Header Ads

Υλοποιείται η υπόσχεση Μπαξεβανάκη-Από τον Σεπτέμβρη η Θάσος μπορεί να έχει Επαγγελματικό Λύκειο

Μέσα σε 40 μέρες έγινε πράξη η υπόσχεση που είχε δώσει, κατά την επίσκεψή του στην Καβάλα, στις 4 Απρίλη, ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, για τη δημιουργία παραρτήματος Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) στη Θάσο.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρμόδιος υφυπουργός για την επαγγελματική εκπαίδευση και την τεχνική κατάρτιση υποσχέθηκε την άμεση δημιουργία παραρτήματος του ΕΠΑΛ Χρυσούπολης στη Θάσο, ώστε να μην μετακινούνται καθημερινώς από το νησί στο χερσαίο τμήμα του Νομού 40 μαθητές.
 
Την προηγούμενη εβδομάδα, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που πλέον έχει γίνει νόμος, προβλέπεται η δυνατότητα δημιουργίας παραρτημάτων ΕΠΑΛ σε νησιά.. Όπως εξήγησε στο «Κόκκινο Καβάλας» ο Θάσιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαφιλίππου, «τα παραρτήματα μπορούν να δημιουργηθούν κι από την επόμενη σχολική χρονιά, αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες μέχρι τις 15 Ιούνη». Απλώς, «χρειάζονται εισηγήσεις του οικείου περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης και του οικείου διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και βεβαίωση του ενδιαφερόμενου Δήμου ότι μπορεί να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες του παραρτήματος».

Σε 40 μέρες ό,τι δεν έγινε σε 5 χρόνια
 
«Δεν είναι μόνο τα 40 παιδιά που ταλαιπωρούνται σήμερα, διότι, σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι, πολλά άλλα παιδιά αποκλείονται από τη μόρφωση», τόνισε, μιλώντας στο «Κόκκινο Καβάλας» ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ. Κι όπως διευκρίνισε, «οι 40 μαθητές μπορούν να μετακινούνται μέχρι τη Χρυσούπολη διότι κατοικούν κοντά στον Λιμένα, κι άρα έχουν να διανύσουν μόνο τη θαλάσσια διαδρομή και τη χερσαία από την Κεραμωτή μέχρι την Χρυσούπολη. Όμως, ένα παιδί που κατοικεί στον Θεολόγο ή τα Λιμενάρια θα πρέπει να διανύσει και άλλα 50 χιλιόμετρα για να φτάσει στον Λιμένα, άρα του είναι απαγορευτικό».
 
Ο δήμαρχος επισήμανε ότι η διοίκησή του έχει καταθέσει σχετικό αίτημα από το 2012, με στόχο οι μαθητές να μην περνούν θάλασσα. «Από τότε προσπαθούμε να πείσουμε την Πολιτεία να το υλοποιήσει, δίχως να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός ούτε με ένα ευρώ. Κάναμε καμπάνια και ημερίδες στον Λιμένα, τον Πρίνο και στα Λιμενάρια, καλώντας γονείς και μαθητές, και καταγράψαμε το μεγάλο ενδιαφέρον τους».
 
Αναφερόμενος στις προσπάθειες κατά το παρελθόν, σχολίασε ότι «πάμε να κάνουμε φαραωνικά έργα και χάνουμε τα μικρά. Τότε, το Υπουργείο Παιδείας μας έλεγε ότι ήθελε πρώτα να ψηφίσει νομοσχέδιο για την Παιδεία. Στο βωμό των αναμορφώσεων, των αναθεωρήσεων και των οραμάτων, θυσιάζουμε τα μικρά και απαραίτητα. Όλα αυτά τα χρόνια πνιγόμασταν σε μια κουταλιά νερό. Υπήρχε και μια άρνηση, ακόμη και από το Υπουργείο Παιδείας. Πρωτοκλασάτη υπάλληλος μου έλεγε ότι οι δήμαρχοι θέλουμε την ικανοποίηση τέτοιων αιτημάτων, γιατί θέλουμε να πάρουμε ψήφους! Σήμερα, βλέπω ότι φτάσαμε στο αυτονόητο, με πιο ευέλικτες κινήσεις και πιο αποτελεσματικά βήματα».

Έτοιμος από καιρό ο Δήμος
 
Η υποχρέωση του Δήμου να προσφέρει κτηριακή υποδομή μπορεί να ικανοποιηθεί εύκολα, αφού, όπως γνωστοποίησε ο δήμαρχος, «υπάρχουν πολλές προτάσεις για το κτήριο που θα φιλοξενήσει το ΕΠΑΛ, οι οποίες θα εξεταστούν από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την επιλογή του καταλληλότερου. Μπορεί να φιλοξενηθεί είτε σε ανενεργές σχολικές μονάδες, είτε μέσα στα λειτουργούντα Γυμνάσια και Λύκεια, αναλόγως με τις πραγματικές ανάγκες του υπό σύσταση παραρτήματος. Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ψηφίσει κονδύλιο 13.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Δήμου, ως συμβολή στην ευόδωση της προσπάθειας.
 
Μάλιστα, ο Δήμος έχει προχωρήσει και σε προτάσεις ειδικοτήτων για το παράρτημα. «Προτείναμε ειδικότητες κυρίως για τον τουριστικό και τον πρωτογενή τομέα, που είναι οι οικονομικοί πυλώνες του νησιού. Όμως, υπάρχουν κι άλλες , όπως η μελισσοκομία και η επεξεργασία μαρμάρου. Από το 2012 έχουμε έρθει σε επαφή με επαγγελματίες του νησιού, οι οποίοι δήλωσαν πρόθυμοι να διαθέσουν τις εγκαταστάσεις τους κι ό,τι άλλο χρειάζεται για τα εργαστήρια των μαθητών», δήλωσε ο κ. Χατζηεμμανουήλ, προσθέτοντας ότι «βεβαίως, έχουμε πολλή δουλειά για να λειτουργήσει ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο».
Τέλος, ο δήμαρχος επισήμανε ότι «η υπόθεση τελείωσε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, σε σχέση με όσα τράβηξα όλα τα προηγούμενα χρόνια για να φτάσουμε στην υλοποίηση του αιτήματος». Ευχαρίστησε, δε, τους πρώην και νυν διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, Γιώργο Χεριστανίδη και Απόστολο Βαγενά, καθώς και τους βουλευτές για τις διοικητικές και πολιτικές παρεμβάσεις τους αντιστοίχως, που συνέβαλαν στην προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια