Header Ads

Έξοδος με την κοινωνία όρθια σε Ελλάδα και Ευρώπη

Το "ράλι" των αποδόσεων στα ομόλογα και η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης δίνουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να σχεδιάσει πιο αποτελεσματικά βήματα έως τον Αύγουστο του 2018 και την οριστική έξοδο από το Μνημόνιο

Είναι αλήθεια πως όταν όροι όπως "spreads" και "ομόλογα" μπήκαν στην καθημερινότητά μας, δεν συνέβαινε... για καλό. Την εβδομάδα όμως που πέρασε, η είδηση για την απόδοση των κρατικών ομολόγων, για πρώτη φορά στα χρόνια της μνημονιακής περιπέτειας, σηματοδοτεί θετική εξέλιξη. Με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να πέφτει κάτω από το 4% καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό από τις αρχές του 2006 -ήταν 7,35% τον Ιανουάριο- και του πενταετούς που εκδόθηκε από την Ελλάδα επιτυχώς τον περασμένο Ιούλιο στο 3,20%, σπάζοντας το "αισιόδοξο" σενάριο της Κομισιόν, σύμφωνα με το οποίο τον Αύγουστο του 2018 η πενταετία θα είχε διαμορφωθεί στο 3.75% ώστε η αναχρηματοδότηση του χρέους να γίνεται αυτοδύναμα από τις αγορές, στην Αθήνα έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν.

Όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, η εξέλιξη αυτή δείχνει πως οι επενδυτές προεξοφλούν τον de facto τερματισμό των Μνημονίων έπειτα από επτά χρόνια και τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. «Η Ελλάδα μπορεί ήδη να δανείζεται από τις αγορές χρήματος με επιτόκια της περιόδου πολύ πριν από την οικονομική κρίση» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτό το μομέντουμ να διατηρηθεί. Όπως επισήμανε και ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, «να γίνει πιο σαφής και σταθερή η προοπτική επανάκαμψης της Ελλάδας στις αγορές χρήματος, ακόμα πιο σαφής και σταθερή η προοπτική οριστικής εξόδου από τα Μνημόνια που τόσο πολύ ταλαιπώρησαν τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Το «ράλι» των αποδόσεων στα ομόλογα και η διαφαινόμενη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης δίνουν στην Αθήνα τη δυνατότητα να σχεδιάσει πιο αποτελεσματικά βήματα έως τον Αύγουστο του 2018 και την οριστική έξοδο από το Μνημόνιο. Παράλληλα, προσβλέπουν σε μια διευθέτηση για το χρέος, που, όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, «θα δημιουργήσει μια σταθερή, μόνιμη, μακροχρόνια εμπιστοσύνη ανάμεσα στην ελληνική οικονομία και τους επενδυτές, ανάμεσα στην ελληνική οικονομία και τις αγορές».

Με την κοινωνία όρθια

Την Παρασκευή που μας πέρασε, υπήρξε άλλος ένας «καλός οιωνός εξόδου της χώρας από την κρίση». 727 εκατ. ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα πιστώθηκαν σε 3.250.000 αδύναμους συμπολίτες μας, «Η σημερινή κυβέρνηση είναι η μοναδική που έχει την υπευθυνότητα να διαχειριστεί τη μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και αυτό αποδεικνύεται εμπράκτως, την ώρα που μάλιστα ολοκληρώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά την απόδοση κοινωνικού μερίσματος», υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές δείχνοντας με σαφήνεια την πρόθεση της κυβέρνησης: Έξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

Το στοίχημα για την επόμενη μέρα αντικατοπτρίζεται στον στόχο για μείωση της ανεργίας κάτω από το 20%, για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης, συζήτηση για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τη λήξη του προγράμματος, πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων με στοχευμένες παρεμβάσεις του ΣΕΠΕ, μείωση των ανισοτήτων, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Άλλωστε η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για την κοινωνική Ευρώπη μέσω του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων ως προϋπόθεση για το μέλλον της Ε.Ε., με στόχο την κοινωνική σύγκλιση, τη μείωση της ανεργίας, ιδίως των νέων, ενάντια στη διεύρυνση της φτώχειας σε μια σειρά από χώρες της Ε.Ε., καθώς και ενάντια στο φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού, έλαβε μεγάλη υποστήριξη από την Κομισιόν αλλά και σειρά κρατών - μελών όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Σουηδία, ενώ και οι περισσότεροι ηγέτες είχαν θετική αντιμετώπιση.

Η ατζέντα σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει πλέον αλλάξει. Το μεγάλο στοίχημα για μια προοδευτική αλλαγή προς όφελος των πολλών, στον αντίποδα των φωνών της συντήρησης και της μισαλλοδοξίας, έχει ήδη ξεκινήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια