Header Ads

Στ. Κοντονής: «Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν υπήρξαν ακίνητα κάτω από 300 χιλιάδες ευρώ»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στον Αlpha 9.89, έκανε λόγο για «παραπληροφόρηση και ακραίο γκεμπελισμό» και διερωτήθηκε «αν είναι λαϊκή κατοικία η βίλα του 1,5 εκ. ευρώ»

«Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν υπήρξαν πρώτες κατοικίες κάτω από 300 χιλιάδες ευρώ», είπε στον Αlpha 989 ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Πρόσθεσε πως «στους δημόσιους πλειστηριασμούς υπήρξε εκπλειστηριασμός πρώτης κατοικίας αλλά αφορούσε σε χρέος μεταξύ ιδιωτών και όχι σε δάνειο τράπεζας».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για «παραπληροφόρηση και ακραίο γκεμπελισμό» και διερωτήθηκε «αν είναι λαϊκή κατοικία η βίλα του 1,5 εκ. ευρώ».

«Ο κ. Λαφάζάνης κι όσοι μιλάνε για «χούντα», ποιους προστατεύουν; Αυτούς που χτίζουν ανάκτορα και βίλες με πισίνες»; Tόνισε επίσης ότι «η λαϊκή κατοικία προσδιορίζεται από αποφάσεις δικαστηρίων».

Υπενθύμισε πως «είναι κατοχυρωμένη η προστασία της πρώτης κατοικίας με τον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη». «Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι οι πλέον ελεγχόμενοι και διαφανείς. Ο υπόκοσμος πήγαινε στους πλειστηριασμούς και απέτρεπε πλειοδότες απ' το να πάρουν μέρος. Αυτά τελείωσαν», διεμήνυσε ο υπουργός.
Ακολουθούν βασικά σημεία της συνέντευξης:

«Τέτοια παραπληροφόρηση και τέτοια προσπάθεια να μεταφερθούν έννομες συνέπειες σε άλλα πράγματα είναι πρωτοφανής.

Εχθές είχαμε τον πρώτο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Είδατε χθες ποια ακίνητα τέθηκαν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό για οφειλή 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Αυτή είναι η «λαϊκή κατοικία», που προστατεύουν ο κ Λαφαζάνης και οι άλλοι που κάνουν δηλώσεις για την «χούντα»;

Αυτή είναι η λαϊκή κατοικία ή θα πρέπει τα χρήματα αυτά, τα οποία θα πρέπει να καταβάλει κάποιος για αυτά τα ανάκτορα, τις βίλες με τις πισίνες που φτιάχνανε, να τα πληρώνει ο μισθωτός και ο συνταξιούχος με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που γίνανε δεν υπήρχαν ακίνητα των οποίων η αξία ήταν κάτω από τις 300.000 ευρώ.

Γίνανε χθες και οι δημόσιοι πλειστηριασμοί, αυτοί που γίνανε στο Ειρηνοδικείο. Είχαμε 29 πλειστηριασμούς στο Ειρηνοδικείο Αθηνών και από αυτούς ματαιώθηκαν οι 9 ενώ 10 από τους 20 που έγινε πλειστηριασμός, ήταν άγονοι. Δεν υπήρξε ενδιαφέρον για αυτό το ζήτημα.

Πρώτες κατοικίες για οφειλές από δάνεια σε τράπεζες για αυτούς που είναι κατοχυρωμένοι με τον νόμο Κατσέλη- Σταθάκη, δεν υπήρξαν.

Μπορεί να υπήρξε πρώτη κατοικία, διάβασα στο Μοσχάτο για μια κατοικία αξίας 30.000 ευρώ αλλά αυτό ήταν οφειλή μεταξύ ιδιωτών. Δεν είναι δάνειο τράπεζας.

Μιλάμε για τέτοια παραπληροφόρηση και τέτοιο αίσχος. Ακόμα και τα ιδιωτικά χρέη τα βαπτίζουνε δάνεια τραπεζών και φωνάζουν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Και ιδίως αυτό -γιατί το ρώτησα- είχε να κάνει με ιδιωτικό χρέος.

Είναι ένας προβληματισμός, ο οποίος δεν βασίζεται στην πραγματικότητα. Είναι νομοθετημένη (η προστασία της α’ κατοικίας) και θα ισχύει μέχρι τις 31/12/2017 και είπε ο πρωθυπουργός στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης ότι εγκαίρως η προστασία αυτή θα επεκταθεί και για το ’18. Τί άλλο πρέπει να πει η κυβέρνηση;

Ποιος εμποδίζει τον δανειολήπτη να το πάρει; Από τον νόμο κανένας δεν εμποδίζει κανέναν να πάρει μέρος στον πλειστηριασμό.

Εδώ είχαμε οφειλή 1,5 εκατομμύριο ευρώ και μάλιστα από δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν το ήξερα εγώ, διαπίστωσα ότι ο εμπλεκόμενος με αυτό το ακίνητο είναι εμπλεκόμενος σε σοβαρή υπόθεση του χρηματιστηρίου. Είναι όλοι αυτοί οι οποίοι βγάλανε τα χρήματα τους στο εξωτερικό και τώρα κάποιοι τους προστατεύουν. Ο Λαφαζάνης και η κομπανία είχαν στηθεί έξω από το γραφείο του συμβολαιογράφου χθες, για να μην γίνει αυτός ο πλειστηριασμός. Να πούνε γιατί το κάνουν. Ποιος θα το πληρώσει το δάνειο αυτό του κυρίου; Θα το πληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι;

(Για δηλώσεις Τζανακόπουλου)

Εγώ δεν το αποκλείω να υπάρχει κάποια πρώτη κατοικία κάποιου, ο οποίος δεν είχε την επιμέλεια να απευθυνθεί στην δικαιοσύνη και να θέσει το πρόβλημά του. Δεν το αποκλείω γενικώς να υπάρχει κάτι τέτοιο. Για τους δημόσιους πλειστηριασμούς όχι για τους ηλεκτρονικούς.

Επομένως, πολύ σωστά είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η λαϊκή κατοικία προσδιορίζεται από τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Η δικαιοσύνη θα κρίνει. Δεν μπορεί κάποιος, που επειδή έχει οικονομική ευμάρεια, επειδή σου λέει εγώ έχω πρώτη κατοικία, έχτισε ένα ανάκτορο, να μην πληρώνει το δάνειό του. Τα είχε υπερασπιστεί ποτέ η αριστερά αυτά τα παράλογα πράγματα»;

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη: www.alpha989.com

Δεν υπάρχουν σχόλια