Header Ads

Ανοιχτή επιστολή του Δημάρχου Χαλανδρίου: Πραγματικός στόχος ορισμένων η συνολική εμπλοκή και καθυστέρηση των έργων του Δήμου

«Καλώ τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και όσους επέλεξαν να διαχωρίσουν όψιμα τη θέση τους από την πλειοψηφούσα παράταξη, να αντιμετωπίσουν με την αρμόζουσα ευθύνη και αίσθηση καθήκοντος τις θεσμικές διαδικασίες και να συμβάλουν στην άρση του αδιεξόδου»...

Ανοιχτή επιστολή του Δημάρχου Χαλανδρίου, κ. Σίμου Ρούσσου:

Συμπολίτες-σες

Με αυτή την επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω έγκαιρα και υπεύθυνα, για την πρωτοφανή κατάσταση στην οποία κινδυνεύει να περιέλθει ο δήμος μας εξαιτίας της αντιθεσμικής συμπεριφοράς των αποχωρησάντων από τη διοικούσα παράταξη συμβούλων και του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης στο θέμα του προϋπολογισμού του Δήμου.

Όπως ίσως γνωρίζετε, η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού είναι μια κορυφαία θεσμική διαδικασία που παρέχει στον δήμο τη δυνατότητα να λειτουργήσει την επόμενη χρονιά.

Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα συμπυκνώνουν τη στρατηγική αντιμετώπισης των προβλημάτων της πόλης και τίποτε δε μπορεί να εκτελεστεί (έργο, προμήθεια ή υπηρεσία) αν δε προβλέπεται δεσμευτικά σε αντίστοιχο κωδικό εξόδων.

Ιδιαίτερα φέτος ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα για το 2018 περιλαμβάνουν και μια σειρά δράσεων και έργων που δημιουργούν νέα δεδομένα για το μέλλον της πόλης.

Ιδιαίτερα η πρόβλεψη για πρόσληψη 127 μονίμων εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας θα λύσει για πολλά χρόνια το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την εικόνα της πόλης.

Σε ότι αφορά τις προβλέψεις για το 2018, τελείως ενδεικτικά αναφέρω:
1. Τη νέα μείωση των δημοτικών τελών για κατοικίες και επιχειρήσεις που καθιστά τον δήμο Χαλανδρίου ως τον Δήμο με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη στην Αττική.
2. Τη γενναία αύξηση όλων των χρηματοδοτήσεων για κοινωνική πολιτική. Πάνω από 80% αύξηση για τα επιδόματα ένδειας, σχεδόν 100% αύξηση των κονδυλίων για το κοινωνικό παντοπωλείο κλπ.
3. Τη σημαντική ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων του Δήμου προς τις σχολικές επιτροπές (400.000 ευρώ, έναντι 0 ευρώ μέχρι το 2013) και των έργων συντήρησης των σχολείων (800.000 ευρώ έναντι 250.000 πέρυσι).
4. Τη συνέχιση των μεγάλων χρηματοδοτήσεων για έργα συντήρησης στους αθλητικούς χώρους, ανοιχτά γήπεδα, πλατείες, παιδικές χαρές κλπ.
5. Την εξασφάλιση, μέσω προγραμματικών συμβάσεων με την Περιφέρεια, της χρηματοδότησης τεσσάρων πολύ μεγάλων έργων για την πόλη μας. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στις δύο πλατείες που έχουν ήδη δημοπρατηθεί στο Πάτημα Χαλανδρίου, στην ανακαίνιση του κληροδοτήματος Σαχάλα για τη στέγαση των ΚΑΠΗ και πάνω από όλα στο σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο ύψους 5.350.000 ευρώ που έχει ήδη δημοπρατηθεί και θα συμβάλει στην προστασία μιας ανοχύρωτης από πλημμύρες πόλης. Μαζί με το κονδύλι ύψους 2.000.000 ευρώ που έχει προβλεφθεί ως χρηματοδότηση της Περιφέρειας για ασφαλτοστρώσεις, ιδιαίτερα στην πολύπαθη περιοχή του Πατήματος και του Κάτω Χαλανδρίου, η συνολική φετινή χρηματοδότηση από πόρους της Περιφέρειας αγγίζει το ποσό των 11.000.000 ευρώ, γεγονός που διασφαλίζει ότι τα έργα θα γίνουν χωρίς καμία επιβάρυνση του Χαλανδραίου Πολίτη.
6. Σε όλα τα παραπάνω θα άξιζε να προσθέσει κανείς τις χρηματοδοτήσεις για μελέτες αξιοποίησης των ακινήτων που πρόσφατα απέκτησε ο δήμος μας και θα λύσουν προβλήματα που εκκρεμούσαν στην πόλη για δεκαετίες.

Τέτοιες είναι:
α) Η μελέτη κατασκευής ενός σύγχρονου, ασφαλούς και περιβαλλοντικά αδειοδοτημένου χώρου στέγασης της υπηρεσίας καθαριότητας στο οικόπεδο που απέκτησε ο δήμος στην οδό Ηρακλείτου.
β) Η μελέτη αξιοποίησης των 30 στρεμμάτων του Νομισματοκοπείου, που επίσης παραχωρήθηκε στον Δήμο Χαλανδρίου σαν χώρος πρασίνου και αθλητισμού.
γ) Η μελέτη αξιοποίησης του ακινήτου Ζερβού που αποκτήθηκε από το Χαλάνδρι.
δ) Η πληρωμή μέσω του Πράσινου Ταμείου και χωρίς επιβάρυνση των δημοτών της απαλλοτρίωσης του ακινήτου Δουζένη στο Κάτω Χαλάνδρι, ύψους 1.320.000 ευρώ.


Πάνω από όλα όμως την ολοκλήρωση των μελετών διαμόρφωσης του ακινήτου Νόμπελ σε χώρο πολιτισμού και της μελέτης του νέου δημαρχείου της πόλης στην πλατεία Χαλανδρίου.

Έχοντας υπόψη την κρισιμότητα των παραπάνω έργων για το μέλλον της πόλης, η διοίκηση του δήμου παρέδωσε σε όλους του δημοτικούς συμβούλους το σχέδιο προϋπολογισμού από τις 3 Νοεμβρίου, ενώ οργάνωσε και δύο άτυπες συναντήσεις διαβούλευσης στις 14 και 21 Νοεμβρίου, στις οποίες, δυστυχώς, δεν παρέστη κανείς από τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης.

Μετά και την οργανωμένη αποχή από τη 2η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 22/11 διαφαίνεται ότι ο πραγματικός στόχος ορισμένων δεν είναι να συμβάλουν με απόψεις ή προτάσεις στην καλύτερη διαμόρφωση του προϋπολογισμού (άλλωστε κανένας δεν κατέθεσε εναλλακτικό προϋπολογισμό ή τεχνικό πρόγραμμα) αλλά η συνολική εμπλοκή και καθυστέρηση των έργων του Δήμου.


Πιστεύω βαθιά, ότι καμία πολιτική, καμία παραταξιακή ή κομματική σκοπιμότητα, προσωπική εμπάθεια ή φιλοδοξία δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση των μεγάλων και μικρότερων έργων που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες που είτε μας εμπιστεύθηκαν είτε όχι το 2014, δηλώνω ότι θα εξαντλήσω κάθε περιθώριο και δυνατότητα που παρέχει το θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της πόλης.

Καλώ τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και όσους επέλεξαν να διαχωρίσουν όψιμα τη θέση τους από την πλειοψηφούσα παράταξη, να αντιμετωπίσουν με την αρμόζουσα ευθύνη και αίσθηση καθήκοντος τις θεσμικές διαδικασίες και να συμβάλουν στην άρση του αδιεξόδου.

Σίμος Ρούσσος
Δήμαρχος Χαλανδρίου
Παράλληλα, από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Χαλανδρίου εκδόθηκε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου, αναφορικά με την ακύρωση της χθεσινής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου:

Χωρίς απαρτία το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς προϋπολογισμό το Χαλάνδρι

Δια της απουσίας τους τοποθετήθηκαν αυτή τη φορά ενάντια στον προϋπολογισμό της πόλης οι δημοτικοί σύμβουλοι που καταψήφισαν το Τεχνικό Πρόγραμμα 2018 στις 15.11.2017 καθώς στην πλειονότητά τους δεν προσήλθαν στη νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (22/11/2017) με αποτέλεσμα αυτή να ακυρωθεί λόγω έλλειψης απαρτίας.

Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ωστόσο ασφυκτικά γεμάτη από δεκάδες πολίτες και εργαζόμενους στον Δήμο που παραβρέθηκαν για να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση ενώ αρκετοί πήραν το λόγο στη συζήτηση που ακολούθησε.

Από τους δημοτικούς συμβούλους μίλησαν οι Γιάννης Λαδόπουλος και Νίκος Πανταζής – επικεφαλής και μέλος της δημοτικής παράταξης «Μπορούμε όλοι μαζί για το Χαλάνδρι» αντίστοιχα – οι οποίοι δήλωσαν ότι, μολονότι προέρχονται από την αντιπολίτευση, κρίνουν ότι το τεχνικό πρόγραμμα που προτείνει η διοίκηση του Δήμου βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση ενώ τόνισαν ότι αυτό στην πραγματικότητα είχε υπερψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο στις συνεδριάσεις που συζητήθηκαν τα επιμέρους σημεία του. Οι ίδιοι κάλεσαν τους απόντες συναδέλφους τους να αναθεωρήσουν τη στάση τους αφήνοντας στην άκρη παραταξιακές σκοπιμότητες, για το καλό της πόλης ενώ ο κ. Πανταζής είπε χαρακτηριστικά «όποια κι αν ήταν η στάση μου ως αντιπολίτευση δεν σκέφτηκα ποτέ να πάρω από την πόλη το κλειδί της, δηλαδή τον προϋπολογισμό».

Την αποδοκιμασία τους για τη στάση του μεγάλου μέρους της αντιπολίτευσης, που επέλεξε να είναι απούσα από το δημοτικό συμβούλιο αλλά και να καταψηφίσουν το τεχνικό πρόγραμμα χωρίς να έχουν καταθέσει καμιά αντιπρόταση, εξέφρασαν από μικροφώνου αρκετοί πολίτες αλλά και εργαζόμενοι στον Δήμο. Ορισμένοι τόνισαν μάλιστα στις τοποθετήσεις τους ότι μολονότι δεν υποστήριξαν με την ψήφο τους τη σημερινή διοίκηση, αναγνωρίζουν το έργο της και αγωνιούν για τη μη ψήφιση του προϋπολογισμού. Ανάμεσα στις τοποθετήσεις πολιτών υπήρξε και εκείνη εκπροσώπου του Δ.Σ του σωματείου εργαζομένων μουσικών – καλλιτεχνών στους Ο.Τ.Α, που έκανε έκκληση στο Δημοτικό Συμβούλιο να βάλει πάνω από όλα «το κοινό όφελος». Το σχετικό κείμενο που συνυπογράφουν τα μέλη του Δ.Σ του σωματείου, κατατέθηκε γραπτώς στην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, ανέφερε ότι το βασικό σύνθημα της διοικούσας παράταξης είναι «η πόλη στους πολίτες» και τόνισε ότι «πραγματικά η πόλη βρίσκεται σήμερα στα χέρια σας» ενώ όσον αφορά στο τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό ζήτησε να πρυτανεύσει η κοινή λογική και το κοινό συμφέρον.

Σημειώνεται ότι οι διαφωνούντες με το τεχνικό πρόγραμμα δημοτικοί σύμβουλοί δεν προσήλθαν σε καμία από τις συζητήσεις που εκλήθησαν από τη δημοτική αρχή πριν τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να συμβάλουν στη διαδικασία συνδιαμόρφωσης του προτεινόμενου από τη διοίκηση σχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια