Header Ads

Η ελληνική πρόταση για καθαρή λύση στο Eurogroup

Πάνω στην γαλλική πρόταση «πατά» η ελληνική πρόταση για «καθαρή λύση» στο Eurogroup. Το «κλειδί» της λύσης που μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές είναι η ανάπτυξη. Η ελληνική πρόταση θα σταλεί τις επόμενες ημέρες από την Αθήνα σε όλους τους θεσμούς και τις χώρες μέλη της Ε.Ε. Μάλιστα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει με όλους τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην υπέρβαση των διαφορών.

Τις επόμενες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειές της για να υπάρξει μία καθαρή λύση. Και δεν είναι τυχαίο που η δημοσιοποίηση της ελληνικής πρότασης συμπίπτει με την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ στην Αθήνα.


Τι θα πει ο Αλ. Τσίπρας

Ο Αλ. Τσίπρας στις επαφές που θα έχει με τους βασικούς παίχτες που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκαθαρίσει ότι
-η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί ότι της δώσουν.
-η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για να βρεθεί λύση στις 15 Ιουνίου στο Eurogroup.
-αν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup το ελληνικό θέμα θα τεθεί στις 22 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Οι πυλώνες

Το κύριο έργο όμως που θα κάνει ο πρωθυπουργός είναι να επικοινωνήσει και να πιέσει για να γίνει αποδεκτή η ελληνική πρόταση για καθαρή λύση, θέτοντας ως βάση της πρόταση της Γαλλίας και δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι η πρόταση της Αθήνας θα έχει δύο πυλώνες
1) δημιουργία μηχανισμού με ρήτρα ανάπτυξης. Δηλαδή η αποπληρωμή του χρέους και τα τοκοχρεολύσια θα «συνδεθεί» με την ανάπτυξη που θα έχει η Ελλάδα. Ουσιαστικά πρόκειται για μία πρόταση που βασίζεται στην πρόταση του Παρισιού. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η πρόταση αυτή έχει συζητηθεί στο Euro Working Group και έτυχε θετικής υποδοχής από όλους με εξαίρεση την Γερμανία η οποία όμως απομονώθηκε.
2) αναπτυξιακές πολιτικές και παρεμβάσεις με τις οποίες θα γεφυρωθεί η διαφορά του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων όσον αφορά την πρόβλεψη για ανάπτυξη της Ελλάδος, άρα και τα απαιτούμενα μέτρα για το χρέος. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ προβλέπει μεσοσταθμική ανάπτυξη 1% και οι Ευρωπαίοι 1,3%. Αυτό σε βάθος χρόνων σημαίνει απόκλιση και διαφορά εκατοντάδων δις ευρώ. Με τις αναπτυξιακές δράσεις που θα είναι πολλών δις ευρώ θα καλυφθεί η διαφορά..
Σημειώνεται ότι αυτή είναι μία πρόταση που και η Γερμανία έχει δει με θετικό μάτι στο Eurogroup στις 22 Μαΐου.
Σημαντικό νομικό όπλο για την Ελλάδα στο πλαίσιο του Eurogroup είναι ότι έχει εκπληρώσει όλες της τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι πλέον εκτός από το νομικό πλεονέκτημα έχουν αποκτήσει και το ηθικό πλεονέκτημα και αυτό θα αξιοποιηθεί στις 15 Ιουνίου. Στόχος είναι η διευθέτηση του χρέους και η δημιουργία του καθαρού διαδρόμου στην οικονομία προκειμένου να αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ.

«ΝΔ, ΠΑΣΟΚ έπαιρναν ότι τους έδιναν και πουλούσαν επικοινωνιακές φανφάρες»

«Σε κάθε περίπτωση», τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, «αυτή η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συμφωνήσει με ότι της δώσουν οι δανειστές εφόσον δεν δίνεται πραγματική λύση για την ελληνική οικονομία».
Υπενθυμίζουν δε ότι η κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο έπαιρναν ότι τους έδιναν, αλλά μετά το «πουλούσαν» επικοινωνιακά στο εσωτερικό «με ένα σωρό φανφάρες»! Για παράδειγμα, λένε, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου πέταξε το όπλο του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος ισχυριζόμενη επί δύο χρόνια ότι το χρέος είναι βιώσιμο χωρίς μέτρα.
Ένα ερώτημα που τίθεται, κυρίως από την πλευρά της αντιπολίτευσης, είναι κατά πόσο η σύνδεση της επίλυσης του χρέους με τις γερμανικές εκλογές ήταν σωστή επιλογή. Στο Μαξίμου επισημαίνουν την αντίφαση της ΝΔ: ο ισχυρισμός ότι το θέμα του χρέους πρέπει να λυθεί μετά τις εκλογές στη Γερμανία σημαίνει ότι η ΝΔ προεξοφλεί αλλαγή των πολιτικών ισορροπιών στη Γερμανία σε προοδευτική κατεύθυνση, δηλαδή ήττα της Μέρκελ! «Σε κάθε περίπτωση, γι’ αυτό κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος», σχολιάζουν δεικτικά κυβερνητικές πηγές.

Νίκη της αντι-λιτότητας και στη Βρετανία

Πάντως στην Αθήνα δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την νίκη στις βρετανικές εκλογές των Εργατικών του Κόρμπιν ο οποίος ανέβασε 10% τα ποσοστά του φτάνοντας το 40%. Το πολιτικό συμπέρασμα του Μαξίμου είναι ότι στην Ευρώπη υπάρχει πλέον ένα ρεύμα αντι-λιτότητας. Προσθέτουν δε ότι και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων (που έδειχναν τη Μέι να προηγείται με 20%) αδυνατούν να συλλάβουν τη νέα πραγματικότητα.ΠΗΓΗ: huffpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια