Header Ads

«Μέρισμα 1 δισ. στις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση»

http://www.avgi.gr/documents/10179/0/%CE%A4%CE%96%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%A5%CE%9B%CE%9F%CE%A3+BRIEFING/aed411bd-503b-4bc9-9d18-5b866b386018?t=1478602961208&imageThumbnail=3

«Όσοι, σε μια ακόμα στιγμή καταστροφολογικού déjà vu, προέβλεπαν νέα μέτρα, διαψεύστηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» (Video)

Το υπερπλεόνασμα που θα διανεμηθεί σε κοινωνικές ομάδες που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από την οικονομική κρίση θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο Δ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι στις κοινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και την Κριστίν Λαγκάρντ υπογραμμίστηκε η βούληση και των δύο πλευρών για άμεση ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης, χωρίς νέα μέτρα.

«Όσοι, σε μια ακόμα στιγμή καταστροφολογικού déjà vu, προέβλεπαν νέα μέτρα, διαψεύστηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Η πορεία της οικονομίας και η εκπλήρωση των στόχων δεν θα δικαιολογούσαν νέα μέτρα. Η ανάπτυξη για το 2017 αναμένεται να βρίσκεται κοντά στο 2%» συμπλήρωσε.

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ «εντάσσεται στο πλαίσιο του δόγματος της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και επιβεβαιώνει την αναβάθμιση της οικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας της χώρας, την οποία αναγνώρισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, όπως επίσης και όλοι οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη που τα τελευταία δύο χρόνια έχει συναντήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός», τόνισε σε άλλο σημείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μάλιστα, ο Δ. Τζανακόπουλος θύμισε ότι --«μετά από μία μακρά περίοδο διεθνούς απομόνωσης της χώρας», όπως τόνισε-- ο πρωθυπουργός έχει συναντηθεί από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του με τον Μπάρακ Ομπάμα, δύο φορές με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και με τους Γάλλους Προέδρους Ολάντ και Μακρόν, ενώ επισκέφτηκε και την Κούβα.

Την ίδια ώρα, θύμισε ο Δ. Τζανακόπουλος, η ελληνική κυβέρνηση είχε την πρωτοβουλία για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου, η οποία, όπως τόνισε, εξελίσσεται πλέον σε θεσμό, ενώ οι τριμερείς Σύνοδοι με Κύπρο και Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο, καθώς και η τετραμερής με Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία αναβαθμίζουν τη χώρα μας σε πυλώνα σταθερότητας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.

Ενώ, «η σημασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αναγνωρίστηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο, τους φορείς της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας αλλά και το σύνολο των μεγαλύτερων διεθνών ΜΜΕ», ανέφερε επίσης.

Παράλληλα παρουσίαζε την ατζέντα των συζητήσεων που είχαν η ελληνική και η αμερικανική κυβέρνηση.

Τα, κρίσιμα, όπως τα χαρακτήρισε, ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν:

- Ζητήματα οικονομίας και ενίσχυσης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας ανάμεσα στα Υπουργεία Οικονομίας των δύο χωρών για τη συνεργασία και την προετοιμασία του «εδάφους» για το διμερές εμπόριο, την προώθηση της καινοτομίας και την ενίσχυση των επενδύσεων.

- Συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας -περιφερειακών εξελίξεων.

- Τέθηκε το μείζον ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους αλλά και η ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

- Ενώ, τέλος, τέθηκε επί τάπητος από τον πρωθυπουργό οι ελληνικές θέσεις για τα εθνικά ζητήματα. Συζητήθηκε, ακόμη, το θέμα της αναβάθμισης του ελληνικού στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Ερωτηθείς για την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τις δηλώσεις πόθεν έσχες, σημείωσε ότι η κυβέρνηση περιμένει το σκεπτικό της απόφασης, ωστόσο εξέφρασε την αρνητική του έκπληξη. «Πιθανολογώ ότι θα δεχτεί σφοδρότατη νομική κριτική» σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Για το θέμα που ανέκυψε με τα F-16 και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία «υπέπεσε για άλλη μία φορά σε ατοπήματα κατ’ εξακολούθηση», στην προσπάθειά της, μάλιστα, να υποβαθμίσει την «τεράστια γεωπολιτική και οικονομική σημασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ».

Με έναν ιδιαίτερα καυστικό τρόπο σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος την κριτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την αναβάθμιση των F-16 και τις αιχμές με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα της επικείμενης συμφωνίας.

«Κάτι ξέρουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από εξοπλιστικά και αντισταθμιστικά» σχολίασε με ένονα δηκτηκό τρόπο παραπέμποντας οσυσιαστικά στις σκανδαλώδεις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων του παρελθόντος.

Ο Δ. Τζανακόπουλος παρέθεσε, βήμα βήμα, την κατ' αυτόν αλλαγή στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικότερα:

«Στην αρχή κατήγγειλε τη συμφωνία, στη συνέχεια, αναγνώρισε την αναγκαιότητά της αλλά άσκησε κριτική για το κόστος, και τώρα κατόπιν εορτής, ζητά ενημέρωση από τη Βουλή, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει ιδέα για ποιο πράγμα μιλάει».

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα «να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και εφόσον ζητηθεί, και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών».

Δεν υπάρχουν σχόλια