Header Ads

Στο ζενίθ η αισιοδοξία για οριστική έξοδο από τα Μνημόνια – Γιατί η κυβέρνηση ξέρει ότι η Ευρώπη θέλει να τελειώνει θετικά με την Ελλάδα


Μπαράζ αισιοδοξίας για την πορεία εξόδου από τα μνημόνια, χωρίς νέο πρόγραμμα, διατυπώθηκε χθες, όχι μόνο από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη (τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο), αλλά και από τον πρόεδρο του Euroworking Group Τόμας Βίζερ.

Παρατηρεί, λοιπόν, κανείς την κυβέρνηση να εμφανίζεται ολοένα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι δεν θα χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα, αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να προσφέρουν κάθε μέρα και μία ακόμη δήλωση που να επιβεβαιώνει αυτή την αισιοδοξία. Εξάλλου, σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ελάχιστες μέρες πριν τις γερμανικές εκλογές, δεν κρύβουν την εκτίμηση τους ότι δύσκολα μπορεί να αλλάξει η πολιτική επιλογή των Ευρωπαίων να τελειώσουν μια για πάντα με το ελληνικό ζήτημα, με θετικό τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή τα δύο χρόνια από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2018, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε με χαρακτηριστική σιγουριά: «Σε έναν χρόνο από σήμερα, θα κλείνουμε τα τρία χρόνια αλλά θα έχουμε ήδη αφήσει πίσω μας τα μνημόνια. Και θα έχουμε μπροστά μας έναν ακόμη χρόνο, το πιο δημιουργικό της θητείας μας, για να υλοποιήσουμε το σχέδιο μας για μια νέα Ελλάδα».

«Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρώσουμε τάχιστα την τρίτη αξιολόγηση και από εκεί και πέρα να περάσουμε στη διαπραγμάτευση για την πορεία οριστικής εξόδου από το Μνημόνιο» είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Δεν θεωρώ ότι η τρίτη αξιολόγηση παρουσιάζει πολύ μεγάλα προβλήματα. Αντιθέτως, φαίνεται ότι θα μπορέσει να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς» πρόσθεσε.

Στο ίδιο κλίμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε στο Πορτογαλικό Πρακτορείο Ειδήσεων Lusa ότι «υπάρχει πολιτική βούληση τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από το Eurogroup» για να εξέλθει η Ελλάδα από το πρόγραμμα διάσωσης «χωρίς να υπάρχει ανάγκη νέου προγράμματος».

Ωστόσο, η πιο εντυπωσιακή δήλωση για το θέμα αυτό έγινε χθες από τον Τόμας Βίζερ, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα ζητήσει γραμμή πίστωσης ούτε τα άλλα κράτη μέλη θα θελήσουν να συνεχιστεί η στήριξη της Ελλάδας». «Θέλουν να κλείσουν το ζήτημα και μια γραμμή πίστωσης, ακόμη και προληπτική», συμπλήρωσε.

Κυβερνητική στήριξη σε Κουρουμπλή

Σε ότι αφορά στα άλλα πολιτικά θέματα που καλείται να διαχειριστεί πιο άμεσα η κυβέρνηση, αξίζει να σημειωθεί η κάλυψη που παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή. «Όλοι οι υπουργοί περνούν από την καθημερινή κρίση του πρωθυπουργού και έχουν την απόλυτη εμπιστοσύνη του» απάντησε σε σχετική ερώτηση, ενώ σε δεύτερη που ακολούθησε, τόνισε: «Δεν υπάρχει δυσαρέσκεια. Αυτό το οποίο βλέπουμε στο Μαξίμου και αυτό το οποίο βλέπει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είναι ότι γίνεται η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών. Και νομίζω ότι σε αυτό το πεδίο θα κριθεί και ο κ. Κουρουμπλής, όπως και όλοι οι υπουργοί κρίνονται στο πραγματικό και όχι στο επικοινωνιακό πεδίο».

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΝΕΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ» και παρά τα όσα έγραψαν κάποια σάιτ, στον υπουργό Ναυτιλίας δεν έγινε προσωπική κριτική κατά τη διάρκεια της κλειστής ενημέρωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τον ίδιο, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο και τον ο υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό. Όπως ανέφεραν στελέχη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην ενημέρωση εκφράστηκαν ερωτήματα για την πορεία του καθαρισμού και για το αν θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερα, αλλά κυρίως ζητήθηκε να γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές για την καλύτερη προστασία των θαλασσών, την αδειοδότηση των πλοίων και τη μεταφορά καυσίμων. Εξάλλου, η οξύτατη επίθεση που εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής στον υπουργό Ναυτιλίας, ζητώντας και την παραίτηση του, αναμένεται να επιτείνει το κλίμα υπεράσπισης του ενδοκυβερνητικά.

Κάτι ψήνεται για το λαθρεμπόριο

Επίσης, από τη χθεσινή ημέρα θα πρέπει να κρατηθεί για τη συνέχεια η αποκάλυψη του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι η προχθεσινή διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών αφορούσε μια «προκαταρκτική συζήτηση για το θεσμικό πλαίσιο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου». Παρά την σιγή ιχθύος που τηρείται από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΝΕΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ», η επόμενη βδομάδα φαίνεται να κρύβει μια πολύ σημαντική είδηση στον τομέα αυτό.

Σήμερα και αύριο στην Κρήτη

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός συνεχίζει το πρόγραμμα εξωστρεφών παρεμβάσεων του, μιλώντας σήμερα στο τρίτο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στο Ηράκλειο και αύριο στα Χανιά στο εναρκτήριο φόρουμ “Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά”, στο οποίο θα συμμετέχει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Ικανοποίηση από τον γαλάζιο Λυμπερόπουλο

Χθες πραγματοποίησε συναντήσεις με την Ευρωπαία Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Μαρίγια Γκαμπριέλ και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί Θύμιο Λυμπερόπουλο, παρουσία του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη. Παρά την γαλάζια καταγωγή του συνδικαλιστή, αμέσως μετά τη συνάντηση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας εξέδωσε ανακοίνωσή στην οποία εκφράζεται ικανοποίησή για την κατανόηση που έδειξαν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Μεταφορών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
 
Του Φοίβου Κλαυδιανού
neaselida.news 

Δεν υπάρχουν σχόλια