Header Ads

Νέος γύρος συνομιλίων στη Νέα Υόρκη για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Η συνάντηση της Νέας Υόρκης σήμερα, Τετάρτη, θα κρίνει τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας - Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση, με άλλο τρόπο και θα καταθέσω νέα πρόταση, δήλωσε στο ΑΝΤ1 ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ενόψει της αυριανής συνέχισης των συνομιλιών

Εβδομάδα εξελίξεων για το “Μακεδονικό” ξεκινά από σήμερα, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι στη διαπραγμάτευση και την προσπάθεια επίλυσης του θέματος τελούν με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση της προσεχούς Τετάρτης στη Νέα Υόρκη. Ταυτοχρόνως, Αθήνα και Σκόπια εμπεδώνουν σχεδόν καθημερινά ολοένα και καλύτερο κλίμα, ούτως ώστε να στρώσουν το έδαφος για τις συνομιλίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το καλεντάρι του τρέχοντος μήνα περιέχει ημερομηνίες - σταθμούς για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα έμπειροι διπλωμάτες να εκτιμούν πως δεν αποκλείεται να πρόκειται για τον μήνα “που θα κρίνει τα πάντα” -κι αυτό παρά το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση κοινής πρότασης λύσης μπορεί να φτάσει ώς τον Ιούνιο, πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα εξετάσει την προοπτική ένταξης της γειτονικής χώρας στη συμμαχία.

Κρίσιμη συνάντηση

Εν αρχή, λοιπόν, η σημερινή συνάντηση: ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το “Μακεδονικό”, Μ. Νίμιτς, που γνωρίζει όσο λίγοι τους κύκλους διαπραγματεύσεων και συνομιλιών που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια, θα υποδεχτεί τις διαπραγματευτικές ομάδες της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με επικεφαλής τους πρέσβεις Αδ. Βασιλάκη και Β. Ναουμόφσκι αντιστοίχως. Σύμφωνα με πληροφορίες, με δεδομένο ότι όλοι έχουν ανταλλάξει κάποιες αρχικές ιδέες με όλους, ο Μ. Νίμιτς αναμένεται να παρουσιάσει το λιγότερο ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση, ενώ δεν αποκλείεται να επιλέξει μια πιο “προχωρημένη” κίνηση: να ρίξει κάποια πρόταση σύνθετης ονομασίας στο τραπέζι...

Είτε στη μία περίπτωση είτε στην άλλη, από τις αντιδράσεις των εμπλεκομένων μερών αλλά και από τα θέματα που τυχόν θα εγείρουν και θα επιχειρήσουν να θέσουν στο τραπέζι θα κριθεί κατά πόσο η συζήτηση έχει... μέλλον. Βάσει όσων θα έχουν γίνει στην εν λόγω συνάντηση, θα κριθεί αν υπάρχει περιθώριο προόδου στις διαπραγματεύσεις αλλά και αν... έχουν κάτι να πουν στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ του Νταβός οι δύο πρωθυπουργοί Αλ. Τσίπρας και Ζάεφ. Σημειωτέον ότι θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια, η οποία προφανώς και θα παίξει τον δικό της ρόλο ως προς τη βούληση που θα δείξει η γειτονική χώρα για επίλυση του ονοματολογικού.

Μάθιου Νίμιτς: Θα καταθέσω νέα πρόταση

Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση, με άλλο τρόπο και θα καταθέσω νέα πρόταση, δήλωσε στο ΑΝΤ1 ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ενόψει της συνέχισης των συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Πρόκειται να καταθέσω νέα πρόταση διότι είναι μια νέα συγκυρία. Κάποιες προτάσεις τις έχουμε συζητήσει για πολλά χρόνια και όπως είπα σε μια συνέντευξη πριν μερικές ημέρες δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση. Ουδείς μπορεί να ανακαλύψει κάτι απόλυτα νέο , αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια.

Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω» ανέφερε ο κ. Νίμιτς .

Χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στη πρότασή του τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα» . Επισήμανε ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι «αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας οπότε φερθεί λεπτομερώς στη πρότασή του τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα . Επίσης πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως «Republika Makedonija» και άρα ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή».

Υπογράμμισε ακόμη πως στην Ελλάδα εκτιμούν ότι «η χώρα μπορεί να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι τώρα που τελείωσε η οικονομική κρίση πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει αυτό το ρόλο . Ένας από τους τρόπους να γίνει αυτό είναι να λύσουν το ζήτημα με τον βόρειο γείτονά τους.

Στα Σκόπια από την άλλη πλευρά υπάρχει το σκεπτικό ότι κάποιες από τις ιδέες του παρελθόντος δεν ήταν απαραίτητα ευνοϊκές και ότι ήρθε η ώρα για να λυθεί το θέμα και να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή και βορειοαντλαντική πορεία της χώρας και να λύσουν το πρόβλημα με την Ελλάδα». ανέφερε.

Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ακόμη πως περιμένει από τις δύο πλευρές να μελετήσουν τις ιδέες του προσεκτικά, με ανοικτό μυαλό και να υιοθετήσουν θετική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος.

Πληροφορίες: ΑΥΓΗ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια