Header Ads

«Ανέκρουσε πρύμνα» σε μειονότητα και διεκδικήσεις ο Ερντογάν

Απέτυχε το πάγιο τέχνασμα του Τούρκου ηγέτη να επιδεικνύει ότι ο ίδιος θέτει όρους και ατζέντα ενώ βρίσκεται σε δυσχερή θέση και επιδιώκει διάλογο, εκτίμησε ο Γιώργος Καπόπουλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε ένα κλασικό για εκείνον τέχνασμα τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ είναι ο ίδιος και η Τουρκία στριμωγμένοι και είναι αυτός που επιδιώκει διάλογο, θέλει ταυτοχρόνως να πείσει την δική του κοινή γνώμη ότι αυτό γίνεται με τους όρους και την ατζέντα που επιβάλλει, αλλά αυτό απέτυχε και αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμνα, είπε ο κ. Καπόπουλος.

Αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι το θέμα της μειονότητας είναι εσωτερικό της Ελλάδας και αυτός διατύπωσε μόνο γνώμη, ότι δεν τρέφει καμία εδαφική διεκδίκηση κατά καμίας χώρας, αναγνώρισε ακόμη και -για πρώτη φορά- τον σύνθετο χαρακτήρα της μουσουλμανικής μειονότητας (τουρκογενείς, πομάκοι, ρομά), όπως σημείωσε.

Υπογράμμισε επίσης το διπλωματικό ατόπημα με την συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, καθώς όπως είπε σε επισκέψεις ηγετών αυτά είναι συμφωνημένα, στην περίπτωση αυτή για συνεντεύξεις στα δύο κρατικά πρακτορεία. Ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στο Αναντολού, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, κάτι που ήταν αθέτηση των συμφωνηθέντων.

Μόνο από ΕΕ και Ελλάδα περιμένει βελτίωση
Ο Ερντογάν, σημείωσε ο κ. Καπόπουλος, ρεαλιστικά μόνο στο μέτωπο με την ΕΕ και την Ελλάδα μπορεί να προσδοκά βελτίωση, να πει ότι εάν σταθεροποιηθεί ο ίδιος και οι περιοχές των Κούρδων στα σύνορα με Ιράκ και Συρία, θα μπορεί να λειτουργήσει και η συνεργασία στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Η Τουρκία έχει δίκιο στα μηνύματα που στέλνει προς τις Βρυξέλλες ότι είναι ανεπαρκής η βοήθεια που λαμβάνει για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, σημείωσε ο ίδιος, καθώς δεν μπορεί να παραμένει χώρος «παρκαρίσματος» προσφύγων, χρειάζονται από την ΕΕ συγκεκριμένα μέτρα και οικονομική ενίσχυση, και εντός Συρίας και Ιορδανίας, καθώς η Τουρκία δεν μπορεί να σηκώνει μόνη της το βάρος.

Ο Ερντογάν θέλει να διαφοροποιήσει την ΕΕ από τις ΗΠΑ, ως προς τη στάση τους προς την Άγκυρα, με όπλο το προσφυγικό, όπως είπε.

Η Τουρκία ουσιαστικά προσπαθεί να προσαρμοστεί στην επόμενη ημέρα στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, όπου δεν έχει ρόλο, με τους Κούρδους να έχουν πλέον χειραφετηθεί και στη Συρία, ενώ έχει ρόλο κομπάρσου στη συνεργασία Ρωσίας-Ιράν και κανένα ρόλο στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ.

Στο εσωτερικό μέτωπο, με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές του 2019 που θα του δώσουν τις νέες υπερεξουσίες, ο Ερντογάν προσπαθεί να διευρύνει την πολιτική του βάση, εγκαταλείποντας το πολιτικό ισλάμ και προσεγγίζοντας τόσο τους εθνικιστές όσο και τουςκεμαλιστές, αλλά πρόκειται για φαινόμενο «μικρομεγαλισμού», όπως σχολίασε.

Στις σχέσεις με την Ελλάδα πάντως, η συνέχιση του διαλόγου σε ανώτατο επίπεδο, η προγραμματιζόμενη συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη (πιθανώς σε επίπεδο πρωθυπουργών), όλα αυτά έχουν τη σημασία τους, τόνισε ο κ. Καπόπουλος, καθώς η συχνότητα των επαφών κορυφής είναι δείκτης σε μία ατζέντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια