Header Ads

Τι σημαίνουν τα «γκάζια» Τσίπρα στους υπουργούς – Το καλό μομέντουμ και ο μεγάλος στόχος της κοινωνικής πολιτικής

ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΥ

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους υπουργούς να προχωρήσουν βάση των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων τα προαπαιτούμενα που τους αναλογούν, ώστε να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους και να προχωρήσουν στην υποχρέωση τους να προσδιορίσουν τομείς εξοικονόμησης δαπανών, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΝΕΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ», ιδιαίτερη ήταν έμφαση που έδωσε ο πρωθυπουργός στην ανάγκη να δηλωθούν από κάθε υπουργείο οι τομείς εξοικονόμησης εξόδων για τον προϋπολογισμό του 2018, το λεγόμενο “spending review”. Πρόκειται για μια εξοικονόμηση δαπανών 500 εκ για το σύνολο των υπουργείων, δηλαδή για ένα σχετικά μικρό ποσό. Ωστόσο, μετά από χρόνια μείωσης των εξόδων του δημοσίου, δεν είναι και εύκολος. Επιπλέον, αυτό το ποσό θα δώσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για κοινωνική πολιτική και μείωση φορολογίας, ενώ θα ήταν και ένα πολύ θετικό μήνυμα προς τους δανειστές ενόψει της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης. Επίσης, θα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα και προς το εσωτερικό της χώρας, ως απάντηση προς την αντιπολίτευση η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιλέγει να αυξάνει φόρους αντί να μειώνει δαπάνες. Ο πρωθυπουργός φέρεται, μάλιστα, να διάβασε κατάλογο με τα υπουργεία που έχουν ολοκληρώσει αυτήν τους υποχρέωση (δηλαδή έχουν δηλώσει τους τομείς εξοικονόμησης εξόδων), σε μια προσπάθεια να κάνει και τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να βιαστούν στην ίδια κατεύθυνση.

Σε ότι αφορά στο θέμα του γρήγορου κλεισίματος της αξιολόγησης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο υπουργικό συμβούλιο τέθηκε στόχος έως τον Νοέμβριο να έχει υλοποιηθεί το 80% των προαπαιτούμενων. Όπως άλλωστε τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη ώστε να μην επιτρέψει σε όσους στο εσωτερικό η στο εξωτερικό επιθυμούν καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «απαιτείται εγρήγορση και απόλυτη στοχοπροσήλωση», ενώ γενικότερα για το κυβερνητικό έργο υπογράμμισε πως ο λαός «δεν συγχωρεί ανεπάρκειες, ολιγωρίες, παραβλέψεις».

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι το τρέχον πρόγραμμα «θα κλείσει σε έναν χρόνο από τώρα» και εκτίμησε ότι «θετική έκπληξη αποτελεί και η πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ», η οποία «εξασφαλίζει την επίτευξη των δύσκολων δημοσιονομικών στόχων και για το 2018, παρά τις συνήθεις κινδυνολογίες, που ακόμα δίνουν και παίρνουν από διάφορους αδιόρθωτους οι οποίοι επιμένουν να καταστροφολογούν». Προέβλεψε, δε, ότι «αντί για νέα μέτρα το 2018, θα φέρουμε στο τέλος του 2017 κοινωνικό μέρισμα».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το υπουργικό ενημερώθηκε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα αποτελέσματα του Eurogroup, με τον υπουργό Οικονομικών να χαρακτηρίζει θετική τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και να αναφέρει πως δεν συζητήθηκαν περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα. Χαρακτηριστικό της επικέντρωσης της κυβέρνηση στο γρήγορο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι ότι και αυτός ζήτησε ταχύτητα στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε, ακόμη, την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή αναφορικά με την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου ορίστηκε ο Βασίλης Πέππας και αντιπρόεδροι οι Μαρία Γαλάνη, Αγγελική Αλειφεροπούλου, Πηνελόπη Ζωντανού, Μαρία Χυτήρογλου και Γεώργιος Λέκας.

Εγκρίθηκαν, επίσης, όλες οι αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), για τις οποίες ενημέρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Το υπουργικό ενημερώθηκε, επίσης, από τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή για την εξέλιξη των εργασιών απορρύπανσης του Σαρωνικού, γεγονός που μοιάζει να απομακρύνει, τουλάχιστον προς ώρας, τα σενάρια αντικατάστασης του.

Τέλος, εξετάστηκαν 5 επικείμενα νομοσχέδια της κυβέρνησης: Του υπουργείου Οικονομικών (ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων), του υπουργείου Δικαιοσύνης (ταυτότητα φύλου), Εξωτερικών (ινστιτούτο Βενετίας), Αγροτικής Ανάπτυξης (νωπά προϊόντα) και του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Την Πέμπτη το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στο Ηράκλειο Κρήτης για να μιλήσει στο τρίτο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια