Header Ads

Αλ. Τσίπρας στον Guardian: Τα χειρότερα είναι σαφώς πίσω μας, ώρα να εφαρμόσουμε την πολιτική μας

«Τα χειρότερα είναι σαφώς πίσω μας» επισημαίνει σε συνέντευξή του στο Guardian ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως «αργά ή γρήγορα αυτό που κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί, θα συμβεί. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση … και τελικά αυτό είναι για το οποίο θα κριθούμε».


Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται δυόμιση χρόνια στο τιμόνι της χώρας και πλέον είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στα 8 χρόνια της κρίσης. Ο κ. Τσίπρας παραδέχεται ωστόσο: «Όταν ανέλαβα, δεν είχα καμία εμπειρία ή αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες». Και προσθέτει: «Νομίζω ότι, τώρα, έχω μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που είχα αρχικά».

«Έκανα λάθη … μεγάλα λάθη», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο μπορεί να ήταν «η επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά». Η εφημερίδα επισημαίνει πως το σχόλιο του Έλληνα πρωθυπουργού αναφέρεται στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη του οποίου το εναλλακτικό του σχέδιο ο κ. Τσίπρας απορρίπτει ως «ασαφές, που δεν αξίζει καν να μιλάμε για αυτό».

Στο άρθρο αναφέρεται ακόμη ότι το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία με την ελπίδα να σταματήσει την λιτότητα. Ωστόσο υπό το φόβο η Ελλάδα να βγει έξω από το ευρώ και να μετατραπεί σε Αφγανιστάν υπήρξε συμβιβασμός με τους δανειστές.

Παρά το γεγονός, αναφέρεται, ότι το χρέος της Ελλάδας φθάνει το 180% του ΑΕΠ, έχει σημειωθεί πρόοδος. Οι συζητήσεις με τους πιστωτές αν και φαινομενικά ατελείωτες και προβληματικές, τελικά οδήγησαν στην εκταμίευση των 8,5 δισ. ενώ και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που είχαν επιβληθεί τον Ιούνιο του 2015, έχουν χαλαρώσει.

Γίνεται επίσης λόγος και για την επικείμενη έξοδο στις αγορές που δείχνουν σημάδια φωτός στην άκρη του τούνελ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Τσίπρας είναι έτοιμος, μετά τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας που δίνουν ορίζοντα διακυβέρνησης έως το 2019, να εφαρμόσει την ατζέντα της πολιτικής που είναι περισσότερη σύμφωνη με τις αρχές του κόμματος του.

«Αυτή τη φορά βρισκόμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση και συνεχή αναζήτηση συμβιβασμού μεταξύ του προγράμματος μας και του μνημονίου» λέει ο Τσίπρας, αναφέροντας ότι ενώ η εποπτεία θα συνεχιστεί μέχρι τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, οι επόμενοι 12 μήνες θα είναι ευκολότεροι. «Η μεγάλη στιγμή θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν, μετά από οκτώ χρόνια, θα βγούμε από τα μνημόνια και τη διεθνή εποπτεία» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη λέει χαρακτηριστικά: «Όταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάζουμε αυτό που παρουσίασε ως σχέδιο Β ήταν τόσο αόριστο, που δεν άξιζε να μιλάμε. Ήταν απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό». Και προσθέτει: «Νομίζω ότι (ο Σόιμπλε) ήταν το alter ego του. Τον αγάπησε. Τον σεβάστηκε πάρα πολύ και τον σέβεται ακόμα».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει επίσης ότι ενώ η αρχική στρατηγική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια πολιτική σύγκρουσης η εγκατάλειψη του ενιαίου νομίσματος και, κατ’ επέκταση, η ΕΕ, ουδέποτε αμφισβητήθηκε.

«Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Χωρίς αυτό, πώς θα μοιάζει η Ευρώπη; Θα χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της κληρονομιάς της. Εκτός αυτού, το Grexit θα αποτελούσε αποδοχή του σχεδίου τιμωρίας του Σόιμπλε» αναφέρει και προσθέτει ότι η συμβιβαστική λύση ήταν η μόνη επιλογή, ενώ το πολιτικό σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», τελικά δεν επαληθεύτηκε.

Τώρα, επισημαίνει ο κ. Τσίπρας, έχει έρθει η στιγμή να προχωρήσουμε με ένα «νέο μοντέλο ανάπτυξης» αυτό που εκμεταλλεύεται τους ιδιαίτερα εξειδικευμένους νέους επαγγελματίες, σταματά το brain drain που έχει οδηγήσει στη φυγή προς το εξωτερικό σχεδόν μισό εκατομμύριο νέους.

«Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να ανακτήσουμε την [οικονομική] μας κυριαρχία», εξηγεί, προσθέτοντας ότι πρόκειται να εκμεταλλευτεί τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, και να προωθήσει τις δυνατότητές της ως διεθνές κέντρο ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών.

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται και μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco που αποκάλυψε ότι οι Έλληνες πιστεύουν ελάχιστα ότι το κεντροδεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης – παράλληλα με το κεντροαριστερό Πάσοκ η δύναμη που συνδέεται περισσότερο με τα δεινά πίσω από την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας – θα αντιμετώπιζε καλύτερα την κρίση.

«Αν βγεις έξω στο δρόμο και ρωτήσεις για αυτή την κυβέρνηση, πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι έχουμε πει ψέμματα, αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή ανήθικοι ή είχαμε το χέρι μας στο δοχείο μέλι», λέει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θα καταφέρω να βγάλω τη χώρα από το βάλτο στο οποίο την οδήγησαν εκείνοι που την έκλεψαν… και να προχωρήσουμε με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Αυτό, τουλάχιστον, είναι η ελπίδα επισημαίνει το άρθρο, διότι η Ελλάδα έχει γίνει ένα απρόβλεπτο μέρος και, όπως συμβαίνει και με την ιστορία, δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια