Header Ads

Ντάισελμπλουμ και δημοσκοπικές τάσεις πυκνώνουν τα χαμόγελα στην κυβέρνηση


Ανακούφιση και ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση μετά τη χθεσινή επίσκεψη των Γερούν Ντάισελμπλουμ και Τόμας Βίζερ στην Αθήνα, παρά τον προβληματισμό που είχε προκαλέσει αρχικά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.

Σύμφωνα με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, κατά την επίσκεψη του Ολλανδού προέδρου του Eurogroup και του Γερμανού επικεφαλής του Euroworking Group δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θετική ευρωπαϊκή προσέγγιση των τελευταίων μηνών προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να διαταραχθεί από τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης «Τζαμάικα» στη Γερμανία. Εξάλλου, οι δημόσιες δηλώσεις του Γερούν Ντίσλεμλουμ κατά τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονονικών Γιώργο Χουλιαράκη, καθώς και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα ήταν και αυτές καθησυχαστικές για όλα τα θέματα που ανησυχούν την Αθήνα.

«Όταν μιλώ σε επενδυτές, όταν μιλώ με διεθνείς εταιρείες, υπάρχει και πάλι μια εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και υπάρχουν οι δυνατότητες» ανέφερε σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ έκανε λόγο για «κοινό έντονο ενδιαφέρον να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση πριν το τέλος του χρόνου». «Οδεύουμε προς την έξοδο και νομίζω ότι συμφωνούμε πως θα πρέπει να είναι καθαρή έξοδος και η Ελλάδα να καταστεί και πάλι οικονομικά ανεξάρτητη»,
ανέφερε σχετικά με το τι θα ακολουθήσει την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος, ενώ για τις συνέπειες των γερμανικών εκλογών είπε: «Εξ όσων μπορώ να κρίνω αναφορικά με τις γερμανικές εκλογές, είναι ότι η γερμανική θέση δε θ’ αλλάξει. Γνωρίζω ότι αυτά που έχουμε συμφωνήσει στο Eurogroup και αναφορικά με το μέλλον και στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, όλες οι υποσχέσεις οι οποίες έχουν δοθεί στο Eurogroup δεν έχουν αλλάξει και δε θ’ αλλάξουν». Απόλυτος ήταν και για τις τράπεζες, δηλώνοντας πως «οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τα προηγούμενα χρόνια» και πως «αν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δε θα υπάρχει θέμα».

Να σημειωθεί, επίσης, ότι κράτησε συστηματικά αποστάσεις από ερωτήσεις που δέχθηκε από ελληνικά μέσα περί υπουργών που δεν τρέχουν τις μεταρρυθμίσεις, νέα μέτρα και αυξημένη επιτήρηση μετά το τέλος του προγράμματος. Για το τελευταίο είπε μάλιστα ότι αυτό που θα ακολουθήσει στην Ελλάδα θα πρόκειται για μια τυποποιημένη διαδικασία που ακολουθείται σε όλες τις χώρες που βγαίνουν από πρόγραμμα.

Αλ. Τσίπρας: Το χρέος βρίσκεται σε πορεία ρύθμισης

Μιλώντας στη βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνάντηση του με τον επικεφαλής του Eurogroup, λέγοντας ότι «όλα δείχνουν ότι η χώρα βαδίζει, με σταθερά βήματα στην έξοδο από τα μνημόνια, στην έξοδο από το πρόγραμμα και τη μνημονιακή επιτροπεία» και ότι «το χρέος είναι σε πορεία ρύθμισης μετά την απόφαση της 15ης Ιουνίου».

Αναφέρθηκε, δε, εμμέσως στο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, σχολιάζοντας: «Η ιδεολογία που σήμερα πρεσβεύει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη είναι ένα μείγμα πολιτικής που έκανε χθες ολόκληρη την Ευρώπη να προβληματιστεί πολύ, ένα μείγμα FDP και AfD μαζί. FDP ο κ. Μητσοτάκης ο φιλελεύθερος και AfD ο κ. Γεωργιάδης της ακραίας λαϊκιστικής δεξιάς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και από την πλευρά της ΝΔ έγινες σαφές, αν και σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, ότι δεν θεωρήθηκε θετικό το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών.

Ευ. Τσακαλώτος: Κοινός στόχος η καθαρή έξοδος

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι κατά τη συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ συζητήθηκε «τι απομένει να γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα» και πως ο κοινός «στόχος είναι να υπάρχει μια καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα χωρίς να υπάρχει ανάγκη επόμενου προγράμματος», προειδοποιώντας ότι «σε αυτό το ταξίδι τους επόμενους 10 μήνες, σίγουρα θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα, θα υπάρξουν κάποια προβλήματα». Δήλωσε, επίσης, βέβαιος ότι «θα υπάρξει μια υπερ-απόδοση το 2017» και πως η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πως «μέχρι τις 21 Νοεμβρίου θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τον προϋπολογισμό» που θα πετυχαίνει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, «όπως συνέβη ακριβώς και το 2016 και το 2017».

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν τάση αλλαγής και του πολιτικού κλίματος

Αισιοδοξία δημιουργούν στην κυβέρνηση και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων του τελευταίου διαστήματος, τα οποία δείχνουν ότι το αφήγημα της αλλαγής σελίδας σε οικονομία και η προοπτική εξόδου από τα μνημόνια έχει και πολιτική απήχηση. Χθες, σε δημοσκόπηση του Πανεπιστήμιου Μακεδονία η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ είχε μειωθεί κατά 5 μονάδες (από τις 18 στις 13) σε σχέση με τον περασμένο Μάιο, γεγονός που δημιούργησε ένα κλίμα εφορίας σε κυβερνητικά στελέχη.

Με αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη βουλή, χαρακτήρισε τη στρατηγική της ΝΔ «αντιπολίτευση της πυρκαγιάς και της συμφοράς», κάνοντας λόγo για στρατηγικό αδιέξοδο και τονίζοντας ότι κατέρρευσε το αφήγημα της καταστροφολογίας.

Του Φοίβου Κλαυδιανού
neaselida.news

Δεν υπάρχουν σχόλια