Header Ads

Ο «μεγάλος σατανάς» πίσω από την κόντρα Ερντογάν - Νετανιάχου για την Ιερουσαλήμ

Ο Ερντογάν προσπαθεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο στη μετά Άσαντ εποχή μέσω της συμμαχίας με Ρωσία και Ιράν, αλλά το Ισραήλ δεν θα ανεχτεί επέμβαση του Ιράν στην περιοχή του, εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη. Ακριβώς επειδή το Ισραήλ θέλει να έχει τον τελικό λόγο, ήταν λάθος η μεταφορά της πρωτεύουσας στην Ιερουσαλήμ με τη στήριξη των ΗΠΑ, όπως υπογράμμισε.

«Τα τελευταία δύο, δύομισι χρόνια και σε σχέση με τα τεκταινόμενα στη Συρία, το Ιράκ, αλλά και την δική μας περιοχή, το η πολιτική της Τουρκίας χαρακτηρίζεται από μία συνεχή αλλαγή αντιμετώπισης των γειτονικών της χωρών και συγκρούσεων», είπε ο κ. Δουζίνας. «Στο Ιράκ έχει το πρόβλημα με τους Κούρδους, στη Συρία τους Κούρδους αλλά και το ISIS που αρχικά φαινόταν να υποστηρίζει,όντας σαφώς στη συμμαχία δυνάμεων κατά του Άσαντ».

«Όταν υπήρξε στροφή και η καταπολέμηση του ISIS τέθηκε ως προτεραιότητα έναντι της καταστροφής του καθεστώτος Άσαντ, άλλαξε και η Τουρκία», συνέχισε ο ίδιος. Αφού πρώτα «κατέρριψαν ένα μαχητικό της Ρωσίας και οι σχέσεις τους έφτασαν στο μηδέν ... τώρα προσπαθεί να δημιουργήσει ο Ερντογάν, με τον Πούτιν και το Ιράν, μία νέα συμμαχία που θα προσπαθήσει να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην μετά Άσαντ εποχή στη Συρία».

Αγριεύει η κόντρα με το Ισραήλ

Με αφορμή το θέμα της Ιερουσαλήμ, ο Ερντογάν προχώρησε σε ιδιαίτερα επιθετικές δηλώσεις και «ο Νετανιάχου απάντησε με εξίσου οξείς χαρακτηρισμούς, ονομάζοντάς τον ως τον πρώτο βοηθό των τρομοκρατών», είπε ο κ. Δουζίνας.

Σημείωσε ότι «για το Ισραήλ, το Ιράν είναι ο μεγάλος σατανάς ... δεν είναι δυνατόν να ανεχτεί καμία συμμετοχή και επέμβαση του Ιράν στην περιοχή του. Στο μέτωπο αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή η τριμερής συμμαχία (κυρίως η Ρωσία) έχει γίνει ο μεγάλος παίκτης της περιοχής ... η Αμερική φαίνεται σιγά-σιγά να αποχωρεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, ισραηλινή πηγή είπε χαρακτηριστικά ότι «αποκτήσαμε ένα νέο γείτονα και αυτός είναι η Ρωσία».

Ονειρεύεται ακόμη νεοοθωμανική αυτοκρατορία ο Ερντογάν

«Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του στην Ελλάδα, παρά την αντιφατικότητά τους, παραμένει σε ένα βαθμό στο παλιό του σχέδιο για μία νεοφιλελεύθερη νεοοθωμανική περιοχή στην οποία η Τουρκία και ο ίδιος θα αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα, το κέντρο ενός νέου διακανονισμού ακόμη και των συνόρων», εκτίμησε ο κ. Δουζίνας.

Ωστόσο, «το Ισραήλ προφανώς αυτό δεν είναι δυνατόν να το δεχθεί, κυρίως από τη στιγμή που η Τουρκία έχει έρθει σε πολύ καλές σχέσεις με το Ιράν. Βρισκόμαστε σε ένα End Game της Συρίας ... το 2018 κατά πάσα πιθανότητα θα προχωρήσουμε σε μία νέα κατανομή δυνάμεων και συνόρων στη Συρία. Θα δούμε εάν θα υπάρξει κουρδικό κράτος, τι θα γίνει προς τα νότια. Όλα αυτά δημιουργούν αυτή την αναταραχή που υπάρχει πάντα πριν το τέλος ... το Ισραήλ θέλει να έχει κεντρικό ρόλο και τον τελικό λόγο ».

«Ακριβώς επειδή θέλει να έχει ρόλο στο πώς θα φτιαχτούν τα σύνορα και η μετά Άσαντ εποχή στη Συρία, νομίζω ότι ήταν πολύ μεγάλο λάθος εκ μέρους των ΗΠΑ -με τη συμφωνία και συμμαχία του Νετανιάχου- να γίνει αυτή η μεταφορά της πρωτεύουσας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια