Header Ads

Ζητείται υπουργός Οικονομικών. Προσόν η γνώση των ελληνικών...


Το δημοσίευμα είναι παιγνιώδες, αλλά αποδίδει απολαυστικά τη σημασία που έχει στη Γερμανία το υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από οκτώ χρόνια Σόιμπλε, αλλά και μετά την απόλυτη αναβάθμιση αυτού του χαρτοφυλακίου σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Ανάρτησε, λοιπόν, γνωστός ρεπόρτερ του “Spiegel”, που έχει καλύψει επί χρόνια την ελληνική κρίση, την ακόλουθη αγγελία:

“Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας ζητά άμεσα έναν/μια υπουργό Οικονομικών

Η αποστολή σας

Θα αναλάβετε τον προϋπολογισμό της τέταρτης μεγαλύτερης εθνικής οικονομίας του κόσμου και θα αποφασίζετε για τη διάθεση 329 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Στην ευθύνη σας θα είναι η κατανομή αυτών των κονδυλίων στα υπόλοιπα υπουργεία, η απόφαση για το ύψος της φορολογίας και η υψηλή εποπτεία των τραπεζών.

Αυξανόμενη σημασία έχει η δράση σας στο ευρωπαϊκό επίπεδο, κυρίως στο Eurogroup.

Το προφίλ σας

Έχετε μεγάλη ψυχραιμία και ισχυρή διαπραγματευτική ικανότητα στα γερμανικά και τα ελληνικά. Μπορείτε να διαχειρίζεστε τις επιθυμίες των συναδέλφων σας στο υπουργικό συμβούλιο, των πρωθυπουργών των γερμανικών κρατιδίων και των υπόλοιπων κρατών - μελών της Ε.Ε. Βασικές γνώσεις στα γαλλικά και τα ελληνικά θα βοηθούσαν.

Είστε πρόθυμος/η για μεταρρυθμίσεις. Η τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση έγινε πριν από είκοσι χρόνια. Ο προκάτοχός σας, παρά τα έσοδα ρεκόρ, αρνήθηκε να προχωρήσει σε αλλαγές.

Είστε ικανός/ή για συμβιβασμούς εντός και εκτός της χώρας. Θα βρεθείτε αντιμέτωπος/η με αιτήματα από την πλευρά της οικονομίας αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων για μαζικές επενδύσεις, οι οποίες δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα αιτήματα έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με το λεγόμενο ‘μαύρο μηδέν’ (σ.σ.: τον απόλυτα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό) που ήταν το σήμα κατατεθέν του προκατόχου σας. Καλά να περάσετε!

Έχετε ταλέντο στη διπλωματία. Από τότε που η Γερμανία εγγυάται με δισεκατομμύρια για άλλες χώρες του ευρώ, το υπουργείο σας προκαλεί περισσότερο το ενδιαφέρον τού έξω κόσμου από το υπουργείο Εξωτερικών. Ο τρόπος συμπεριφοράς του προκατόχου σας με τους εταίρους ήταν ενίοτε ανελέητος. Έχετε την ευκαιρία να επιδείξετε τις ικανότητές σας ως πιο ‘μαλακός’/ή

Ιδανικά είστε οικονομολόγος. Ο προκάτοχός σας ήταν νομικός και είχε στελεχώσει σημαντικές θέσεις με ομοίους του. Κάτι που προκάλεσε γκρίνιες τόσο εντός του υπουργείου όσο και στους ξένους εταίρους, σύμφωνα με τους οποίους η μανία για την τήρηση των κανόνων κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης εμπόδισε την εύρεση πιο ρεαλιστικών λύσεων.

Είστε έτοιμος/η να εκχωρήσετε αρμοδιότητες. Από τη Γαλλία έρχεται η απαίτηση να μετατοπιστεί ένα μέρος των αρμοδιοτήτων και των κονδυλίων σε έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρώπης. Αλλά μην ανησυχείτε: Την ιδέα αυτή τη στήριζε και ο προκάτοχός σας. Ταυτόχρονα, όμως, θύμιζε ως νομικός τα όρια των Συνθηκών.

Η προσφορά μας

Σας προσφέρουμε ένα κυβερνητικό αξίωμα το οποίο και την επόμενη τετραετία θα είναι το σημαντικότερο έπειτα από αυτό της καγκελαρίου. Ο βασικός μισθός σας θα είναι 15.000 ευρώ. Εάν είστε και μέλος του κοινοβουλίου, όπως ο προκάτοχός σας, θα φτάνετε τα 25.000 ευρώ μεικτά τον μήνα.

Θα ταξιδεύετε συχνά στην Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Οι σχεδόν 2.000 συνεργάτες σας στο υπουργείο είναι έμπειροι, πιστοί και κατά 50% γυναίκες. Τις ηγετικές θέσεις μέχρι στιγμής καταλαμβάνουν μόνο άνδρες, οπότε θα πρέπει να προτιμήσετε γυναίκες με τα ίδια προσόντα.

Η αίτησή σας, μετά βιογραφικού και των απαραίτητων στοιχείων, να απευθυνθεί στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, οδός Βίλι Μπραντ 1, 10557, Βερολίνο”.

Για την αντιγραφή,

Κ.Μπ. - ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια