Header Ads

Η κυβέρνηση εκθέτει την «έξαλλη» Νέα Δημοκρατία


Σκληρή γλώσσα είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να εκθέσει την όξυνση που έχει επιλέξει η αξιωματική αντιπολίτευση και παρά την προσπάθεια που κατέβαλε ο πρωθυπουργός να χαμηλώσουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης με την έμπρακτη κίνηση των συναντήσεων του με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Η κυβέρνηση, βλέποντας ότι δέκα μέρες μετά τις συναντήσεις αυτές η ΝΔ συνεχίζει την καταστροφολογία για την οικονομία με αμείωτο ρυθμό, απαντά δείχνοντας τη θετική πορεία των δεικτών, αν και αποφεύγει τους διθυραμβικούς πανηγυρισμούς. Στα απτά θετικά στοιχεία στην οικονομία περιλαμβάνονται οι επιτυχείς εκδόσεις ομολόγων ελληνικών επιχειρήσεων σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια για την περίοδο της κρίσης (Μυτιληναίος 3,1%, Sunlight 4,25%), η άνοδος τζίρου και δείκτη στο χρηματιστήριο (που συνδυαστικά αντικατοπτρίζουν καθαρή εισροή κεφαλαίων στο σύστημα), η αναβάθμιση από τη Moody’s, τα ρεκόρ χαμηλού επιτοκίου (πάλι για τα χρόνια της κρίσης) των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Αυτή τη θετική πορεία, εξάλλου, επιβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ που συναντήθηκε χθες με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Τώρα μπορείτε να επικεντρωθείτε στην ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής», τόνισε, συμφωνώντας μάλιστα με τον πρωθυπουργό ότι «ο κοινός μας στόχος τώρα είναι να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και να έχουμε τη δυνατότητα να τελειώσουμε το πρόγραμμα στα μέσα του 2018 και να μην είμαστε στη δύσκολη θέση να χρειαζόμαστε περαιτέρω εκταμιεύσεις». «Τότε, εάν όλα πάνε καλά, θα στέκεστε στα πόδια σας» τόνισε.

Όσο, λοιπόν, η αντιπολίτευση συνεχίζει τη μηδενιστική κριτική και τις καταστροφολογικές προβλέψεις της για την πορεία της οικονομίας και το ενδεχόμενο απαλλαγής από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, τόσο η κυβέρνηση θα επισημαίνει τους δείκτες που περνούν σε θετικό πρόσημο και το αντίστοιχα θετικό πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται στους δανειστές.

Από την άλλη πλευρά, διαβλέποντας ότι η ΝΔ θα συνεχίσει να ζητά εκλογές και να κάνει πόλεμο φθοράς χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, η κυβέρνηση αρχίζει να βάζει σταδιακά στην ατζέντα θέμα εκτροπής της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το μέτρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, έστω και στη μνημονιακή εποχή.

Ενδεικτική είναι η χθεσινή τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για «πρωτοφανή πολεμική» και τοποθετήσεις που «κινούνται πλέον στο όριο της προβοκάτσιας», όπως: Η αλλαγή στάσης της ΔΑΚΕ στο θέμα των σκουπιδιών, η ταύτιση της ΝΔ με τους ισχυρισμούς επιχειρηματικοεκδοτικών συμφερόντων στην υπόθεση του Noor 1, η υποδαύλιση διενέργειας εκδήλωσης της συνδικαλιστικής οργάνωσης της αστυνομίας στην πλατεία Εξαρχείων, οι δηλώσεις Μητσοτάκη για τη βία της Αριστεράς και την «ανυπαρξία» της Χρυσής Αυγής. «Τα επεισόδια αυτά σκιαγραφούν λοιπόν, τη βασική κατεύθυνση μέσα στην οποία έχει επιλέξει να κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση και η οποία θυμίζει τις πιο σκοτεινές περιόδους της δεξιάς: Πρόκληση κοινωνικής έντασης για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις για δήθεν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και επιχείρηση να δημιουργηθεί αίσθηση ανασφάλειας και συγκρούσεων στους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο ίδιο κλίμα, ο αρμόδιος για το ζήτημα των σκουπιδιών υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τους απεργούς, στρέφοντας τα βέλη του στην αξιωματική αντιπολίτευση και κατηγορώντας την για σκοπιμότητα να υπάρχει πολιτική αναταραχή.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν θέλει να εγκλωβιστεί σε μια αδιέξοδη σύγκρουση με τη ΝΔ, ακόμη κι αν προκύψουν βραχυπρόθεσμα επικοινωνιακά οφέλη. Αντιθέτως, το μεγάλο άγχος της είναι να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο και να γίνει αυτό εμφανές στην κοινωνία. Αιχμές σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι τα νομοσχέδια των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, οι επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα στα υπουργεία Υγείας, Οικονομίας και Εργασίας και η έναρξη των 13 περειφερειακών συνεδρίων για το αναπτυξιακό σχέδιο.
 
του Φοίβου Κλαυδιανού
neaselida.news 

Δεν υπάρχουν σχόλια