Header Ads

«Συνολική λύση που θα επαναθεμελιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών»

Θετικά αποτιμάται η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ - Αλ. Τσίπρας: "Πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον" - "Πρώτο προωθητικό βήμα" η απόφαση του Ζ. Ζάεφ για μετονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου

Θετικά αποτιμά η Αθήνα τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, σε μια «ειλικρινή συζήτηση που άνοιξαν όλα τα ζητήματα», με κυβερνητικές πηγές να υπογραμμίζουν ιδιαίτερα πως το ζήτημα είναι να υπάρξει συνολική λύση που θα επαναθεμελιώσει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε αυτό το πλαίσιο και η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στις κοινές δηλώσεις με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ ότι: «Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια, στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές, και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».

Αυτοκινητόδρομος Φιλίας
Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι συντελέστηκε πρόοδος, η οποία επιβεβαιώνεται με κινήσεις καλής θέλησης εκατέρωθεν. Ιδιαίτερη σημασίας σε αυτό το πλαίσιο είναι η κίνηση εκ μέρους του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ να ανακοινώσει τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και του κεντρικού αυτοκινητοδρόμου της ΠΓΔΜ που οδηγεί προς την Ελλάδα, τα οποία έως σήμερα φέρουν την ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος». Ο Ζ. Ζάεφ σημείωσε δε ότι οι ενέργειες αυτές στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνησή του αποδεικνύουν ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές αξιώσεις. Γνωστοποίησε πως ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί σε Αυτοκινητόδρομο Φιλίας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε τη δέσμευση της κυβέρνησής του στη διαπραγματευτική διαδικασία για την αναζήτηση λύσης στο θέματος του ονόματος, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και ανήγγειλε την ανύψωση των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, υπό την παρακολούθηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Τόνισε ότι μετά από 25 και πλέον χρόνια έφθασε πλέον η στιγμή να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας, εξέλιξη που, όπως σημείωσε, θα βοηθούσε ιδιαίτερα στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας του, προκειμένου να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Όπως είπε, η λύση που θα μπορούσε να δρομολογηθεί στο θέμα του ονόματος πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την εθνική αξιοπρέπεια των λαών των δύο χωρών.

Έμπρακτη απόδειξη

Αναφορικά με τη μετονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «πρόκειται για έμπρακτη απόδειξη της βούλησης του Ζόραν Ζάεφ να άρει τις αλυτρωτικές θεσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων». Χαιρετίζουν αυτή την κίνηση, την οποία και θεωρούν ως «ένα πρώτο προωθητικό βήμα».

Οι κινήσεις καλής θέλησης εκ μέρους της Αθήνας ανακοινώθηκαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Εγώ από πλευράς μου του ανακοίνωσα ότι στο πλαίσιο αυτό είμαι διατεθειμένος διαδικασίες που είχε αναστείλει και η δική μου κυβέρνηση να τις προωθήσουμε. Όπως για παράδειγμα την υποψηφιότητα της γείτονος χώρας στην Πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίου και την κύρωση και της δεύτερης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης της χώρας με την Ε.Ε. στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Τι είχαν προτείνει ελληνικές κυβερνήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση περίπου δύο ωρών με τον Ζ. Ζάεφ (δυόμισι μαζί με τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών) ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων. Το «έναντι όλων» προφανώς περιλαμβάνει και την ίδια τη γείτονα. Κατά πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία - Σκόπια», όπως και ότι είχαν δεχθεί ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και διπλή χρήση, δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ κατανόησε ότι το «Μακεδονία - Σκόπια» δεν μπορεί να αποτελεί λύση και συμφώνησε να προχωρήσει η συζήτηση σε μια νέα βάση.

Το "έναντι όλων είναι έναντι όλων"

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η θέση της χώρας είναι σαφής, ότι είμαστε πλέον στο 2018, ότι "το 'έναντι όλων είναι έναντι όλων' και ότι πρέπει να βρουν μια πραγματική λύση, για την οποία και η γείτων χώρα θα είναι περήφανη και άρα θα μπορεί να την υποστηρίξει στο εσωτερικό της. Σε αυτή τη συζήτηση, για το «έναντι όλων», ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο θέμα του συντάγματος, με τον κ. Ζάεφ να αναφέρει ότι είναι ένα θέμα που προσπαθεί να το διαχειριστεί, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Σε σχέση με αυτό η συζήτηση θα συνεχιστεί. «Πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ, και δεν θα χάσεις» παρότρυνε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ζόραν Ζάεφ, κατά τις ίδιες πληροφορίες.

Συνοψίζοντας τη θέση της Αθήνας ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στη συνάντηση: Πρώτα συζητάμε και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την Ε.Ε. «Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση κατά τη θητεία της οποίας τα μνημεία αλυτρωτισμού μειώνονται αντί να αυξάνονται» υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης.

Με ρεαλισμό και υπευθυνότητα

Αφού ευχαρίστησε τον Ζόραν Ζάεφ για τις χθεσινές τους συνομιλίες, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «είμαστε δυο άνθρωποι που ανήκουμε σε μια νέα γενιά, δυο προοδευτικοί πολιτικοί σε μια εξαιρετικά δύσκολη γειτονιά και πιστεύω ότι αγωνιζόμαστε και οι δυο για να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας, προσπαθώντας ταυτόχρονα να βρούμε λύσεις σε αυτά που μας χωρίζουν».

«Βαθιά μου πεποίθηση», είπε, «είναι ότι τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από εθνικισμούς και εντάσεις, αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, να πάει η περιοχή μπροστά και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα στην οικονομία, την ασφάλεια, την περιφερειακή σταθερότητα».

«Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας ως μιας δύναμης ευθύνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή και γι’ αυτον τον λόγο άλλωστε προχωρήσαμε σε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή των Βαλκανίων σε διμερές, τριμερές και τετατραμερές επίπεδο» σημείωσε.

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι σήμερα και τους δυο μας μάς παρακολουθούν πολλοί και από τις δύο χώρες, άλλοι με αγωνία και σκεπτικισμό και άλλοι με ειλικρινή ελπίδα» συνέχισε, για να τονίσει: «Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι και οι δυο μας έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό αλλά και με υπευθυνότητα.Και το λέω αυτό γιατί δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δυο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια, στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».

Ευρωπαϊκή πορεία

«Προκειμένου όμως να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ενταξη στο ΝΑΤΟ που επιθυμεί η γειτονική χώρα, πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων, ιδαίτερα δε κατέστησα σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Και στο πλαίσιο αυτό βεβαίως ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε υπό την εποπτεία μας τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη στο πλαίσιο του ΟΗΕ» πρόσθεσε.

«Παράλληλα συμφωνήσαμε με τον Ζόραν ότι οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αρχίσαμε με πρωτοβουλία της Ελλάδας το 2016 θα εντατικοποιηθούν, μέτρα ιδιαίτερα σημαντικά στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των διασυνοριακών επαφών, με σημαντικότερο το άνοιγμα της διασυνοριακής διάβασης των Πρεσπών», το οποίο επισήμανε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή.

Τέλος, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό «για τη σημερινή ειλικρινή συζήτηση και συνάντηση» και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χθεσινή συνάντηση πρωθυπουργών, η πρώτη μετά από σχεδόν επτά χρόνια, «θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον στις σχέσεις των δύο χωρών».

Χρέος και οικονομία σήμερα με Λαγκάρντ - Μοσκοβισί
Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι σημερινές συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με Κριστίν Λαγκάρντ και Πιερ Μοσκοβισί. Στο επίκεντρο της συνάντησης με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του χρέους, όπου, επισημαίνεται, το ΔΝΤ έχει εκφράσει πολλάκις την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του και είναι σημαντικό ότι με τις αποφάσεις και του Eurogroup ήδη από τον περασμένο Ιούνιο και την επιβεβαίωση της σχετικής απόφασης από το Εurogroup της Δευτέρας, έχει ήδη τεθεί επί τάπητος η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμισή του, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί και η συνάντηση με τον επίτροπο Μοσκοβισί.

Συνάντηση θα έχει ο πρωθυπουργός και με τον επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, με τον οποίο αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα δυτικά Βαλκάνια. Συναντήσεις θα έχει και με τον Αλβανό ομόλογό του, αλλά και με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας και με τον Κροάτη πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια