Header Ads

Έ.Αχτσιόγλου: Καθημερινή η μάχη του ΣΕΠΕ για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας


Στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αναφέρθηκε η Έφη Αχτσιόγλου από τη Βουλή. Η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, το μπαράζ ελέγχων που πραγματοποιούνται σε τουριστικές περιοχές, σημειώνοντας μάλιστα πως μία στις δυο τουριστικές επιχειρήσεις εμφανίζεται να μην τηρεί την εργατική νομοθεσία σύμφωνα με τους στοχευμένους ελέγχους του τελευταίου μήνα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Σωκράτη Βαρδάκη από το ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως με το νέο οργανόγραμμα του ΣΕΠΕ, οι οργανικές θέσεις αυξάνονται κατά 141 σε 970. Ακόμη, δημιουργούνται 9 νέες οργανικές μονάδες, δύο διευθύνσεις και 7 τμήματα.

«Έχουν ήδη γίνει 50 νέες προσλήψεις και πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περαιτέρω ενίσχυση του σώματος με νέο προσωπικό και στο τμήμα της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία όπου έχουν να γίνουν προσλήψεις 17 χρόνια», δήλωσε η υπουργός.

Επιπλέον, ανακοίνωσε την έγκριση ενός συνολικού σχεδίου δράσης, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 7.600.000. Το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση πιλοτικών προγραμμάτων ελέγχου σε περιοχές και κλάδους υψηλής παραβατικότητας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών ενημέρωσης και νομικών συμβουλών προς τους εργαζόμενους.

Ακόμη, σύμφωνα με την υπουργό, μπαίνουμε στο τελικό στάδιο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους ελέγχους σε αγροτικές εργασίες. «Η θολή νομοθεσία που επέτρεπε και η πολιτική απραξία που ανεχόταν τις Μανωλάδες αποτελεί παρελθόν», υπογράμμισε.

Στοχευμένοι έλεγχοι μέσα από το νέο Πληροφοριακό Σύστημα

Επιπλέον, όπως εξήγησε, βρίσκεται ήδη σε λειτουργία από την αρχή του έτους το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα. Μάλιστα, μέσα από το πρόγραμμα ανάλυσης κινδύνου υπάρχει η δυνατότητα να εντοπίζονται οι χώροι στους οποίους είναι πιο πιθανό να υπάρχει παράβαση της εργατικής νομοθεσίας κι έτσι οι έλεγχοι που γίνονται να είναι πιο στοχευμένοι και αποτελεσματικοί.

Σύμφωνα με την υπουργό, χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποτελεσματικότητας των στοχευμένων ελέγχων αποτελεί η μείωση της αδήλωτης εργασίας στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας από 19.17% το 2014 σε 13.58% το 2016.

Μία στις δυο τουριστικές επιχειρήσεις δεν τηρεί την εργατική νομοθεσία

Η δράση του ΣΕΠΕ αναβαθμίζεται και σε επιχειρησιακό επίπεδο, αφού εντός της τουριστικής περιόδου υλοποιείται ένα στοχευμένο σχέδιο ελέγχων. Για παράδειγμα, όπως ενημέρωσε η κ.Αχτσιόλγου, τον τελευταίο μήνα η υπηρεσία ειδικών επιθεωρητών έχει διεξάγει ήδη περισσότερους από 200 ελέγχους σε τουριστικές περιοχές όπου στο 50% έχει επιβληθεί ήδη πρόστιμο ή βρισκόμαστε στην διαδικασία των γραπτών εξηγήσεων.

Πάντως, όπως επεσήμανε η υπουργός Εργασίας, το φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας αποτελεί πλέον μαζί με την αδήλωτη εργασία, κεντρικό στοιχείο των ελέγχων που διεξάγονται.

Ενδεικτικά ανέφερε πως πρόσφατα επιβλήθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας πρόστιμο ύψους 1,6 εκατ. ευρώ σε μεγάλη τράπεζα για περισσότερες από 100 παραβάσεις, ενώ μόλις χθες ανακοινώθηκε από το ΣΕΠΕ η επιβολή κυρώσεων ύψους 252.000 ευρώ, και πάλι σε μεγάλη Τράπεζα για παραβάσεις που αφορούσαν τα χρονικά όρια εργασίας.

Πολιτική επιλογή η υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας από προηγούμενες κυβερνήσεις

Η κ.Αχτσιόγλου πάντως, στην αρχή της τοποθέτησής της, καταλόγισε στις προηγούμενες κυβερνήσεις προσπάθεια υποβάθμισης της Επιθεώρησης Εργασίας. Μάλιστα, όπως είπε, αυτό «αποτελούσε μια συνειδητή πολιτική επιλογή. Η προστασία των εργαζόμενων και των δικαιωμάτων τους όχι απλώς δεν ήταν στις προτεραιότητες τους αλλά αντιμετωπίστηκε και ως εμπόδιο για την οικονομική ανάκαμψη. Η ανάπτυξη θα έπρεπε να οικοδομηθεί πάνω σε διαλυμένες εργασιακές σχέσεις και χωρίς εργασιακά δικαιώματα», όπως είπε.

Η υπουργός τόνισε μάλιστα πως ενδεικτικό της υποβάθμισης της Επιθεώρησης είναι το οργανόγραμμα που υιοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2014. «Σε αυτό το οργανόγραμμα καταργήθηκαν 209 οργανικές θέσεις και 26 οργανικές μονάδες», σημείωσε η υπουργός, υπογραμμίζοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση κατήργησε, μεταξύ άλλων, τα τμήματα Νομικής Στήριξης και Πληροφοριακών Συστημάτων του ΣΕΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια