Header Ads

Σ. Φάμελλος: «Θεατρικού τύπου» οι αντιδράσεις της ΝΔ για το Ελληνικό

Πρόκειται για κριτική "εκ του πονηρού και εκ του ασφαλούς", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

"Θεατρικού τύπου" χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, τα όσα υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία σε σχέση με την επένδυση στο Ελληνικό, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", και είπε πως πρόκειται για κριτική "εκ του πονηρού και εκ του ασφαλούς".

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για αποπομπή της ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού σε σχέση με το Ελληνικό, ο κ. Φάμελλος έθεσε το ερώτημα "γιατί τέσσερα χρόνια που είχαν την ευθύνη οι κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ δεν έλυσαν τα θέματα αρχαιολογίας και περιβάλλοντος στο Ελληνικό" και απάντησε: "Πολύ απλά γιατί τώρα κάνουν πολιτική εκ του ασφαλούς. Η θεσμική οδός επίλυσης κάποιων θεμάτων είναι υποχρεωτική. Κανείς δεν μπορεί να κατασκευάσει ένα έργο χωρίς τη γνώμη των δασικών και αρχαιολογικών υπηρεσιών. Δρομολόγησαν αποφάσεις όταν ήταν στη διοίκηση; Όχι. Είναι θεατρικού τύπου αυτή η αντίδραση".

Δασικοί χάρτες: Όλοι οι δήμοι ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των δασικών χαρτών, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι "ολοκληρώθηκε μετά από 8 μήνες η πρώτη φάση της ανάρτησης για όλη τη χώρα, στο 35% της έκτασης, κάτι το οποίο η χώρα μας όφειλε να το κάνει εδώ και 40 χρόνια", επισήμανε ότι "αυτοί οι 8 μήνες μας έδωσαν τη δυνατότητα να βελτιώσουμε πάρα πολλά εργαλεία για τους πολίτες" και υπογράμμισε πως όλοι οι δήμοι της χώρας έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους.

Διευκρίνισε δε ότι ακόμη μέχρι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθεί το παράβολο, εφόσον η αντίρρηση υποβλήθηκε έως τις 25 Σεπτεμβρίου, μέχρι την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου μπορούν να σταλούν με σφραγίδα ταχυδρομείου στην οικεία δασική αρχή το παράβολο και η απόδειξη έννομου συμφέροντος, μέχρι την ημέρα εξέτασης της αντίρρησης μπορούν να πάνε συμπληρωματικά στοιχεία που πιθανώς ο μηχανικός ή ο δασολόγος δεν πρόλαβαν να ετοιμάσουν με τον φάκελο (τεχνικό υλικό, δορυφορικές εικόνες κ.λπ.). Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να διορθωθούν από τον διευθυντή δασών τα προφανή σφάλματα στον δασικό χάρτη.

Σοβαρά θεσμικά και περιβαλλοντικά προβλήματα στο σχέδιο εκτροπής του Αχελώου

Σε ό,τι αφορά τα νέα σχέδια διαχείρισης των υδατικών πόρων της χώρας, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι "αυτή την περίοδο συζητάμε σε όλη την Ελλάδα για τα νέα σχέδια, καθώς είναι κάτι στο οποίο έχουμε έξι χρόνια καθυστέρηση και ήδη έχουμε μια κίτρινη κάρτα από την Κοινότητα" και πρόσθεσε: "Πρέπει να το ολοκληρώσουμε έως το τέλος του χρόνου γιατί αν δεν το ολοκληρώσουμε θα αμφισβητηθούν οι πόροι ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης. Εμείς προχωράμε πάρα πολύ γρήγορα".

Ειδικότερα για τη λεκάνη της Θεσσαλίας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε: "Καταθέσαμε ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο απεμπλέκει την επιβίωση της θεσσαλικής πεδιάδας από το σχέδιο εκτροπής του Αχελώου, το οποίο έχει σοβαρότατα θεσμικά και περιβαλλοντικά προβλήματα και έχει σοβαρά θέματα στο Συμβούλιο της Επικρατείας".

Όπως διευκρίνισε ο κ. Φάμελλος, πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα υψηλού προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε ώστε "να μην υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής και να μην εξαρτάται από τέτοιες υποθέσεις οριακά δικαστικές και νομικά επισφαλείς η Θεσσαλία".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια