και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ενισχύουν τη ρευστότητα της οικονομίας.


- Εισάγουμε τη δυνατότητα αξιοποίησης καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων που αντιμετωπίζουν την έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία.


- Το δημοσιον. περιθώριο, 5 δισ. ως το 2021, θα χρησιμοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς, όπως η μείωση της φορολογίας & η παροχή κινήτρων.left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια