Header Ads

Μόνο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς η τροπολογία για την προστασία των συμβολαιογράφων

«Η διάταξη συνδέεται μόνο με την προστασία των συμβολαιογράφων και εναρμονίζει το νομοθετικό καθεστώς που υπάρχει για τους φυσικούς πλειστηριασμούς με τους ηλεκτρονικούς», τόνισε ο Στ. Κοντονής και πρόσθεσε: «δεν γίνεται να αφήσουμε απροστάτευτους τους συμβολαιογράφους που εκτελούν ένα δημόσιο καθήκον»

Η τροπολογία για την προστασία των συμβολαιογράφων αφορά μόνο τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και εναρμονίζεται με υφιστάμενη διάταξη για τους φυσικούς πλειστηριασμούς που ισχύει από το 1950, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Έντονα αντέδρασε η αντιπολίτευση με το ΚΚΕ να ζητά την απόσυρση της τροπολογίας και την ΝΔ να επιδιώκει νομοθετική προστασία για το σύνολο της πρώτης κατοικίας. Ο Στ. Κοντονής υπογράμμισε ότι δεν πλειστηριάζεται καμία πρώτη κατοικία από στεγαστικό δάνειο

«Στην αρχή κάθε περιόδου η Βουλή μοιράζει στους βουλευτές το Σύνταγμα και τον Κανονισμό. Θα παρακαλούσα να μοιράζει και τον Ποινικό Κώδικα. Έδωσα να φωτοτυπηθεί και να μοιραστεί το άρθρο 334 του ΠΚ για να συγκρίνουν οι βουλευτές τι αλλάζει στη νομοθεσία», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και επεσήμανε πως στην συγκεκριμένη τροπολογία η μόνη προσθήκη που γίνεται είναι η φράση «σε χώρο που χρησιμοποιείται από υπάλληλο πλειστηριασμού κατά την διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης».

«Για τα ειρηνοδικεία δεν αλλάζει τίποτα. Παραμένει ως έχει από το 1950. Προσθέσαμε την διάταξη για τα γραφεία των συμβολαιογράφων επειδή θα γίνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Ό,τι ισχύει για τους δημόσιους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία από το 1950 θα ισχύει και για τους ηλεκτρονικούς», υπογράμμισε ο Στ. Κοντονής καλώντας το ΚΚΕ να κάνει την σύγκριση των δύο κειμένων διότι «υπάρχει μία παραπληροφόρηση ότι όλη η διάταξη είναι νέα. Ίσως έχετε πέσει θύματα αυτής της παραπληροφόρησης».

«Νομίζετε ότι η τροπολογία είναι καινούργια. Δεν είναι κάτι ο καινούργιο», είπε και επεσήμανε ότι «για τα ειρηνοδικεία και τους λοιπούς δημόσιους χώρους δεν αλλάζει τίποτα». «Θεωρώ ότι δεν μπορεί να αρνηθείτε την προστασία των συμβολαιογράφων. Ό,τι ισχύει για τους δημόσιους πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία, αυτό θα ισχύει και για τα γραφεία των συμβολαιογράφων», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «πρέπει να προστατευθεί ο συμβολαιογράφος από παράνομες ενέργειες που μπορεί να γίνουν στο γραφείο του και να εξισωθούν οι πράξεις που κάνει ο συμβολαιογράφος στο γραφείο του με εκείνες που γίνονται στο ειρηνοδικείο».

«Το καινούργιο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια βγαίνουν στο σφυρί. Αυτή είναι η νέα κατάσταση. Δεν κάνουμε παραπληροφόρηση. Λέμε ότι δημιουργούνται καταστάσεις για βία με τη διάταξη που φέρνετε. Ποιος σας λέει ότι εμείς συμφωνούμε με την υφιστάμενη διάταξη;», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

«Διατυπώνετε ένα φόβο για το μέλλον. Ότι διαμορφώνονται προϋποθέσεις για βία. Δεν διαμορφώνονται. Οι προϋποθέσεις που διατυπώνονται είναι οι ίδιες που ισχύουν για ένα υπάλληλο σε ειρηνοδικείο», του επεσήμανε ο Στ. Κοντονής και σημείωσε: «αν διαφωνείτε γενικά με την προστασία των υπαλλήλων του πλειστηριασμού είναι άλλο πράγμα». Ο υπουργός Δικαιοσύνης επανέλαβε ότι «σήμερα υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια» και «γι’ αυτό κανείς δεν έχει βρει μία πρώτη κατοικία από στεγαστικό δάνειο που εκπλειστηριάζεται». «Δεν υπάρχει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας για στεγαστικά δάνεια. Αν υπάρχει πρώτη κατοικία από ιδιωτικά χρέη είναι άλλη ιστορία» ανέφερε.

«Η διάταξη συνδέεται μόνο με την προστασία των συμβολαιογράφων και εναρμονίζει το νομοθετικό καθεστώς που υπάρχει για τους φυσικούς πλειστηριασμούς με τους ηλεκτρονικούς», τόνισε ο Στ. Κοντονής και πρόσθεσε: «δεν γίνεται να αφήσουμε απροστάτευτους τους συμβολαιογράφους που εκτελούν ένα δημόσιο καθήκον».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Θεοχαρόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «επιλεκτική ευαισθησία» και ρώτησε γιατί η διάταξη για την αυτεπάγγελτη διαδικασία και δεν περιλαμβάνει «τις καταδρομικές επιθέσεις του Ρουβίκωνα» και τις επιθέσεις στα πανεπιστήμια.

«Οφείλουμε να χαιρετίσουμε την αφοσίωση της κυβέρνησης στην διενέργεια των πλειστηριασμών. Δείχνει πόσο ταγμένη είναι σε αυτό το καθήκον. Απλώς αναρωτιέμαι αν πριν από 3 – 4 χρόνια με αυτή τη διάταξη κάποιοι εξ υμών θα ήσασταν εκτεθειμένοι σε ποινικές διώξεις», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης και απαίτησε «να φέρετε ρύθμιση που να προστατεύει την πρώτη κατοικία. Φέρνετε άρον άρον και πριν τελειώσει το έτος διάταξη γιατί αποτελεί υποχρέωση να εξελιχθούν ομαλά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και προφανώς υπάρχει ανησυχία ότι δεν θα εξελιχθούν ομαλά».

«Αντί να φέρετε προστατευτική διάταξη φέρατε την καταδιωκτική διάταξη. Θα φέρετε προστατευτική διάταξη; Φέρνετε την προστασία των υπαλλήλων του πλειστηριασμού και όχι των δανειοληπτών. Έχετε κάνει επιλογή. Βγείτε θαρραλέα και πείτε το», είπε ο Μ. Βορίδης και πρόσθεσε: «πως νοιώθετε σήμερα; Από το κίνημα από τους δρόμους από τα δεν πληρώνω στην περαιτέρω ποινικοποίηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Είστε εντάξει; Νοιώθετε καλά; Είναι σημαντικό να νοιώθετε καλά».

«Το λέτε εσείς που 31-12-2014 αφήσατε όλους τους δανειολήπτες στο έλεος των τραπεζών; Εμείς νομοθετήσαμε την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας από στεγαστικά δάνεια. Μέσα στην απόλυτη προστασία κρυβόντουσαν και όσοι είχαν πάρει δάνεια εκατομμυρίων και δεν πλήρωναν. Είχατε αφήσει τους δανειολήπτες στο έλεος του Θεού. Είχε εκπνεύσει το 2014 ο νόμος που είχατε ψηφίσει», απάντησε ο Στ. Κοντονής και επανέλαβε ότι σήμερα «η προστασία της πρώτης κατοικίας ισχύει έως 31-12-2018».

Δεν υπάρχουν σχόλια