Header Ads

Αλ. Τσίπρας: Συνολικό σχέδιο αναβάθμισης της Δυτικής Αττικής

«Όλες οι μεγάλες κατακτήσεις δεν χαρίστηκαν κερδήθηκαν μέσα από αγώνες» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του στο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Αττικής αναφερόμενος στους αγωνιστές δημάρχους της Ελευσίνας Μ. Λεβέντη, Γ. Αμπατζόγλου

«Όλες οι μεγάλες κατακτήσεις δεν χαρίστηκαν κερδήθηκαν μέσα από αγώνες» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του στο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Αθήνας αναφερόμενος στους αγωνιστές δημάρχους της Ελευσίνας (Μ. Λεβέντης, Γ. Αμπατζόγλου).

Στόχος των πρωτότυπων θεσμών των Περιφερειακών Συνεδρίων να εμπλακούν άμεσα οι φορείς της περιφέρειας η παραγωγική ανασυγκρότηση. Αποφασίσαμε να έρθουμε πιο γρήγορα εδώ λόγω του χρέους που έχουμε στη Μάνδρα και τη Δ. Αττική που πρέπει να μην αισθάνονται πολίτες β’ κατηγορίας.

Σκοπίμως αφέθηκε στο έλεος η περιοχή της Δυτικής Αττικής σημείωσε ο Πρωθυπουργός καθώς ήταν το μαλακό υπογάστριο της κρίσης. Στη Δ. Αττική συμπυκνώνονται οι αδικίες και η ταξικότητα ενός μοντέλου ανάπτυξης που κυριάρχησε ως το 2012. Δεν υπάρχουν με τη στενή έννοια του όρου φυσικές καταστροφές αλλά έχουν και κοινωνικό και ταξικό πρόσημο. Παρόλο που είναι μια φυσική καταστροφή που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή οφείλεται κυρίως στην κρατική πολιτική του μπαζέματος των ρεμάτων. «Η απουσία της κρατικής πολιτική ήταν η κρατική πολιτική». Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με τις συνέπειες αυτής της απουσίας και έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε αυτή την αδικία. Στόχος η πρόληψη και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ένα μοντέλο που θα θέτει στο κέντρο του τους πολίτες και τις ανάγκες τους.

Ο Πρωθυπουργός απάντησε στον Αν. Σαμαρά και την επίθεση που έκανε κατά της κυβέρνησης από το συνέδριο της Ν.Δ. τονίζοντας ότι "δεν ένοιωσε την ανάγκη να απολογηθεί ο πρώην πρωθυπουργός για τίποτα αφού τα έκανε τόσο καλά αυτός και η κυβέρνησή του γιατί δεν πέτυχε όσα εμείς σήμερα και γιατί ένοιωσε την ανάγκη ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ. να ανακοινώσει ότι θα αλλάξει εκ βάθρων το κόμμα του; Μια ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις.

"Η τραγωδία που ζήσαμε είναι αποτέλεσμα της βίαιης και άναρχης παρέμβασης που έχει γίνει επί δεκαετίες στο φυσικό περιβάλλον. Και πέρα από τη γενική διαπίστωση, υπάρχουν και συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις, καθώς και συγκεκριμένες ευθύνες".

"Ευθύνες που θα πρέπει να προσδιορισθούν για να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη ζητήσει απο το αρμόδιο Σώμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος να διεξάγουν την έρευνά τους και να μας θέσουν το πόρισμά τους".

Μιλώντας για το περιβαλλοντικό πρόβλημα που προκάλεσε το «Αγία Ζώνη ΙΙ», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, «σήμερα, δυόμιση μήνες μετά, και μετά από κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων», έχει καθαριστεί το οικοσύστημα με βάση ό,τι ορίζει η περιβαλλοντική νομοθεσία.

Επικαλούμενος δε, τις μετρήσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, οι περιβαλλοντικοί, χημικοί και βιολογικοί δείκτες «είναι καλύτεροι σε σχέση με πριν».

Με αφορμή μάλιστα την ανέλκυση του δεξαμενοπλοίου, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι «μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα προχωράμε τις διαδικασίες για την ανέλκυση των 28 ναυαγίων στο λιμάνι της Ελευσίνας και την απομάκρυνση των 19 σκαφών που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στις ακτές».

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώνουμε την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που προέκυψε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά», ανακοίνωσε στους πολίτες της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, «αύριο αναρτάται το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση με στόχο την άμεση ψήφισή του», έκανε γνωστό ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου της Ελευσίνας, Νέου Περάματος και Ασπροπύργου στους πολίτες. "Δεν είναι η πίσω αυλή της πρωτεύουσας η Δυτική Αττική. Θέλουμε να γίνει η μπροστά αυλή" πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια