Header Ads

Ν. Κοτζιάς: Η Ευρώπη δεν πρέπει ποτέ να κλείσει την πόρτα στην Τουρκία


Στα αποτελέσματα της εξωτερικής πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών, την εκλογή των μουφτήδων, το Σκοπιανό, το Κυπριακό, την Τουρκία αλλά και τα όπλα στη Σαουδική Αραβία αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης χθες το βράδυ στην ΕΡΤ.

10 εκ. ευρώ έχουμε φέρει πίσω από λεφτά που λίμναζαν σε διάφορες περιοχές του κόσμου

«1,4 εκ. πήραμε πίσω από την αμερικάνικη επιτροπή διεθνούς βοήθειας που είχαν δοθεί από παλαιότερες κυβερνήσεις μέσω Βελιγραδίου. Το ΥπΕξ συστηματικά αναζητεί και βρίσκει λεφτά που λιμνάζουν σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Λεφτά που είχαν δοθεί χωρίς όρους και χωρίς απαίτηση να γίνουν τα έργα για τα οποία έχουν δοθεί και επιπλέον χωρίς να διασφαλίζεται η επιστροφή τους. Έχουμε εντοπίσει 40 εκ. ευρώ και έχουμε φέρει πάνω 10 εκ. Είναι λεφτά από τον πόνο των εργαζόμενων».

«Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τύπος σιωπά γι’ αυτό» που είναι μια μεγάλη επιτυχία της Εξωτερικής μας πολιτικής. Φανταστείτε δίναμε λεφτά στους αμερικάνους για τη διεθνή βοήθεια και αυτά επιστράφηκαν χθες. Επί κυβερνήσεων Παπανδρέου, με υπουργό Εξωτερικών την κ. Μπακογιάννη κλπ.»

Επιπλέον ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ως θετικό βήμα εμπιστοσύνης από την αλβανική κυβέρνηση η ανακατασκευή ναού που είχε κατεδαφίσει ένα οίκημα που λειτουργούσε ως εκκλησία του Αγ. Αθανασίου στη Χειμάρα.

Όπως επίσης ότι «επιτέλους εκδόθηκε νόμος υλοποίησης της συμφωνίας που υπήρχε από το 2009 για τα κοιμητήρια διότι οι ψυχές των Ελλήνων στρατιωτών πρέπει να βρουν την ηρεμία τους».
 
Από διευρυμένο σώμα θα πρέπει να γίνεται η εκλογή του μουφτή στη Θράκη

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι θα πρέπει ο μουφτής να εκλέγεται από ένα διευρυμένο σώμα στη Θράκη. Βαθιά λανθασμένος ο παραλληλισμός που κάνει ο Ερντογάν μεταξύ οικουμενικού πατριάρχη και μουφτήδων διότι ο πατριάρχης είναι ηγέτης ολόκληρης της ορθοδοξίας ενώ οι άλλοι είναι τοπικοί ηγέτες.

«Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι μουφτήδες δεν ήταν μόνο θρησκευτική εξουσία αλλά και δικαστική και ο νόμος για τη σαρία εκεί αποσκοπούσε να έχουν μόνο η θρησκευτική» εξήγησε μεταξύ άλλων. Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να έχουμε φοβική συμπεριφορά απέναντι σε τρίτους. Τι θα κάνει δηλαδή θα πάρει τις ψυχές των ανθρώπων; Ο ίδιος αναγκάστηκε να πει ότι είσαστε Έλληνες πολίτες. Εμείς δεν φοβόμαστε κανένα, τα επιχειρήματα μας και ο δικαιϊκός μας πολιτισμός είναι πολύ ισχυρός».

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στο προσφυγικό ενημέρωσε -με αφορμή και την επίσκεψη του κ. Μουζάλα στην Τουρκία- για τις προσπάθειες που γίνονται για τροποποίηση της συμφωνίας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι «για πρώτη φορά η Τουρκία είπε ότι είναι ανοικτή να το κουβεντιάσει είναι να μπορούν να φύγουν πρόσφυγες από τα νησιά για την ηπειρωτική χώρα ώστε να ζουν καλύτερα.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να επιδεικνύει το καλύτερο του πρόσωπο όταν επισκέπτεται μια χώρα της Ευρώπης. Η Ευρώπη δεν πρέπει ποτέ να πει στην Τουρκία ότι της κλείνει την πόρτα». Το κυριότερο πρόβλημα με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα απλώς τεχνικά για να την προσδιορίζεις πρέπει να προσδιορίσεις και την αιγιαλίτιδα ζώνη. Θα προχωρήσουμε στον προσδιορισμό της αιγιαλίτιδας ζώνης τμηματικά, πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.
 
"Σενάρια κατά φαντασίαν" όσα γράφτηκαν για όνομα
Αναφορικά με το Σκοπιανό ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «πρέπει να βρούμε ένα ωφέλιμο συμβιβασμό και για τα δύο κράτη που να αντέχει στο χρόνο». Κανένα όνομα δεν υπάρχει στο τραπέζι, «σενάρια κατά φαντασίας» όσα έγραψαν κάποιες εφημερίδες είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «στη συζήτηση που έγινε μεταξύ των δυο διαπραγματευτικών ομάδων και τον κ. Νίμιτς δεν τέθηκε κάποιο όνομα στο τραπέζι». Ωστόσο κάποιες εφημερίδες έγραψαν διάφορα αλλά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια σημείωσε ο υπουργός και περαιτέρω εξήγησε:

«Ήταν να γίνει συνάντηση Δευτέρα μεσημέρι με βράδυ και Τρίτη πρωί, εμείς πήγαμε από την Κυριακή. Η αντιπροσωπεία της Fyrom έφτασαν τελικά τις πρωινές ώρες της Τρίτης. Η συνάντηση έγινε την Τρίτη μεταξύ 10 και 12. Οι ελληνικές εφημερίδες ήδη από τη Δευτέρα το βράδυ έβαλαν ότι στο τραπέζι τέθηκε το όνομα νέα Μακεδονία, έγινε η συζήτηση κλπ. «σενάρια κατά φαντασίας».

Τέλος απαντώντας στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να φανούν πλαστά τα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Καμμένος τόνισε:

«Το ζήτημα τέθηκε στις 11 Νοεμβρίου από email που δεν απευθυνόταν καν σε μένα και το υπουργείο Εξωτερικών. Δεν έχω καμιά απόφαση να πάρω πίσω. Δεν αφορά το υπουργείο Εξωτερικών η εξαγωγή όπλων αλλά εμπλέκεται στη διαδικασία σε χαμηλό επίπεδο.

Ο κ. Κοτζιάς απάντησε στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης εναντίον του υπουργού Άμυνας περί πλαστότητας των εγγράφων που κατέθεσε.
"Κατηγορήθηκε ο Καμμένος ότι είναι πλαστά τα έγγραφά του για δύο λόγους. Πρώτον, ότι η συμφωνία δεν είναι ίδια με της Σερβίας αλλά ο καθένας ξέρει ότι είναι διαφορετικές οι φόρμες που χρησιμοποιεί κάθε κράτους και δεύτερο, ότι δεν υπήρχε επικύρωση των υπογραφών των στρατιωτικών της Σαουδικής Αραβίας, αλλά με βάση τη διεθνή σύμβαση της Βιέννης και των ελληνικών προξενικών του υπουργείου Εξωτερικών δεν δικαιούται ουδείς προξενικός να κάνει βεβαίωση και επικύρωση υπογραφών ξένων εκτός αν είναι μέλος οικογενείας Ελλήνων. Δεν είναι δικηγορικό γραφείο η εξωτερική πολιτική. Υπάρχουν διαδικασίες με βάση το διεθνές δίκαιο που τηρούνται».

Κατ. Μπρέγιαννη

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια