Header Ads

Αλ. Τσίπρας: Χτίζουμε ένα νέο όραμα για την εκπαίδευση – Κύριε Μητσοτάκη βρίσκεστε σε νευρική κρίση


«Αντί να καταθέτετε κάθε 15 μέρες πρόταση για εξεταστική επιτροπή, ασχοληθείτε με τις προτάσεις σας για το πώς η χώρα θα βγει η χώρα από την κρίση. Εμείς είτε το θέλετε, είτε όχι, ανοίγουμε διάδρομο εξόδου από την κρίση και το τέλμα της χρεοκοπίας, στο οποίο εσείς βυθίσατε τη χώρα». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την τρίτη παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα», στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Όσους Μαδούρο και να ανακαλύψετε, όσο κι αν κάνετε τον κ. Βαρουφάκη βασικό σας σύμμαχο στην πολιτική σας, δεν θα καταφέρετε να πείσετε τον λαό, γιατί σας έχει κρίνει στο παρελθόν και γιατί δεν έχετε άποψη για την επόμενη μέρα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.«Κάντε, λοιπόν, εξεταστικές για να ανακαλύψετε τις αιτίες των προβλημάτων σας» σχολίασε σκωπτικά, προσθέτοντας ότι η αιτία των προβλημάτων της ΝΔ είναι ότι χρεοκόπησε τη χώρα, ότι έχει μία ταξική μεροληψία απέναντι στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και δεν έχει θετική πρόταση για αυτή. «Γι’ αυτό, το 2019, όταν ο ελληνικός λαός θα συγκρίνει πού ήμασταν όταν παραλάβαμε και πού θα είμαστε όταν θα ξαναπάμε στην κάλπη, δεν θα επιλέξει εσάς, όσο κι αν στήνετε ευχάριστες επικοινωνιακές παραστάσεις πάνω σε σανό από άχυρα», τόνισε.

Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν διεκδικεί το προνόμιο της κοινωνικής ευαισθησίας, «αλοίμονο», «όμως, μην έχετε την εντύπωση ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει μνήμη». Όπως υπογράμμισε, τα μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα θυμούνται ποιοι λεηλάτησαν τις δυνατόπτητες του τόπου και ποιοι χροεκόπησαν τη χώρα στα χρόνια των μνημονίων. «Γιατί δεν πέσατε με αλεξίπτωτο κ. Μητσοτάκη, υπουργός των κυβερνήσεων Σαμαρά-Βενιζέλου ήσασταν», υποστήριξε και τον κατηγόρησε ότι αντιμετώπισε αυτές τις ομάδες με εχθρότητα.

«Εμείς παραλάβαμε τη χώρα σε συνθήκες πρωτοφανούς διάλυσης και λεηλασίας, χροεκοπίας, εσείς την αφήσατε εκεί, είχατε φτιάξει και το σχέδιο της παρένθεσης, όμως, βήμα το βήμα, με σκληρή δουλειά, καταφέρνουμε κι ανοίγουμε δρόμους προοπτικής. Μέσα σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε πάντοτε την έγνοια μας για τις κοινωνικές κατηγορίες που αξιοποιήσατε ως πελατειακό προσωπικό και τη μνημονιακή πενταετία εξωθήσατε στον Καιάδα», σημείωσε. Επίσης, ζήτησε να γίνεται πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα προγράμματα για το μέλλον, για την επόμενη μέρα και καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντί αυτού αντιπαραβάλλει μεμψιμοιρία, διαρκή καρτερία μπας και σκοντάψει η κυβέρνηση, μιζέρια για την επιτυχή έξοδο στις αγορές.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι διαφορές ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και στον χώρο της εκπαίδευσης είναι μεγάλες και δεδομένες. «Μην προσπαθείτε τώρα να παριστάνετε ότι ενδιαφέρεστε για τη μεγάλη πλειοψηφία» τόνισε. «Όπως και στη δική μας πολιτική υπάρχει κοινωνική και ταξική μεροληψία πολλές φορές, έτσι υπάρχει και στη δική σας, όμως η μεροληψία που αποπνέουν οι προτάσεις σας είναι η μεροληψία για τους λίγους, αυτούς που τα κατάφεραν στα χρόνια της ανάπτυξης, όμως δεν τράβηξαν κουπί στα χρόνια της κρίσης» συμλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα οι διακοπές που θα κάνει και ο κ. Μητσοτάκης να «απαλείψουν λίγο τα νεύρα, γιατί η πολιτική ζωή χρειάζεται συγκρούσεις πάνω στα πραγματικά επίδικα».

Τα «νεύρα Μητσοτάκη»

«Γιατί τόσα νεύρα, τι έχετε πάθει;» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος νωρίτερα στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Από τότε που έκλεισε η β’ αξιολόγηση και είχαμε μία συμφωνία που ανοίγει δρόμους προοπτικής για την οικονομία και μία συμφωνία για το χρέος που ανοίγει δρόμους και άνοιξαν οι δρόμοι με την πετυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές, δίνετε την αίσθηση, εσείς και οι βουλευτές σας, ότι βρίσκεστε σε κατάσταση νευρικής κρίσης», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα, σημείωσε ότι μέσα σε ενάμιση μήνα έχει ζητήσει τρεις εξεταστικές επιτροπές: «Μία για τον Καμμένο -δεν ξέρω αν επιμένετε αλλά τη ζητήσατε, μία για τον Βαρουφάκη ξανά ενώ η πρότασή σας είχε απορριφθεί σε προγενέστερη φάση, και τώρα για τον Μαδούρο της Βενεζουέλας». «Είναι εξαιρετικό ρεκόρ, συνεχίστε έτσι», σχολίασε σκωπτικά.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Δεν είναι μόνο οι εξεταστικές που ζητάτε -πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα για τα σημαντικά ζητήματα του παρόντος όπου υπάρχουν πολιτικά επιχειρήματα να αντιπαρατεθούμε- είναι και η εν γένει συμπεριφορά σας». «Ζητήσατε πριν από μία εβδομάδα από τα αυτοδιοικητικά στελέχη σας να μποϊκοτάρουν μία διαδικασία (σ.σ. τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια) που αφορά στην αυτοδιοίκηση και την παραγωγική ανασυγκρότηση τους, επειδή θα ήταν εκεί ο πρωθυπουργός. Ακόμα-ακόμα δεν διστάσατε να βάλετε απαγορευτικό στα στελέχη σας και στον ίδιο τον ανιψιό σας. Τι έχετε πάθει; Μην ξινίζετε το πρόσωπό σας, εμείς θα έπρεπε να ξινίζουμε το πρόσωπό μας με μία αντιθεσμική συμπεριφορά», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός καταλόγισε, ακόμη, στον κ. Μητσοτάκη ότι έφτασε στο σημείο να χάσει και κάθε ίχνος της αστικής ευγένειας που τον διακρίνει κατά τα άλλα, όπως είπε. «Φτάσατε στο σημείο την ημέρα των γενεθλίων μου, αντί για ευχές να μου απευθύνετε ύβρεις, ότι είμαι ψεύτης και κλέφτης», υπογράμμισε.

«Τα νεύρα δεν κάνουν καλό» σχολίασε ο κ. Τσίπρας για τον πρόεδρο της ΝΔ και τον «παρότρυνε» αντί να ανακαλύπτει κάτι κάθε τόσο και να ζητά μία εξεταστική κάθε δεκαπέντε μέρες, «μήπως να φτιάχνανε στην Πειραιώς μία εξεταστική επιτροπή για να ανακαλύψετε την αιτία που σας προκαλεί τόσα νεύρα;». «Γιατί τα νεύρα, στο τέλος, δεν θα σας οδηγήσουν σε καλό», κατέληξε.

«Η παιδεία είναι ζήτημα Δημοκρατίας»

«Η Παιδεία είναι θέμα βαθιά κοινωνικό, επηρεάζει τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν μέσα στην κοινωνία και έχουν πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση. Η Παιδεία είναι δημοκρατικό δικαίωμα για να μπορούν οι πολίτες να ασκούν κριτική στην εξουσία. Η παιδεία είναι ζήτημα Δημοκρατίας» είχε προηγουμένως επισημάνει ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, επισήμανε ότι φιλοσοφία του συνίσταται σε περισσότερη δημοκρατία, θέσπιση δημοκρατικών κανόνων, άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, σύνδεση με την κοινωνία και αυτό που, όπως είπε, ονομάζουμε προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Στόχος είναι να στήσουμε ένα νέο όραμα για την εκπαίδευση. Να βάλουμε στο παρόν τα θεμέλια του μέλλοντος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει: Συγκροτούμε δομές που θα βοηθησουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να συνδέονται μεταξύ τους και με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Καταργούμε τα συμβούλια διοίκησης για να αποκαταστήσουμε την δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η άποψη της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για την αξιολόγηση, είναι μια ακραία φιλελεύθερη αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας και των πανεπιστημίων και συμπλήρωσε: Ριγμένα στην αρένα του ανταγωνισμού θα αλληλοσκοτώνονται για το ποιο θα επιβιώσει στο ακαδημαϊκό «σαρβάιβορ». Όλοι εναντίον όλων και ο καθένας μόνος του. Αξιολόγηση ναι, ακαδημαϊκή ζούγκλα όχι.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης: «Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις διαλυτικές συνθήκες που δημιούργησαν ακραίες παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Τη διαφθορά στην εκλογή πρυτανικών Αρχών την είχαν στήσει οι δικές σας φοιτητικές παρατάξεις, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Φέρνουμε έναν νόμο πλαίσιο να ψηφίζονται χωριστά οι πρυτάνεις, από τους αντιπρυτάνεις. Οι πρυτανικές αρχές δεν είναι κόμματα».

Να δώσουμε τη δυνατότητα να διασφαλίζεται η ελεύθερη παρουσία όλων των ιδεών στα πανεπιστήμια, με σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών. Ο μόνος τρόπος για να λύνονται τα προβλήματα είναι ο διάλογος μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και όχι μαζικές αστυνομικές επιχειρήσεις που θυμίσουν άλλες εποχές, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «δεν φοβόμαστε το φοιτητικό κίνημα: Επαναφέρουμε το άσυλο για την ελεύθερη παρουσία των ιδεών, αρκεί να σέβονται τις δημοκρατικές ελευθερίες».

Όσον αφορά στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών, ο κ. Τσίπρας είπε: «Σταματάμε τη φάμπρικα των πολύ υψηλών διδάκτρων στα μεταπτυχιακά που αυξάνουν τά έσοδα μιας μικρής μερίδας καθηγητών και από την άλλη αποκλείουν από τις σπουδές όσους φοιτητές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Κανένας φοιτητής δεν θα αποκλείεται, εάν αδυνατεί να πληρώσει».

Με την κατάργηση των Συμβουλίων Διοίκησης, αποκαθιστούμε τη δημοκρατία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Πρόκειται για στοιχειώδη κίνηση σεβασμού. Ανοίγουμε τον δρόμο για συνέργειες πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ανέφερε, επίσης, ο κ. Τσίπρας.

«Διαθέτετε ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα»

Απαντώντας στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ επί τη συζήτησης του νομοσχεδίου «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα» στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε ότι διαθέτει ακραία νεοφιελεύθερο πρόγραμμα και πως αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το ιδιωτικό και όχι το δημόσιο. Επίσης, σημείωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ διαστρέβλωσε το σχέδιο της κυβέρνησης όσον αφορά την αξιολόγηση στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι σήμερα, όψιμα, εμφανίστηκε να ενδιαφέρεται για την παιδεία των παιδιών των λαϊκών περιοχών. Του καταλόγισε ότι αντιδρά και στο νομοσχέδιο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα έρθει μετά τη θερινή ανάπαυλα, το οποίο ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια