Header Ads

«Ο Βορίδης κάρφωσε Σαλμά, που δεν θα σφυρίζει για πάντα αδιάφορα για τα χρήματα των αρθροσκοπήσεων»

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής για τα σκάνδαλα στην Υγεία Αντώνης Μπαλωμενάκης σχολίασε τον «ρυθμό κάβουρα» με τον οποίο κινείται η Δικαιοσύνη, κάτι που δεν είναι άγνωστο ούτε ευχάριστο.

Μπορεί ο Μάκης Βορίδης να μην είχε το θάρρος να απαντήσει εάν γνώριζε την κρίσιμη διαφορά για τις υπερτιμολογημένες αρθροσκοπήσεις, αλλά τον Σαλμά τον «κάρφωσε» κανονικά, λέγοντας ότι όποιος ωφελήθηκε παρανόμως πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα, είπε ο πρόεδρος της Εξεταστικής για τα σκάνδαλα στην Υγεία Αντώνης Μπαλωμενάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και το Γιώργο Τραπεζιώτη.

Διαβάστε αναλυτικά πώς στήθηκε το κόλπο με τις αρθροσκοπήσεις, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Τάκη Γεωργακόπουλο, αλλά και την εκτίμηση ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας της ΝΔ Μάριος Σαλμάς ωφελήθηκε ως και 350.000 ευρώ κατά τον διάδοχό του Παύλο Πολάκη.

Η κεντρική εκτίμηση από τα πρακτικά των καταθέσεων στην Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγε ία είναι ότι ο κ. Βορίδης ως υπουργός Υγείας της ΝΔ ήταν αποφασιστικός κρίκος, δεν θα μπορούσε χωρίς αυτόν να ολοκληρωθεί το σχέδιο της εκμετάλλευσης μίας σκόπιμης και συνειδητής παρερμηνείας του νόμου, είπε ο κ. Μπαλωμενάκης, μέσω της οποία μπόρεσε να καρπωθεί παράνομα ποσά μία εταιρεία συμφερόντων του κ. Σαλμά. Σημείωσε μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει βουλευτής που κατηγορείται ότι εμμέσως ή άμεσα παρέβη τη νομοθεσία για προσωπικό συμφέρον.

Ο κ. Βορίδης, υπογράμμισε ο κ. Μπαλωμενάκης, αν και ρωτήθηκε επανειλημένα εάν γνώριζε την διαφορά μεταξύ ιατρικής πράξης και κλειστού ενοποιημένου νοσήλιου, δεν απάντησε. Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς εάν παραδεχόταν ότι το γνώριζε και παρέβη τις υποδείξεις τριών διευθύνσεων να μην υπογράψει, η ευθύνη του είναι προφανής, ενώ εάν υποστήριζε ότι δεν το γνώριζε, θα ίσχυε το προφανές «δεν ήξερε, δεν ρώταγε;». «Τα υπόλοιπα είναι περικοκλάδες», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, «ο κ. Βορίδης έκανε κάτι καλό», κατά τον ίδιο, καθώς είπε πολύ ξεκάθαρα ότι όσοι ωφελήθηκαν παρανόμως θα πρέπει να γυρίσουν τα λεφτά. «Αυτό είπαμε και στον κ. Σαλμά που σφύριζε αδιάφορα, αλλά δεν ξέρω εάν μπορεί να συνεχίσει να το κάνει αυτό», σημείωσε ο κ. Μπαλωμενάκης.

Στα ΜΜΕ αποδίδει ήδη... εκατομμύρια η έρευνα

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το ποσό για το οποίο μιλάμε δεν είναι τρομακτικό, αλλά έχει συμβολική αξία, δικαιώνει το «φέρτε πίσω τα κλεμένα», όταν αυτά επιστραφούν θα είναι μία κάποια δικαίωση, όπως είπε.

Αντίθετα, υπάρχουν ήδη πολύ σημαντικότερες εξελίξεις στην ίδια κατεύθυνση, μετά τα αποτελέσματα της προηγούμενης εξεταστικής, για τα τραπεζικά δάνεια στα ΜΜΕ. «Δυστυχώς δεν είναι πολύ γνωστό, αλλά υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ ποινικές διώξεις, αγωγή στην Πειραιώς, καταδίκη του Κοντομηνά, επιβολή επιστροφής κεφαλαών στον Ψυχάρη, έπονται και άλλα», όπως είπε.

«Καλείται να δώσει 52 εκατ. ευρώ ο Ψυχάρης, 75 εκατ. ευρώ ο Κοντομηνάς ... αν δεν υπήρχε η εξεταστική, θα ήταν δυσκολότερο», υπογράμμισε.

Σε άλλες χώρες πώς δουλεύει ταχέως η Δικαιοσύνη;

Σχολίασε εξάλλου τον «ρυθμό κάβουρα» με τον οποίο κινείται η Δικαιοσύνη, κάτι που δεν είναι άγνωστο ούτε ευχάριστο και αυτή η κατά κόρον χρησιμοποιούμενη φράση «έχω εμπιστύνη» πρέπει να πάρει περιεχόμενο ουσιαστικό, όπως είπε.

Μπορεί να είναι αναγκαία η λεπτομερής και τεκμηριωμένη άσκηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, αλλά αναρωτιέται κανείς πώς γίνονται αυτές σε άλλες χώρες, κατέληξε ο κ. Μπαλώμενάκης.

Ακόμη κι έτσι, πάντως, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα ΜΜΕ και την Υγεία θα γίνουν αφορμή να αλλάξουν τα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια