Header Ads

Όταν ο ΣΕΒ ξορκίζει το δίπολο αριστεράς – δεξιάς, κάτι σημαίνει…

Γράφει ο Σταμάτης Θεοδωρόπουλος

Η παρέμβαση του ΣΕΒ (εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων) μετά τις ομιλίες του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ επιχειρεί να έχει ένα τεχνοκρατικό χαρακτήρα και να εξετάσει το κατά πόσον οι προτάσεις και στρατηγικές που κατατέθηκαν από κάθε πλευρά είναι εφικτές και αποτελεσματικές.


Ως γνωστό όμως ακόμη και οι πιο τεχνοκρατικές προσεγγίσεις δεν είναι πολιτικά και ιδεολογικά ουδέτερες. Αντίθετα μάλιστα, ένας δήθεν «τεχνοκρατισμός» χρησιμοποιείται συχνά για να αιτιολογήσει βαθιά συντηρητικές επιλογές.

Ο ΣΕΒ λοιπόν ξεκινάει την ανάλυση του από μια ξεκάθαρα ιδεολογική, ιδεοληπτική θα λέγαμε, αφετηρία. Ότι όπως λέει «οι πολιτικές ηγεσίες συνδιαλέγονται με την κοινωνία, πέρα από το απλοϊκό δίπολο αριστερά- δεξιά, αλλά στη βάση αποτελεσματικών λύσεων στα προβλήματα».

Προφανώς αυτή η φράση είναι και όλος ο καημός τους. Να μπορέσουν να σύρουν τον πολιτικό κόσμο της χώρας και κυρίως την αριστερά σε «ουδέτερες» δηλαδή σε πολύ ξεκάθαρα ταξικά προσανατολισμένες κατευθύνσεις.

Ακριβώς παρακάτω, όταν παρουσιάζονται οι στρατηγικές του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, όλες οι διαφορές του δίπολου αριστερά – δεξιά, αναδεικνύονται ανάγλυφες. Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο τον ΣΕΒ, ο Πρωθυπουργός περιέγραψε μια αναπτυξιακή διαδικασία «κυρίως μέσω κρατικών παρεμβάσεων, κοινοτικών ενισχύσεων, εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης στο δημόσιο -κατ' εξοχήν- αλλά και στον ιδιωτικό τομέα κοκ., που θα αυξήσουν την οικονομική δραστηριότητα και θα μειώσουν την ανεργία».

Ενώ ο κ. Μητσοτάκης «εστιάζει στην εκτίναξη των ιδιωτικών επενδύσεων μέσα από τη μείωση της υπερφορολόγησης και την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που διαμορφώνουν ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, καθώς και στη βελτίωση της παιδείας και της επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και των εργασιακών σχέσεων με την απεξάρτηση του εργατικού συνδικαλισμού από κομματικές πατρωνίες».

Από τη μια πλευρά λοιπόν η στήριξη της απασχόλησης για την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας με ρόλο και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, από την άλλη πλευρά οι πολιτικές της απορρύθμισης, της κατάργησης κάθε κρατικού και κοινωνικού ελέγχου και των φοροελαφρύνσεων υπέρ αποκλειστικά του μεγάλου κεφαλαίου.

Η διαφορά δεν είναι τεχνοκρατική αλλά στρατηγική. Πρόκειται για τις δυο αντιτιθέμενες φιλοσοφίες και στρατηγικές που συγκρούονται τις τελευταίες δεκαετίες σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Και εκφράζουν ακριβώς το δίπολο αριστερά – δεξιά μέσα στο πλαίσιο της σημερινής συγκυρίας, δηλαδή μετά τρείς δεκαετίες νεοφιλελεύθερης διεθνούς ηγεμονίας. Είτε μιλάμε με όρους αντίθεσης ανάμεσα στο «πλουσιότερο 80% και το φτωχότερο 20%» όπως στις ΗΠΑ είτε «για τους πολλούς και όχι για τους λίγους» όπως στη Βρετανία είτε με σαφέστερα ταξικές αναφορές όπως στην ηπειρωτική Ευρώπη, οι πολιτικές διαχωριστικές γραμμές είναι οι ίδιες.

Κατά τη γνώμη μας, ο ΣΕΒ δείχνει περισσότερη πολιτική διορατικότητα από τον κ. Μητσοτάκη. Αντιλαμβάνεται ότι οι πολιτικές που εξήγγειλε ο αρχηγός της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη αυτοτοποθετούνται στο συντηρητικό άκρο του πολιτικού φάσματος. Και ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών τρόμαξε ακούγοντας τον. Όπως αντιλαμβάνεται και αναφέρει ρητά πόσο δύσκολο είναι να υλοποιηθούν οι φοροελαφρύνσεις που υποσχέθηκε στο κεφάλαιο ο κ. Μητσοτάκης (χωρίς εννοεί να διαλυθεί τελείως το κοινωνικό κράτος με όλες τις δραματικές συνέπειες για τη χώρα). Και προσπαθεί να συμβουλέψει τον κ. Μητσοτάκη να μην εκτίθεται τόσο ως δεξιός, να κινηθεί και λίγο προς το κέντρο. Γιατί σε μια τόσο πολωτική αντιπαράθεση αριστεράς – δεξιάς σαν αυτή που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προκαλεί, τα κοινωνικά του ερείσματα θα είναι ελάχιστα.

Απ’ ότι φάνηκε στη ΔΕΘ όμως, ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να εκτεθεί στην ψήφο του ελληνικού λαού με το αληθινό ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα του. Υποθέτουμε για να μπορεί – εφόσον νικήσει- να ισοπεδώσει τα πάντα χωρίς δεσμεύσεις. Φαίνεται ότι ακόμη και ο ΣΕΒ κατανοεί ότι δεν θα τα καταφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια