Header Ads

Δ. Τζανακόπουλος: Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το χρέος

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το χρέος με στόχο μια συνολική συμφωνία ως τις 22 Μαϊου με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και την έγκριση της τεχνικής συμφωνίας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει η συνολική συμφωνία λίγες μέρες αργότερα, αρχές Ιουνίου.


Υπογράμμισε ότι «η Γερμανία και το ΔΝΤ βρίσκονται στην τελική ευθεία μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης που γίνεται μεταξύ τους. Οι διαφωνίες τους είναι πραγματικές" ενώ σχολιάζοντας την πιο συγκρατημένη στάση της Γερμανίας αναφορικά με το χρέος πρόσθεσε" Είναι λογικό οι Γερμανοί να προσπαθούν να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «αν δεν έχουμε ρύθμιση για το χρέος δεν θα πάρουμε τα μέτρα» διότι όπως εξήγησε αυτά λαμβάνονται γιατί τα ζητάει το ΔΝΤ και όχι οι Ευρωπαίοι. Πρόσθεσε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν αποδέχθηκε το σύνολο των θέσεων του ΔΝΤ, το οποίο επιζητούσε 4 δις μέτρα».

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας εγγυάται ότι θα πιάνουμε τους στόχους κάιτ που όπως φάνηκε από τις προβλέψεις για το 2016 επιβεβαιώθηκε ότι είχε δίκιο η Ε.Ε. Η αναπτυξιακή προοπτική είναι για πάνω από 2,5% για το 2017 τόνισε ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση επεσήμανε ότι το ΔΝΤ, αντιθέτως, έχει πέσει 42 φορές έξω από τις προβλέψεις του.

Στόχος είναι η απεξάρτηση της χώρας από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018 υποστήριξε ο κ. Τζανακόπουλος εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα είναι ίδια και το 2019 και θα είναι αυτή που θα κληθεί να εφαρμόσει τα αντίμετρα, τα οποία θα σημάνουν την επανασύσταση του κοινωνικού κράτους στη χώρα.

"Τα μέτρα έρχονται για να πάρουμε μια συμφωνία ώστε να καταφέρουμε να βγούμε από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018" εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σχολιάζοντας μάλιστα τις καταιγιστικές ερωτήσεις διαφορετικών θεματικών που δέχθηκε είπε χαρακτηριστικά: «Τα μπλέκεται όλα μαζί, τα βάζετε σε ένα γουδί και τα κοπανάτε".

1% το 2019 και 1% το 2020 είναι τα μέτρα με ισόποσα αντίμετρα διαβεβαιώνοντας επανέλαβε ο κ. Τζανακόπουλος διαψεύδοντας κατηγορηματικά όσα ακούγονται για κατάργηση των επιδομάτων. "Τα επιδόματα δεν κόβονται αλλά κάποια από αυτά εντάσσονται στο ΚΕΑ το οποίο στον προϋπολογισμό θα είναι από 700 έως 750 εκ. για το 2019".

«Η συμφωνία είναι αναγκαία για να προχωρήσει το πρόγραμμα, όπως έχει καθοριστεί πάρουμε τα μέτρα για το χρέος, να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση, να βγούμε στις αγορές. Το τι θα γίνει από το 2019 και μετά, δηλαδή μετά τη λήξη του προγράμματος εξαρτάται από το διεθνή συσχετισμό δύναμης, τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και από οικονομικά αποτελέσματα».

Φταίει ότι το ΔΝΤ έφερε στη διαπραγμάτευση παράλογες απαιτήσεις που δεν μπορούσε να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, αυτό είναι κατά δήλωση της ευρωπαϊκής επιτροπής.

Εγγυήθηκε ότι κανένας κόφτης δεν πρόκειται να εφαρμοστεί, οι στόχοι θα πιαστούν και θα έχουμε μικρές υπερβάσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι για κοινωνικές παροχές. Κανένα νέο μέτρο δεν θα υπάρξει για το 2017 ενώ διαβεβαίωσε ότι από τη συμπεριφορά των αγορών είμαστε ήδη σε περίοδο αλλαγής.

Κατ. Μπρέγιαννη


Δεν υπάρχουν σχόλια