Header Ads

Ε. Κουντουρά: Πάνω από 30 εκατ. τουρίστες φέτος - στενή συνεργασία υπουργείου και περιφερειών

Θεαματικά έχει ξεκινήσει και το 2017, με προκρατήσεις που φτάνουν ως το 80%, δείχνοντας ότι έρχεται νέο ρεκόρ στις αφίξεις, μετά από αυτά του 2015 και του 2016, είπε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Γιώργο Τραπεζιώτη και Βίκη Τρύφωνα. Συνάντηση με τους περιφερειάρχες για ενίσχυση της εφαρμογής του εθνικού σχεδίου σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Το «δύσκολο» 2015 της σκληρής διαπραγμάτευσης, των δύο εκλογών και του δημοψηφίσματος, των capital controls, ακόμη και με την κλιμάκωση του προσφυγικού κύματος, «δουλέψαμε σκληρά, οργανωμένα και ομαδικά και καταφέραμε ρεκόρ με 26,1 εκατ. διεθνείς αφίξεις και 14 δισ. ευρώ έσοδα», τόνισε η κ. Κουντουρά, ενώ «το 2016, μία επίσης πολύ δύσκολη χρονιά ... καταφέραμε νέο ρεκόρ με πάνω από 28 εκατ. τουρίστες».

«Το 2017 ξεκίνησε θεαματικά», συνέχισε η υπουργός, «με τις προκρατήσεις να είναι από 15% ως και 80%, από χώρες όπως η Αυστρία ... μας προτιμούν πάρα πολύ», ενώ καθοριστική ήταν η συμβολή από τις «στοχευμένες δράσεις και κινήσεις, αλλά και μία εθνική πολιτική τετραετίας που μας έχει εκπλήξει όλους γιατί απέδωσε από την πρώτη στιγμή».

Τα έσοδα που παράγει ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικά, «έχει κρατήσει την εθνική οικονομία αυτά τα χρόνια. Το 2017 θα έχουμε πάνω από 30 εκατ. τουρίστες ... πάνω από 10% υψηλού επιπέδου τουρισμό που έχει καταγραφεί και θα φέρουμε ακόμη περισσότερο», τόνισε η κ. Κουντουρά.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της, όπως ανέφερε η κ. Κουντουρά, είχε «συνάντηση με όλους τους αντιπεριφερειάρχες στο υπουργείο, για να δούμε πώς μπορούμε, με αυτή την τουριστική πολιτική που εφαρμόζουμε, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτό το εθνικό, περιφερειακό σχέδιο».

Το υπουργείο «δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε οι ιδιώτες ... να φέρουν περισσότερους τουρίστες», αλλά και «οι περιφέρειες έχουν προγράμματα. Για πρώτη φορά όλοι μαζί έχουμε καταφέρει να προωθήσουμε νέους προορισμούς ... να επιμηκύνουμε την περίοδο ... το 2016 ο Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος ήταν οι καλύτεροι όλων των εποχών, με πληρότητες άνω του 90% ... αυτό έχει εκπλήξει και τους πιο έμπειρους επαγγελματίες».

Αυτή την περίοδο, είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η υπουργός, μετά από καθυστέρηση πολλών ετών, υλοποιούνται οι «δορυφόροι λογαριασμοί», το εθνικολογιστικό σύστημα που θα παρέχει αξιόπιστα τουριστικά στοιχεία, με την ομάδα που συνεστήθη στο υπουργείο και την τεχνική βοήθεια SRSS από την Κομισιόν, ενώ έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή εμπειρογνώμωνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού.

Παράλληλα, οι κινήσεις που γίνονται στο μέτωπο των επενδύσεων φέρνουν «έκρηξη» και στον τομέα του τουρισμού, που θα γίνει εμφανής το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως είπε η κ. Κουντουρά, το 2016 «μόνο στο δικό μας υπουργείο είχαμε 142 αιτήσεις για τετράστερα-πεντάστερα ξενοδοχεία» σε όλη την Ελλάδα, είτε προσθήκες δωματίων σε υφιστάμενα, είτε νέες μονάδες. Επίσης, «το 50% του αναπτυξιακού νόμου είναι τουριστικά καταλύματα και σύνθετα».

Στην μάχη για την προβολή της Ελλάδας, πέρα από την δυναμική παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις, «στρατεύτηκαν» μέχρι και οι αδερφοί Αντετοκούνμπο, που δέχθηκαν να γίνουν πρεσβευτές του ελληνικού τουρισμού. Μάλιστα, σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη, η κ. Κουντουρά απένειμε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο το βραβείο Ελληνικής Κληρονομιάςε για την προώθηση του Ελληνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια