Header Ads

Γ. Μουζάλας: “Δεν θα τύχει νέο 2015”

«Ετοιμαζόμαστε για το ξεχειμώνιασμα. Ετοιμάζουμε καινούργια σπιτάκια και βγάζουμε τις σκηνές. Εντατικοποιούμε τις μεταφορές στην ενδοχώρα» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει «συνεχής διαπραγμάτευση» για την αναθεώρηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας

Την εκτίμηση ότι «δεν θα τύχει νέο 2015» έκανε στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει με τα σημερινά δεδομένα των ροών τις οποίες η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει. Ο Γ. Μουζάλας είπε ότι υπάρχει «συνεχής διαπραγμάτευση» για την αναθεώρηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει την μεταφορά υπό κράτηση στην ενδοχώρα ανθρώπων που προκαλούν προβλήματα στα νησιά «αλλά δεν το έχουμε πετύχει».

«Αν τύχει ένα νέο 2015 – που δεν θα τύχει – θα το αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Λυκούδη και πρόσθεσε ότι «αν οι ροές αυξηθούν, π.χ. γίνουν 500 την ημέρα, θα πρέπει να το ξαναδούμε». «Έτσι κι αλλιώς θα τα καταφέρουμε. Αυτό που ισχυρίζομαι είναι ότι κάθε φορά η ροή καθορίζει τι θα κάνουμε και η ροή είναι ανεξάρτητη από εμάς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς», πρόσθεσε.

«Το νερό είναι στο αυλάκι μέχρι να δυναμώσει η βροχή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και σημείωσε ότι «κανείς δεν είναι μάγος. Κουνέλια δεν υπάρχουν μέσα στο καπέλο ούτε μαγικά ραβδιά».

Ο Γ. Μουζάλας ανέφερε ακόμη ότι «έχουμε μεγάλη καθυστέρηση στις επιστροφές. Μελετάμε τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στο νομικό σύστημα είτε για την επιστροφή προς την Τουρκία είτε για είσοδο στην ενδοχώρα. Χθες μάθαμε ότι το γερμανικό σύστημα ασύλου είναι σε κρίση. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε αναλογία για το άσυλο. Έχουμε 56.000 προσφυγές και η Γερμανία 396.000 προσφυγές».

«Ετοιμαζόμαστε για το ξεχειμώνιασμα. Ετοιμάζουμε καινούργια σπιτάκια και βγάζουμε τις σκηνές. Εντατικοποιούμε τις μεταφορές στην ενδοχώρα», ανέφερε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ενώ για την συνεργασία του με την αυτοδιοίκηση επεσήμανε: «έχουμε προβλήματα με τους δημάρχους, αλλά δεν είμαστε σε αντίθεση με τους δημάρχους».

Ο Γ. Μουζάλας αναφέρθηκε στην έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που αναφέρει ότι οι μισοί πρόσφυγες έχουν ψυχολογικά προβλήματα επισημαίνοντας ότι «δεν μας έχουν δοθεί τα ιατρικά έγγραφα που πρέπει να συνοδεύουν μία ιατρική εργασία και το συμπέρασμά της». «Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι πρόσφυγες μέσα από τους δρόμους που πέρασαν για να φτάσουν εδώ έχουν προβλήματα. Υπάρχει όμως ένα κενό στις ανακοινώσεις. Δεν υπάρχουν papers. Εμείς δεν έχουμε τίποτα. Έχω συγκροτήσει επιστημονική ομάδα για να μελετήσει το συγκεκριμένο θέμα ή την καταγγελία ότι μία στις δύο γυναίκες έχει βιαστεί. Έχουμε ζητήσει τα έγγραφα αλλά δεν μας τα έχουν δώσει», τόνισε ο υπουργός.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε αντιπαράθεση με τον βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. «Προσπαθώ να είμαι ήπιος αλλά δεν βοηθάτε σε αυτό. Μιλάτε για ανθρώπινα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων εσείς με μία δεκαετία εμπειρίας από πίσω σας. Στεγάσατε ή μεταφέρατε ποτέ κανέναν πρόσφυγα και μετανάστη; Στην πλατεία Βικτωρίας τους βρήκαμε, στα δένδρα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στα κτίρια της Πάτρας. Τίποτα δεν κάνατε τόσα χρόνια. Δεν σας καίγεται καρφάκι. Από τα τρία λεπτά της ομιλίας σας το ένα το αφιερώσατε στον Κουφοντίνα. Αντιπολίτευση κάνετε», ανέφερε.

«Μπορεί ο υπουργός να λέει ότι εγώ δεν δίνω δεκάρα αλλά ο υπουργός παίρνει πολλές δεκάρες από την Ε.Ε. Είστε ο υπουργός με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Εσείς βρισκόσαστε απέναντι και πετροβολούσατε και τη Μόρια και την Αμυγδαλέζα και τα προαναχωρησιακά κέντρα που δεν σας αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ να τα φτιάξετε. Πείτε ότι δεν σας αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

«Κάθε φορά χρησιμοποιείτε το οικονομικό ζήτημα. Είναι χρήματα που το ελληνικό κράτος δεν έχει δυνατότητα ελέγχου. Είναι χρήματα που η Ε.Ε. έδωσε στις ΜΚΟ. Τα υπόλοιπα χρήματα είναι απόλυτα ελέγξιμη η διαχείρισή τους και εξαιτίας της καλής και γρήγορης διαχείρισης από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλ. Χαρίτση έχουμε την υψηλότερη απορρόφηση στην Ευρώπη. Έχει φτάσει το 30%», υπογράμμισε ο Γ. Μουζάλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια