Header Ads

Αποκάλυψη: Ο Δήμαρχος των Κυθήρων παρακολουθούσε την εξέλιξη της πυρκαγιάς από την… τηλεόραση–΄Εφτασε στο νησί 24 ώρες μετά την εκδήλωσή της


Την ίδια ώρα που τα Κύθηρα είχαν παραδοθεί στις φλόγες με τους κατοίκους και τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα, ο δήμαρχος του νησιού ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτεία για συντονισμό αλλά και για έλλειψη εναέριων μέσων κατάσβεσης, όχι μόνο δεν βρισκόταν πλευρό των συμπολιτών του αλλά παρακολούθησε τα τεκταινόμενα από αρκετά χιλιόμετρα μακριά.

Το καταστροφικό έργο της πυρκαγιάς που έχει αποτεφρώσει περίπου 25.000 στρέμματα στα Κύθηρα ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη και τις πρωινές ώρες του Σαββάτου κατάφεραν περιορίσουν τις φλόγες. Το μεσημέρι όμως της ίδιας ημέρας η πυρκαγιά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, αναζωπυρώθηκε και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Από τη εκείνη τη στιγμή και μετά ξεκίνησαν οι καταγγελίες του δημάρχου Κυθήρων, Ευστράτιου Χαρχαλάκη ο οποίος σε δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έστρεψε τα πυρά του εναντίον του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη λέγοντας ότι «χρειάζεται καλύτερος συντονισμός των εναέριων μέσων. Όταν ζητάμε κάτι πρέπει να υπάρχει απάντηση, και η απάντηση να τηρείται».

Η στάση του κ. Χαρχαλάκη όπως είναι αναμενόμενο προκαλεί μια σειρά αναπάντητων ερωτημάτων. Πως είναι δυνατόν να μην υπήρξε καμιά αρρυθμία στο συντονισμό για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου; Γιατί την ίδια ώρα που μαίνονταν οι φλόγες ο πρώτος δημότης των Κυθήρων επιλέγει να επιτεθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στις άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, αντί να έχει ως πρώτο μέλημα του την αντιμετώπιση της πυρκαγίας; Γιατί οι άνδρες του πυροσβεστικού σώματος που υπερέβαλαν εαυτό, εξεπλάγησαν με την συμπεριφορά του κ. Χαρχαλάκη;

Όπως αποκαλύπτει η neaselida.gr o δήμαρχος των Κυθήρων όταν ξέσπασε η πυρκαγιά το πρωί της περασμένης Παρασκεύης έλειπε από το νησί, καθώς βρίσκονταν στην Αθήνα. Πληροφορήθηκε από τους συνεργάτες τους για τη φωτιά, ωστόσο κάποιοι άλλοι σοβαρότεροι παραγόντες τον κράτησαν από ότι φαίνεται στην πρωτεύουσα. Ταξίδεψε για το νησί του το Σάββατο και 24 ώρες αργότερα από τη στιγμή που το νησί είχε… ζωστεί από τις φλόγες. Μάλιστα όταν έφτασε στη Κύθηρα και η κατάσταση ήταν εκτός ορίων με τις φλόγες να απειλούν οικισμούς, ο ίδιος όταν τον προσέγγισαν οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής για να τον ενημερώσουν για την κατάσταση τους είπε ότι πρέπει πρώτα να πάει σπίτι του για να αλλάξει ρούχα κι ότι θα ήταν στη διάθεση τους λίγη ώρα αργότερα. Τα στελέχη του πυροσβεστικού σώματος αποχώρησαν χωρίς να πουν λέξη και συνέχισαν το δύσκολο έργο τους.

Άγρια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης

Οι δηλώσεις του δημάρχου Κυθήρων είχαν σαν αποτέλεσμα, η Νέα Δημοκρατία να επιτεθεί εναντίον του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η οποία στην πρώτη ανακοίνωση της επανέλαβε τις καταγγελίες του Ευστράτιου Χαρχαλάκη.«Ενώ η φωτιά έδειχνε να ελέγχεται, ο κακός συντονισμός και η έλλειψη εναέριων μέσων οδήγησαν στην αναζωπύρωση της. Η Κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και πρέπει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις». Λίγη ώρα αργότερα ήρθε η απάντηση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην οποία ο δήμαρχος Κυθήρων χαρακτηρίζονταν ως «δεκανίκι της επικοινωνιακής προπαγάνδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Μάλιστα ο Νίκος Τόσκας σε συνέντευξη του, απέκρουσε του ισχυρισμούς του κ. Χαρχαλάκη αναφέροντας ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρησε των εναέριων μέσων και τόνισε:«Στην πυρκαγιά στα Κύθηρα ρίξαμε όλα σχεδόν τα ιπτάμενα μέσα που διαθέτει η χώρα. Μόνο ντροπή προκαλεί η στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα έπρεπε να κοιτάξει την πλάτη της και να ρωτήσει τους ανθρώπους της γιατί αδιαφόρησαν τόσα χρόνια να προμηθευτούν έστω κι ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος μετά το 2001».

Ο κ. Τόσκας παράλληλα κατηγόρησε το δήμαρχο των Κυθήρων λέγοντας ότι έπαιξε πολιτικό παιχνίδι σε συνεννόηση με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. « Ο δήμαρχος Κυθήρων, σε συνεννόηση με τη Νέα Δημοκρατία, που είναι βασικό της στέλεχος, ζητούσε περισσότερα μέσα, δύναμη 50 αεροπλάνων, αριθμό που δεν έχει όλος ο κόσμος».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδωσε συνέχεια στην κόντρα που έχει ξεσπάσει υποστηρίζοντας για άλλη μια φορά τον Ευστράτιο Χαρχαλάκη. «Απαράδεκτη η προσωπική επίθεση στο δήμαρχο Κυθήρων. Όποιος αποκλίνει από τις κυβερνητικές δικαιολογίες στοχοποιείται»
 
neaselida.news

Δεν υπάρχουν σχόλια