Header Ads

ο πρόεδρος του ΣτΕ κάνει πολιτική παρέμβαση κατά της κυβέρνησης

Σαφής θέση κατά της κυβέρνησης! “Η εποχή μας είναι η εποχή των Μνημονίων” είπε. Δεν είπε όμως τι έκαναν οι Δικαστές για να προφυλάξουν τον κόσμο από τις αντισυνταγματικότητα αυτών των Μνημονίων!!!

“Η εποχή μας είναι η εποχή όπου ο οικονομικός ολοκληρωτισμός απειλεί τη Δημοκρατία και τους θεσμούς” είπε! Δεν είπε πως αντιστέκεται σε αυτήν την απειλή η Δικαιοσύνη με αποφάσεις όπως η “νομιμότητα” του λουκέτου στην ΕΡΤ το 2013 και η απαγόρευση της επίσχεσης εργασίας σε όσους εργαζόμενους μένουν απλήρωτοι από τον εργοδότη!!! “Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να εκτελούνται αμέσως από την κυβέρνηση και τη Βουλή”, είπε! Δεν είπε γιατί δεν είχε κάνει ποτέ παρόμοια δήλωση την περίοδο 2012-2015, όταν η κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλων είχαν επανειλημμένα αρνηθεί να εφαρμόσουν αποφάσεις των Δικαστηρίων με την δικαιολογία “αυτά μας επιβάλλει το Μνημόνιο”! Τέλος μίλησε για την Δημοκρατία αλλά δεν μας είπε καθόλου για το τι έκανε η Δικαιοσύνη τα 7 χρόνια της Δικτατορίας και πως … αντιστάθηκε, για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Και τέλος και το σημαντικότερο! Ο πρόεδρος του ΣτΕ βγήκε σήμερα να κάνει δηλώσεις on camera για τους θεσμούς και τη Δημοκρατία. Είχε ξαναβγεί τα προηγούμενα χρόνια στην επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας να κάνει δηλώσεις; ΟΧΙ! Άρα απλά υιοθετεί τη γραμμή Βενιζέλου-ΝΔ ότι δήθεν σήμερα κινδυνεύει η Δημοκρατία από την κυβέρνηση και ότι η Δικαιοσύνη βάλλεται στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου. Κατά τα άλλα, μας ενημέρωσε ότι … η Δικαιοσύνη δεν παίρνει το μέρος κανενός ( προφανώς εννοεί, εντός του φιλοευρωπαϊκού συνταγματικού τόξου της Ενωμένης Αντιπολίτευσης, όπως το περιγράφει ο Ευ Βενιζέλος)

Οι δικαστές «υπόκεινται μόνον στο Σύνταγμα και τους συνάδοντες προς αυτό νόμους και δεν εξαρτώνται ούτε δέχονται οδηγίες από τα όργανα των δύο άλλων εξουσιών» τονίζει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου σε παρέμβασή του, κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερα σοβαρή θεσμική κρίση και θλιβερή αντιπαράθεση, που αν συνεχιστεί μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες». Ταυτίζεται έτσι και ο ίδιος με τη χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) η οποία ανέλαβε τον ρόλο γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και του συνηγόρου του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣτΕ, πρεπει να γίνει αντιληπτό ότι το Σύνταγμα καθορίζει με σαφήνεια τον διακριτό ρόλο και τα όρια της δράσης των τριών εξουσιών της πολιτείας, τα όργανα των οποίων οφείλουν να περιοριζονται αυστηρά και μόνο στον θεσμικό ρόλο που τους επιφυλλάσσει το Σύνταγμα. Ο κ. Σακελλαρίου, στο ίδιο μήκος κύματος με την ΕΔΕ, έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου επιθέσεις κατά της δικαιοσύνης και των λειτουργών της», όπως και για ιδιαίτερα σοβαρή θεσμική κρίση και θλιβερή αντιπαράθεση, που αν συνεχιστεί μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και ζήτησε να επιδειχθεί η δέουσα αυτοσυγκράτηση.

Ακόμη, τόνισε ότι τα δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να μην εφαρμόζουν νόμο το περιεχομενο του οποίου ειναι αντίθετο στο Σύνταγμα και πρόσθεσε ότι η συμμόρφωση στις αποφασεις της δικαιοσύνης είναι υποχρεωτική.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣτΕ σημείωσε ότι η δικαιοσύνη «δεν διεκδικεί το αλάθητο των αποφάσεών της, επιδιώκει την καλοπροαίρετη επιστημονική κριτική των αποφάσεών της, η οποία συμβάλλει αναμφισβήτητα στη διαρκή βελτίωσή της». «Η εποχή στην οποία ζούμε σήμερα είναι η εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, η εποχή της επικράτησης του οικονομικού επί του θεσμικού παράγοντος, η οποία έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή υποχώρηση του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους σε σημείο που η δημοκρατία κινδυνεύει πλέον να υποκύψει οριστικά σε ένα στυγνό ολοκληρωτισμό του οικονομισμού», πρόσθεσε.

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια