Header Ads

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η «επίθεση» Δούρου κατά Μεθενίτη – Στο πλευρό του δημάρχου Μαρκοπούλου ΚΕΔΕ και Σγουρός!

Η – σκόπιμη ή αψυχολόγητη – επίθεση της περιφερειάρχου Αττικής κατά του δημάρχου Μαρκοπούλου και μάλιστα με επιστολή, για το θέμα της αποκατάστασης του πολιτιστικού κέντρου της πόλης, φαίνεται ότι άνοιξε το ασκό του Αιόλου αφού έβαλε απέναντι στην κα Δούρου το σύνολο των δημάρχων της χώρας – μέσω της ΚΕΔΕ – αλλά και τον τέως περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό!
 
Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της απάντησης του Σωτ. Μεθενίτη στην περιφερειάρχη, στην οποία καταμαρτυρά τα μύρια όσα για τη θητεία της στην Περιφέρεια, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση συμπαράστασης στον δήμαρχο αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η επιστολή Δούρου αποτελεί «ενδεικτικό παράδειγμα» επίθεσης και ασέβειας απέναντι σε δημάρχους από αιρετούς του δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όμως στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί παρενέβη και ο τ. περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός κάνοντας λόγο για καθημερινή διολίσθηση της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής σε επικίνδυνες καταστάσεις και προσθέτοντας ότι αυτή (η Περιφέρεια Αττικής) «δεν πρέπει να γίνει το κομματικό παραμάγαζο καμιάς Κυβέρνησης»!

Πάντως προς... επίρρωσιν των όσων επεσήμανε ο δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης, και για τον τρόπο που... δεν λειτουργεί η διοίκηση Δούρου στο θέμα των απορριμμάτων, ήρθε και η ανακοίνωση - καταγγελία του Σωματείου των εργαζομένων στον ΕΔΣΝΑ στην οποία γίνεται λόγος για κομματικά παιχνίδια σε βάρος του προσωπικού από ορισμένους στη διοίκηση του Συνδέσμου (σ.σ.: πρόεδρος του δ.σ. του ΕΔΣΝΑ είναι η κα Δούρου), «την ώρα που ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων παραμένει άσκηση επί χάρτου και ο διαθέσιμος χώρος ταφής αποβλήτων της Φυλής εξαντλείται με ταχείς ρυθμούς, κινδυνεύοντας να οδηγήσει την Αττική σε τραγικό αδιέξοδο».

Στην ανακοίνωσή της, η ΚΕΔΕ αναφέρει επί λέξει τα εξής: «Ορισμένοι Περιφερειάρχες αντί να κουνούν επιδεκτικά το δάκτυλο στους δημάρχους, καλό θα ήταν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους με κεντρικό στόχο το όφελος των πολιτών. Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα φαινόμενα ορισμένοι αιρετοί του Δεύτερου Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εξαπολύουν επίθεση και να φέρονται με ασέβεια απέναντι στους δημάρχους.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη επίθεση της Ρένας Δούρου στο Δήμαρχο Μαρκοπούλου Σ. Μεθενίτη. Με επιστολή της επιχείρησε να κατηγορήσει τη δημοτική αρχή ότι ευθύνεται για την καθυστέρηση που σημειώνεται στην υλοποίηση του έργου που αφορά το Πολιτιστικό Κέντρο Μαρκοπούλου.

Η Περιφερειάρχης Αττικής ουσιαστικά επιχείρησε με την αλαζονική συμπεριφορά της να δημιουργήσει την εντύπωση ότι για τις σχετικές καθυστερήσεις ευθύνεται η σημερινή δημοτική αρχή και να κατηγορήσει το δήμαρχο ότι δεν έχει προχωρήσει στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών.

Μπορεί με την επιστολή της η κα Δούρου να επιχείρησε να πλήξει πολιτικά το συνάδελφο Σ. Μεθενίτη προκειμένου να επωφεληθούν κάποιοι νεόκοποι πολιτικοί «φίλοι της», ωστόσο αυτό που συνέβη στη πραγματικότητα ήταν να εκτεθεί η ίδια. Όπως επισημαίνει αναλυτικά και ο συνάδελφος δήμαρχος στην απάντηση του προς την κα Δούρου, η δημοτική αρχή όχι μόνο έχει πράξει τα δέοντα, αλλά έχει πληρώσει και μελέτη το κόστος της οποίας όφειλε να έχει εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια.

Ενέργειες όπως αυτή είναι καταδικαστέες από την ΚΕΔΕ. Η κα Δούρου, όπως και ορισμένοι συνάδελφοί της Περιφερειάρχες, αντί να κουνούν επιδεκτικά το δάκτυλο στους δημάρχους, καλό θα ήταν να ασκήσουν το έργο τους με σύνεση και με κεντρικό στόχο το όφελος των πολιτών.

Το γεγονός ότι διαχειρίζονται χρήματα που προέρχονται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους θα έπρεπε να τους κάνει περισσότερο προσεκτικούς καθώς πρόκειται για χρήματα που ανήκουν στους πολίτες και θα πρέπει να αξιοποιούνται για το εθνικό συμφέρον και την τοπική ανάπτυξη. Ας λειτουργήσουν λοιπόν ως θεματοφύλακες και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των έργων.

Να σημειωθεί ότι πέραν αυτών των περιπτώσεων υπάρχουν και οι Περιφερειάρχες εκείνοι που συνεργάζονται με υποδειγματικό τρόπο με τους δημάρχους. Για το καλό του τόπου και των πολιτών εργάζονται καθημερινά για να βελτιωθούν οικονομικοί δείκτες της ανάπτυξης και για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σημαντικές υποδομές.

Πάντως οι όποιες αρνητικές συμπεριφορές δε θα μένουν αναπάντητες. Ως ΚΕΔΕ θα παρακολουθούμε από κοντά και θα τις δημοσιοποιούμε. Καμία τοπική κοινωνία και κανένας δήμαρχος δεν είναι μόνοι τους».

Από την πλευρά του, ο τ. περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός επεσήμανε τα εξής: «Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής διολισθαίνει καθημερινά σε επικίνδυνες καταστάσεις για τη δημόσια διοίκηση και τον θεσμό της περιφέρειας.

Η διάκριση των υπαλλήλων, όπως πολλές φορές έχει καταγγελθεί, σε ημέτερους και μη και η διάκριση των δήμων, σε ευνοούμενους και μη, αποτελούν πρακτικές πρωτοφανείς για τα δεδομένα της Περιφέρειας, απολύτως απαράδεκτες και καταδικαστέες!

Η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, που εξήγγειλε αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και τα συλλογικά όργανα αυτοδιοίκησης και εργαζομένων, οφείλουν να παρέμβουν. Η Περιφέρεια Αττικής δεν ήταν και δεν πρέπει να γίνει το κομματικό παραμάγαζο καμιάς Κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια