Header Ads

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής: Ψηφιακή ανάπτυξη σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη


Η μετατροπή της Ελλάδας από ουραγό σε ηγέτιδα δύναμη στη νέα ψηφιακή εποχή αποτελεί το στόχο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Ο Γεν. Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας από το βήμα του 9ου Διεθνούς συνεδρίου της ΕΕΤΤ για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες διαμήνυσε ότι «θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα από την 26η θέση και να την κάνουμε την καλύτερη του κόσμου - αυτό είναι το μόττο» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα από ουραγός που είναι σήμερα -26η στην ΕΕ-28 στο δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας- μπορεί να ενταχθεί στην ομάδα των πρωτοπόρων κρατών μελών. «Είναι ο μόνος δρόμος για ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο. Έτσι θα μπορούν οι πολίτες με ισότιμο τρόπο να μετέχουν στο ψηφιακό άλμα.», κατέληξε ο κ. Μαγκλάρας.


Στο ίδιο μήκος κύματος, η τομεάρχης Ψηφιακής πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου συμφώνησε ότι ο δρόμος για έξοδο από την κρίση είναι ψηφιακός και υπογράμμισε ότι «είναι ώρα η Ελλάδα να κάνει ένα ψηφιακό άλμα.» Η κ. Ασημακοπούλου έθεσε και το πλαίσιο διακυβέρνησης στη νέα ψηφιακή εποχή. «Η διακυβέρνηση της επόμενης μέρας θα πρέπει να διασφαλίζει τη δραστήρια συμμετοχή στις προσπάθειες σύγκλισης της ΕΕ στην ψηφιακή αγορά, να είναι συγκεκριμένος ο ρόλος του κράτους, να θωρακιστεί ο ρόλος των ανεξάρτητων αρχών και να διασφαλιστεί η καλή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή είναι η διακυβέρνηση νέας γενιάς.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

€7,6 δισ. στο ΑΕΠ & 50.000 θέσεις εργασίας έως το 2021 από την ψηφιακή ανάπτυξη

Πρόσφατη μελέτη της Accenture για λογαριασμό του ΣΕΒ επιβεβαιώνει, επίσης, πως η ψηφιακή ανάπτυξη συνιστά διέξοδο και για την ελληνική οικονομία, καθώς προκύπτει από τους σχετικούς υπολογισμούς ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην επιχειρηματική δραστηριότητα, την κοινωνία και τη δημόσια διοίκηση θα ενισχύσει την εθνική οικονομία, συνεισφέροντας €7,6 δισ. στο ΑΕΠ μέχρι το 2021 και περισσότερες από 50.000 θέσεις απασχόλησης.

Προς επιτάχυνση της αδειοδότησης & παραχώρηση επιπλέον φάσματος

Το 2020 τα 5G, σύμφωνα με τους στόχους που έχει θέση η ΕΕ στην αναπτυξιακή στρατηγική της, θα πρέπει να έχουν αναπτυχθεί πιλοτικά σε μία πόλη κάθε χώρας μέλους και το 2025 να βρίσκονται σε πλήρη εμπορική ανάπτυξη. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται το προσεχές διάστημα να προετοιμάσει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την απαλοιφή των όποιων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και την αποφυγή των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στη διαδικασία αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Η επερχόμενη επανάσταση που αναμένεται με την έλευση των 5G, αλλά και με τα νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων (NGI) που θα προσφέρουν τη δυνατότητα διασύνδεσης εκατομμυρίων συσκευών στο πλαίσιο της έξυπνης πόλης, του έξυπνου σπιτιού, της έξυπνης ενέργειας κ.α απαιτεί ταχύτερη αδειοδότηση των επενδύσεων στα νέα δίκτυα, αλλά και χρήση νέων φασματικών περιοχών στην παραχώρηση των οποίων φαίνεται να προσανατολίζεται το επισπεύδον υπουργείο εντός του έτους. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης υπερσύγχρονων υποδομών στις οποίες θα βασιστεί ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας πραγματοποιούνται συνεχείς επενδύσεις σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης από τις εταιρείες κινητής επικοινωνίας. Οι επενδύσεις του κλάδου ανήλθαν το 2016 σε €340 εκατ., ενώ έως το 2018 έχουν εξαγγελθεί επιπλέον επενδύσεις €1,2 δισ. και €4,49 δισ. έως το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια