Header Ads

Δάνειο του...χρεωκοπημένου ΟΑΣΘ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

«Το άκρον άωτον της κακοδιαχείρισης» χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλους της νέας διοίκησης του ΟΑΣΘ Σ. Παναγιωτίδης την αποκάλυψη οφειλών εκ μέρους της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) και του ΕΚΘ στον ΟΑΣΘ για τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Ουσιαστικά ένας Οργανισμός χρεωμένος έδινε εδώ και πολλά χρόνια κάρτες απεριορίστων διαδρομών σε συνδικαλιστικούς φορείς χωρίς να λαμβάνει τα απαιτούμενα χρήματα.

Μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο Σ. Παναγιωτίδης διαβεβαίωσε ότι «είναι επιβεβαιωμένη η οφειλή της ΕΔΟΘ» τονίζοντας ότι έχει προκύψει κυρίως από την κακοδιαχείριση των δύο τελευταίων χρόνων ενώ παράλληλα έκανε γνωστό ότι αντίστοιχο θέμα κακοδιαχείρισης αφορά και το ΕΚΘ.

«Το θέμα είναι ότι αφορά κακοδιαχείριση ενός ποσού από έναν φορέα συνδικαλιστικό» σημείωσε προσθέτοντας ότι το «άνοιγμα» στην ΕΔΟΘ ανακαλύψθηκε πριν περίπου 1,5 μήνα όταν η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ έψαχνε τα δεδομένα των λογαριασμών όπου εντόπισε ότι η ΕΔΟΘ είχε αυτό οφειλόμενο ποσό.

Να θυμίσουμε ότι η εφημερίδα Αυγή σε δημοσίευμά της το Σάββατο ανέδειξε το θέμα με αφορμή τη καταγγελία συνδικαλιστικής παράταξης της πόλης η οποία κάνει λόγο για χρέη της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) προς τον ΟΑΣΘ ύψους 120.000 ευρώ για την προμήθεια καρτών απεριόριστων διαδρομών με έκπτωση αναφέροντας ότι ενώ τα μέλη πλήρωναν το ποσοστό που τους αναλογούσε, τα χρήματα αυτά δεν αποδίδονταν στον Οργανισμό. Την είδηση επιβεβαίωσε στη συνέχεια και ο σημερινός πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στ. Παππάς.

«Ήρθαμε σε επαφή με τον κ. Κετικίδη (απερχόμενο πρόεδρο της Ε.Ε της ΕΔΟΘ) και ενημερώσαμε άμεσα για το άνοιγμα πριν τουλάχιστον 1,5 μήνα. Ανακαλύψαμε τη διαφορά στα χρήματα και μετά από επανειλημμένες κλήσεις στον ίδιο προσήλθε σε συνάντηση. Με αντιπαραβολή στοιχείων τραπέζης καταλήξαμε ότι το ποσό είναι αυτό, 120.000. Τώρα είναι 118.000 γιατί υπήρχαν και κάρτες μη παραδοτέες. Η ΕΔΟΘ αποδέχτηκε το ποσό και καταλήξαμε σε μια συμφωνία για να προχωρήσουν στην σταδιακή καταβολή» εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Τα στοιχεία είναι γνωστά και ελεύθερα σε όλους. Ο ΟΑΣΘ θα κάνει απαιτητές τις καταβολές με κάθε τρόπο».

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι εξαιτίας αυτής της αταξίας που χαρακτήριζε τα οικονομικά του ΟΑΣΘ η νέα διοίκηση πήρε την απόφαση, ο ΟΑΣΘ να καταθέτει τις κάρτες στα σωματεία των δημοσίων υπαλλήλων με την αντίστοιχη καταβολή στην τράπεζα.
Διαβεβαίωσε ότι η προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΣΘ δεν απαίτησε ποτέ τα χρήματα αυτά από την ΕΔΟΘ.

150.000 ευρώ χρωστάει το ΕΚΘ στον ΟΑΣΘ

Ανάλογες οφειλές της τάξης των 150.000 ευρώ φαίνεται ότι έχει και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

«Η διοίκηση του ΟΑΣΘ κάλεσε τη διοίκηση του ΕΚΘ και στη συζήτηση επιβεβαιώθηκε το άνοιγμα αλλά μας ειπώθηκε ότι αφορά ένα άτυπο δάνειο που έδωσε η προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΣΘ στο ΕΚΘ σε σχέση με τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Το ποσό που εντοπίστηκε ως οφειλή αφορά τα τελευταία 3-4 χρόνια. Φυσικά δε νοείται αυτή η συναλλαγή, δεν υπήρχε κάποια τέτοια σύμβαση που να επιτρέπει στον ΟΑΣΘ να δίνει χρήματα στο ΕΚΘ, δεν ήταν τόσο καθαρή διαδικασία καθώς δεν υπάρχει η διαδικασία δανείου από έναν εργοδότη όπως ο ΟΑΣΘ προς έναν φορέα συνδικαλιστικό, όπως είναι το ΕΚΘ. Είναι πρακτικές που οδηγούν περισσότερο σε εργοδοτικό συνδικαλιστικό και όχι σε καθαρή σχέση με σωματεία και εταιρείες» σημείωσε ο Σάββας Παναγιωτίδης σχετικά με το αντίστοιχο φαινόμενο κακοδιαχείρισης που αφορά τα ταμεία του ΟΑΣΘ.

Εκ μέρους το ΕΚΘ, όπως συνέχισε, αναγνωρίστηκε το ποσό και ορίστηκε και ορίστηκε ημερομηνία αποπληρωμής τον Νοέμβριο του 2018.

Ο Κώστας Γκόγκογλου από την Αγωνιστική Ενωτική Εκ-κίνηση που κατήγγειλε και το γεγονός για την ΕΔΟΘ, μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι «το θέμα το έβαλε η δικιά μας η παράταξη, γιατί ακούγαμε δεξιά και αριστερά τι συνέβαινε, αναγκαστήκαμε να πάμε στον ΟΑΣΘ να δούμε τι συμβαίνει».

«Δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε ένα χρέος, όταν μάθαμε ότι η ΕΔΟΘ χρωστάει λεφτά στον ΟΑΣΘ, ζητήσαμε συνάντηση με την διοίκηση, μας είπαν το ύψος του ποσού και πέσαμε από τα σύννεφα. Στην αρχή πήγαμε 7 μέλη της εκτελεστικής. Είδαμε ξεχωριστά κάθε διαδικασία και πράξη και βεβαιωθήκαμε ότι το ποσό είναι αυτού του ύψους. Από τους προηγούμενους διαχειριστές των εισιτηρίων δεν πήραμε στοιχεία» ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Σε πρώτο πλάνο φαίνεται κακοδιαχείριση, ένα τέτοιο ποσό δεν εξαφανίζεται. Καλέσαμε γενικό συμβούλιο και ένα από τα θέματα που θα βάλουμε είναι αυτό, αν θα πάμε εισαγγελέα ή όχι θα πρέπει να αποφασιστεί εκεί» κατέληξε.

"Δεν μας ενημέρωσε η προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΣΘ για το ποσό" λέει ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΔΟΘ


Ο κ. Κετικίδης, απερχόμενος πρόεδρος της Ε.Ε. της ΕΔΟΘ, παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένα "άνοιγμα", και δήλωσε ότι «θα δούμε ποιο είναι το ύψος και να έρθουμε σε συνεννόηση με τον ΟΑΣΘ για να δούμε πως τα χρήματα αυτά θα δοθούν πίσω».

«Η προηγουμένη διοίκηση του ΟΑΣΘ δεν μας είχε ενημερώσει μας είχε στείλει και επιστολή για συνέχιση της συνεργασίας, με την καινούρια διοίκηση στον έλεγχο που έκανε, βρέθηκε το άνοιγμα και έπεται συνέχεια» σχολίασε.

Ερωτηθείς για το αν γνώριζε για το ποσό ο κ. Κετικίδης είπε ότι γνώριζε για ένα μικρό άνοιγμα αλλά όχι σε αυτό το ύψος. «Εμείς περιμέναμε να είναι γύρω στις 35.000. Είχαμε παρατηρήσει πως χάνονται εισιτήρια, δεν συνέπιπταν οι αγορές με τις πωλήσεις» είπε συγκεκριμένα, δεν εξήγησε όμως ότι ενώ είχε παρατηρήσει πριν 4 χρόνια ένα μικρό έλλειμμα, δεν προχώρησε σε κάποιου τύπου έλεγχο ή παρέμβαση.

«Ως πρόεδρος δεν είχα άμεση εμπλοκή, κατά καιρούς διάφορα άτομα είχαν εμπλοκή» τόνισε σχετικά ενώ ερωτηθείς για το αν θα το χαρακτήριζε σκάνδαλο απάντησε: «Δεν νομίζω ότι είναι σκάνδαλο αλλά θέμα κακής διαχείρισης. Εμείς ζητήσαμε στον ΟΑΣΘ να αναλάβει αυτός, τα εισιτήρια να μην έρχονται στην ΕΔΟΘ αλλά να γίνεται η συναλλαγή μέσω τράπεζας, δεν το αποδέχτηκε. Για εμάς ήταν ψυχοφθόρο να κάθεται ένας συνδικαλιστής να μαζεύει χρήματα και να τα πηγαίνει στην τράπεζα συν το φόβο μέσα στο κτίριο της ΕΔΟΘ να μαζεύονται τόσα χρήματα. Η προηγούμενη διοίκηση δεν μας έδωσε λύσεις για να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια