Header Ads

Ν. Παππάς: Άμεσα διάλογος για τη στήριξη του κλάδου των ΜΜΕ

“Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλαχθεί η τροπολογία για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ” τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής

Ουσιαστικά αβάσιμη χαρακτήρισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς την κριτική για την τροπολογία μείωσης του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και τις φωνές που μιλούν για «δώρο» στους καναλάρχες. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης», τόνισε πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί αναμένεται να υποστούν δύο νέα βάρη, πρώτον το ποσό που θα καταβάλουν για την τηλεοπτική άδεια και δεύτερον το οικονομικό βάρος για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, «το οποίο ήταν πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης».

Ο Ν. Παππάς υπογράμμισε ότι σε αυτή τη φάση, περνάμε πλέον σε ένα ρυθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο με άμεσο βήμα τη διάσωση του ταμείου των δημοσιογράφων. Επισήμανε ότι η μείωση του φόρου δεν θα ισχύει χωρίς την κατοχή τηλεοπτικής άδειας και καταλόγισε προχειρότητα στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης στο θέμα.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής χαρακτήρισε δοκιμαζόμενο τον κλάδο του Τύπου, ο οποίος πηγαίνει σε μία κατάσταση βιωσιμότητας πλέον, με 2.800 εργαζόμενους στα κανάλια, με καθορισμένο πλαίσιο, με ποιοτικό πρόγραμμα, με βιωσιμότητα και απασχόληση.

«Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, την πρώτη ευθύνη την έχουν οι πολιτικοί» συνέχισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ αναφερόμενος στα προβλήματα του κλάδου των ΜΜΕ, προσθέτοντας ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσει ένας σφιχτός διάλογος για να βρεθούν μέτρα στήριξης του Τύπου, με συγκεκριμένα μέτρα, καθώς ο χώρος του Τύπου είναι ειδικός κλάδος που αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας, της πολυφωνίας και της ενημέρωσης.

Αναφορικά με τις «γκρίνιες» εκ μέρους των εκδοτών για το 2% επί του τζίρου στις εφημερίδες, ο υπουργός είπε ότι πρέπει συνολικά να εξεταστούν τα βάρη που προκύπτουν και πως μπορούν όλοι να συμβάλουν στη βιωσιμότητα και των εφημερίδων, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλαχθεί η τροπολογία για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ.

Μιλώντας συγκεκριμένα για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, ο Ν. Παππάς εκτίμησε ότι έως την άλλη εβδομάδα θα υπάρξει η προκήρυξη από το ΕΣΡ και στη συνέχεια υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για να προχωρήσει η διαδικασία.

“Ανοιχτό πολιτικό ζήτημα οι αποκαλύψεις των Paradise Papers”

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των Paradise Papers, ο υπουργός έκανε λόγο για χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, η οποία έχει και ελληνικό βραχίονα. Αυτό είναι άκρως αποκαλυπτικό για το πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι τις υποχρεώσεις τους στη δημόσια σφαίρα, είπε προσθέτοντας ότι δεν έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις και χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ανοιχτό πολιτικό ζήτημα. «Υπάρχουν κενά στην αφήγηση και θα πρέπει με λεπτομέρεια αυτά τα ζητήματα να απαντηθούν. Όσοι είμαστε στην πολιτική έχουμε αποδεχθεί ότι τα στοιχεία της περιουσίας μας δεν είναι προσωπικά δεδομένα» τόνισε.

“Σημαντικό βήμα εξαγωγής συμπερασμάτων η δήλωση Ντάισελμπλουμ”

Τέλος, σχολιάζοντας τη δήλωση Ντάισελμπλουμ ότι οι τράπεζες στην Ευρώπη, σώθηκαν εις βάρος των φορολογούμενων και με λάθος τρόπο, ανέφερε ότι ήταν κάτι το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ το έλεγε από την αρχή της κρίσης, προσθέτοντας ότι δεν είναι τώρα η ώρα επιμερισμού των ευθυνών.

Ωστόσο, ο Ν. Παππάς χαρακτήρισε τη δήλωση σημαντικό βήμα εξαγωγής συμπερασμάτων για το πώς πρέπει να πολιτευθεί στο μέλλον η Ευρώπη, ώστε να αποφύγει τα ολέθρια λάθη του παρελθόντος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια