Header Ads

Αμηχανία στην Άγκυρα με νέες προκλήσεις και απειλές για την Κυπριακή ΑΟΖ- Συντονισμός ενεργειών από Αθήνα, Λευκωσία


Με απειλές και επίσημες επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στα κατεχόμενα συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο ως… αντίποινα στη γεώτρηση που πραγματοποιείται στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Απόψε θα φθάσει στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος αύριο θα παραστεί στους εορτασμούς για την εισβολή του ’74, ενώ χθες Τρίτη βρέθηκε εκεί και ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιντζί αποφασίστηκε ότι δεν πρέπει να γίνουν βεβιασμένα βήματα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι στη σύσκεψη επικράτησε η άποψη ότι απέτυχαν οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών ωστόσο θα συνεχιστούν οι επαφές τις επόμενες μέρες. Οι συζητήσεις για τον νέο οδικό χάρτη θα συνεχιστούν στις συσκέψεις στις οποίες θα πραγματοποιηθούν με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Οι πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι η διαδικασία των διαβουλεύσεων θα συνεχιστεί με σύσκεψη που ενδέχεται να κάνει και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό.

Νωρίτερα πάντως ο Τούρκος ΥΠΕΞ διατύπωσε νέες απειλές κατά της Κύπρου και της Ελλάδας, δηλώντας πως στο εξής θα υπάρξουν «άλλες διαδικασίες στην Κύπρο». Μάλιστα, κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα ότι ενώ γίνονταν διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά «έκαναν μονομερές βήμα» με τη γεώτρηση δείχνοντας την πραγματική τους πρόθεση.

Όπως απείλησε, η Τουρκία και τα κατεχόμενα θα αντιδράσουν με δικό τους βήμα στη γεώτρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δεν είναι σωστό η ελληνοκυπριακή διοίκηση να κάνει μονομερή βήματα. Επειδή για τα αποθέματα στα περίχωρα της Κύπρου έχει δικαιώματα και ο τουρκοκυπριακός λαός», ανέφερε.

Ο Τσαβούσογλου συνέχισε ακόμη πιο προκλητικά: «Αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δικαίωμα τότε δεν επικεντρώνεσαι στη λύση και κάνει μονομερείς δραστηριότητες; Αλλά συνήθισαν. Το 2004 στο δημοψήφισμα απέρριψαν το σχέδιο Ανάν, οι κύριοι τους βράβευσαν, τους πήραν αμέσως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τους κακόμαθαν. Ό,τι και να κάνουν, τους στηρίζουν. Τώρα εδώ μια τόσο μικρή πλευρά και στριμώχνουν τη διαδικασία της Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η Ε.Ε. τους ενθαρρύνει. Ήταν γνωστές οι παράμετροι για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δικές μας κόκκινες γραμμές ήταν γνωστές. Σε αυτό το πλαίσιο θέλαμε να λυθεί», πρόσθεσε.

Για να καταλήξει εξίσου απειλητικά: «Από δω και μπρος θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα αυτή η διαδικασία. Εμείς από τη μέρα που ήρθαμε στην εξουσία μέχρι σήμερα ήμασταν ένα βήμα μπροστά για τη λύση και δεν διστάσαμε καθόλου. Πήραμε και πολιτικά ρίσκα αλλά αν μια πλευρά δεν θέλει, τότε πρέπει να κοιτάξει κανείς το δικό του καλό. Θα πάω στην ‘τδβκ’ και εκεί θα διαβουλευτούμε. Θα καθορίσουμε τι οδικό χάρτη θα ακολουθήσουμε, θα διαβουλευτούμε και θα αποφασίσουμε».

Συντονισμός ενεργειών από Αθήνα Λευκωσία

Την ίδια ώρα πάντως Αθήνα και Λευκωσία εξακολουθούν να συντονίζουν τις ενέργείες τους ακολουθώντας τη γραμμή της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς βρέθηκε στην Λευκωσία και συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, τόσο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, τόνισαν τη σημασία των συμπερασμάτων Γκουτέρες για τις εγγυήσεις, αλλά και της διατήρησης της μέχρι σήμερα διαδικασίας, ενώ ο κ. Κοτζιάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε υιοθέτηση εκ μέρους του γ.γ. του ΟΗΕ της θέσης, πως η Κύπρος πρέπει να καταστεί φυσιολογικό κράτος χωρίς εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα.

Κατά την έξοδό του από το Προεδρικό, ο κ. Νεοφύτου επέλεξε να τονίσει πως πρέπει να κατοχυρωθεί ως κεκτημένο η θέση του Αντόνιο Γκουτέρες για κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων που περιλαμβάνει στα συμπεράσματά του στις 30 Ιουνίου ο γ.γ. του ΟΗΕ. Πρόσθεσε πως οι εν λόγω θέσεις βρίσκουν τον ΔΗΣΥ «απόλυτα ικανοποιημένο».

Αν και δεν πέτυχε η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, πρόσθεσε, αυτό που «πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού η ασφάλεια ήταν στο επίκεντρο, καθώς και τις αναφορές Γκουτέρες τόσο στο δείπνο της 30/6 όσο και σε αυτό της 6/7 ότι πρέπει να καταργηθούν τα μονομερή δικαιώματα και οι συνθήκες εγγυήσεων, ότι δεν μπορούν οι εγγυήτριες να εφαρμόζουν και να εποπτεύουν ταυτόχρονα και ότι πρέπει σε επίπεδο πρωθυπουργών να βρεθεί καταληκτική ημερομηνία για αποχώρηση στρατευμάτων».

Σε παρατήρηση πως ο κ. Γκουτέρες αυτό που παρέπεμψε στους πρωθυπουργούς ήταν αν θα υπάρξει ρήτρα αποχώρησης ή επαναξιολόγησης, ο κ. Νεοφύτου απάντησε πως η συζήτηση αυτή αφορά τα αγήματα 950 Ελλήνων και 650 Τούρκων, όπως είπε, στα οποία πρέπει να μειωθούν τα στρατεύματα.

Την ανάγκη διατήρησης της ελπίδας για λύση επεσήμανε από την πλευρά του ο Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά δεν έφερε πιο κοντά τη λύση αλλά την έχει απομακρύνει. Ο κ. Κυπριανού ήταν πιο επικριτικός όσον αφορά τους χειρισμούς της ε/κ πλευράς, εκτιμώντας πως δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς η θέση Γκουτέρες για τα ζητήματα ασφάλειας και στρατευμάτων.

Όπως σημείωσε, στον κ. Γκουτέρες είχαν μεταφερθεί θέσεις που θα έπρεπε να ικανοποιούν την ε/κ πλευρά, δηλαδή μηδέν επεμβατικά δικαιώματα, μηδέν εγγυήσεις από την πρώτη ημέρα της συμφωνίας και συζήτηση για τον χρόνο αποχώρησης ενός μικρού αγήματος που θα παρέμενε. Ωστόσο η πλευρά μας δεν κατάφερε να αξιοποιήσει το πλαίσιο που έθεσε στις 30/6 ο γ.γ. του ΟΗΕ, και το οποίο «η δική μας πλευρά στην πρώτη αντίδραση έκρινε πολύ ικανοποιητικό».
«Αν το αξιοποιούσαμε σωστά, είτε η Τουρκία θα αναγκαζόταν να συναινέσει σε αυτά που πρότεινε ο κ. Γκουτέρες, είτε θα της επέρριπταν την ευθύνη για τη στάση την οποία τήρησε», σημείωσε.

Από την πλυερά του ο Νίκος Κοτζιάς επεσήμανε πως οι θέσεις Γκουτέρες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις δεν απέχουν από τη θέση της ελληνικής και της ε/κ πλευράς για το θέμα.

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε ακόμα την άποψη πως στόχος πρέπει να είναι να υπάρξει μια νέα ευκαιρία για διαπραγμάτευση, και πως πρέπει όλοι να δουλέψουν, καθώς «αυτή η καινούργια ευκαιρία πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και αποτελεσματική», ενώ καταλόγισε στον κ. Άιντε πως «ήρθε απροετοίμαστος και χωρίς να είχε επιτρέψει την απαραίτητη προεργασία στη διάσκεψη στην Ελβετία».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως οι αναφορές περί φυσιολογικού κράτους έγιναν πρώτα από τον κ. Κοτζιά, ο Έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε ότι θεωρεί μεγάλη του τιμή όταν διατυπώσεις του, υιοθετούνται. «Οι ιδέες δεν είναι για να τις κρατάει κανείς για τον εαυτό του, είναι για να μεταφέρονται», ανέφερε.

Ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε ακόμα πως μπορεί η Τουρκία να έχει αντικίνητρα τις προεδρικές του 2019 και το Κουρδικό στο να δείξει εποικοδομητική στάση, όμως έχει και κίνητρα όπως η ενίσχυση της σχέσης με τη Δύση και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει περιφερειακά.

neaselida.news

Δεν υπάρχουν σχόλια