Header Ads

Το νέο... πολιτικό λεξιλόγιο του ΚΚΕ

Με τη συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αλλάζει άρδην την πολιτική του φρασεολογία, υιοθετώντας -με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Κουτσούμπα- ένα σταθερά επιθετικό ύφος

Το ΚΚΕ είναι το κόμμα με τη μεγαλύτερη πολιτική ιστορία στη χώρα καθώς φέτος συμπληρώνει έναν αιώνα συνεχούς πολιτικής ζωής και δράσης. Από τους αντιπάλους του και τα κρατικά όργανα ασφαλείας, κατά καιρούς, δέχτηκε απηνείς διωγμούς, οι οποίοι αναμφίβολα το σημάδεψαν.

Παρ’ όλα αυτά ο πολιτικός του λόγος είχε πάντοτε ένα επίπεδο -και κυρίως ένα συγκροτημένο περιεχόμενο- ακόμα κι όταν, σε βάρβαρες εποχές, ήταν ιδιαίτερα σκληρός. Πάντα, όμως, μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής ορολογίας που χρησιμοποιούνταν στην εκάστοτε εποχή.

Τελευταία, στον πολιτικό λόγο του ΚΚΕ εμφανίζονται ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αξίζει να προσεχθούν, καθώς περιέχουν λέξεις και φράσεις τις οποίες το ΚΚΕ ουδέποτε ή σπανίως χρησιμοποίησε στο παρελθόν. Ουδέποτε, επίσης, στο παρελθόν προσωποποίησε τις πολιτικές του διαφορές με κυβερνήσεις και αντίπαλους πολιτικούς χώρους.

Χαρακτηριστικό του... νέου πολιτικού λόγου του ΚΚΕ -στον οποίο πρωταγωνιστεί ο Δ. Κουτσούμπας- είναι η τραχύτητα και η επιλογή λέξεων που αν δεν είχαν μπροστά έναν πολιτικού περιεχομένου επιθετικό προσδιορισμό θα ήταν -με την κοινή σημασία του όρου- απολύτως υβριστικές.

«Πολιτικός απατεώνας», «πλασιέ καπιταλιστικών επιχειρήσεων», «πολιτικός διεθνής γυρολόγος σε ρόλο σαλτιμπάγκου» και «αυτοδιαφημιζόμενος αριστερός πρωθυπουργός» είναι μόνο κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που απέδωσε ο Δ. Κουτσούμπας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με αποκορύφωμα το σχόλιο περί «πολιτικού στριπτίζ» που έκανε μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ.

«Ματωμένα πλεονάσματα»

«Ο πρωθυπουργός εξελίσσεται σε μεγάλο πολιτικό απατεώνα», είχε δηλώσει συγκεκριμένα (16/12/2017, εφημ. «Τα Νέα»), ενώ προεξοφλούσε πως η χώρα δεν βγαίνει από το Μνημόνιο: «Είναι μάλιστα τέτοια η πρεμούρα της κυβέρνησης να βοηθήσει τους τραπεζικούς ομίλους να συγκεντρώσουν γη και ακίνητη περιουσία στα χέρια τους, που έχει ήδη συμφωνήσει με τους “θεσμούς” την ποινικοποίηση των μαζικών αντιδράσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς», είπε κάνοντας λόγο και για «τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060».

«Βλέπουν τον κ. Τσίπρα σε ρόλο πλασιέ καπιταλιστικών επιχειρήσεων», είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο. Για να συνεχίσει: «Ζήσαμε, δυστυχώς, από έναν πολιτικό διεθνή γυρολόγο σε ρόλο σαλτιμπάγκου, από έναν αυτοδιαφημιζόμενο αριστερό πρωθυπουργό, το μεγαλύτερο ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού».

«Ποια κυβέρνηση απ’ αυτές που ονομάστηκαν δήθεν “αριστερές”, “προοδευτικές”, που στρογγυλοκάθισαν στην εξουσία, έδωσε λύσεις σε πραγματικά λαϊκά προβλήματα; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας, μια αστική πλέον σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, έγινε όργανο τελικά της εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου, των ομίλων, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, πλασιέ των συμφερόντων τους» (Κυριακή 26/11/2017, ΕΡΤ 1, ΑΠΕ-ΜΠΕ).

«Μετά το πολιτικό “στριπτίζ” ξεφτίλας, όπως έγραψε ο “Ριζοσπάστης”, στον Τραμπ, θυμάστε και μερικές αριστερές κορόνες», είχε δηλώσει για τον Αλέξη Τσίπρα, μετά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. «Το θράσος σας θα μείνει παροιμιώδες», συνέχισε. Συγκεκριμένα, είχε πει στον «Real FM»: «Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε πάρα πολλά για να εισπράξει μια γενική συμπάθεια, γενικούς σχολιασμούς, ευχολόγια. Σε τελευταία ανάλυση έχει δίκιο ο «Ριζοσπάστης».

Ο Τραμπ έκανε ό,τι κάνει κάποιος ή κάποια μπροστά σε ένα καλό στριπτίζ ή σε ένα ανατολίτικο oriental. Το πολύ πολύ να δώσει κάποιος φιλοδώρημα στον χορευτή ή τη χορεύτρια. Τέτοιο χαρακτήρα κατά την άποψή μας έχει και η δήθεν στήριξη του Τραμπ, των ΗΠΑ δηλαδή, προς την Ελλάδα».

«Εχετε ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και πολιτικής εξαπάτησης με την καινούργια υπόσχεση για το λαμπρό μεταμνημονιακό μέλλον που μας περιμένει μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε, υποτίθεται, θα φτιάξουμε τον πρώτο εθνικό προϋπολογισμό», τόνισε ο γ.γ. του ΚΚΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2017, ενώ μία μέρα πριν, σχολιάζοντας το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, είχε δηλώσει πως η κυβέρνηση «είναι γενναιόδωρη μόνον όταν πρόκειται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

Αλλεπάλληλες επιθέσεις

Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι «σαν τον κλέφτη, έφερε νύχτα την τροπολογία για το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας σε ένα άσχετο νομοσχέδιο», χρησιμοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αρχές Δεκεμβρίου (5/12/2017).

Την ίδια στιγμή, την ίδια φρασεολογία χρησιμοποίησε και για την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, για την οποία είπε πως «η άπειρη κατά τα άλλα, όπως την αποκαλούν αρκετοί συνάδελφοί της, αποδεικνύεται αρκετά έμπειρη στην κομπίνα και τη βρόμικη δουλειά».

«Δεν σας σώζουν ούτε τα συνθήματα ούτε τα διαφημιστικά σποτάκια ούτε τα κοινωνικά μερίσματα από τα ματωμένα πλεονάσματα», είπε την ίδια μέρα, για το σύνολο της κυβέρνησης. Συνεχίζοντας στους ίδιους επιθετικούς τόνους προς αυτήν, της απένειμε, μάλιστα, «βραβείο πολιτικής ξετσιπωσιάς και αθλιότητας», λέγοντας ότι «θα μείνει στην Ιστορία ως μια γραφικότητα, ως μια παραφωνία, μια καρικατούρα, όπως ο μακαρίτης ο Λάσκαρης που έλεγε ότι με νόμο θα καταργούσε την ταξική πάλη».

Πως η κυβέρνηση «κάνει τη βρόμικη δουλειά», γι’ αυτό και «το ΔΝΤ και η ΕΚΤ και διάφοροι μεγαλοσχήμονες εδώ στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και τον στηρίζουν αυτά τα 3 χρόνια» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του εφ’ όλης της ύλης, στον τηλεοπτικό σταθμό «Κρήτη TV» (6/12/2017).

Στην ίδια λογική, λίγο πριν από το πέρας του 2017 (23/12), ο Γιάννης Γκιόκας, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και βουλευτής του ΚΚΕ, ανέφερε τα εξής: «Τέλος, για τα δικαιώματα που υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, εν αντιθέσει με το ΚΚΕ, δεν μπαίνουμε καν στη διαδικασία να σχολιάσουμε... γελάνε και οι τάρανδοι του Αϊ-Βασίλη!».

Νόρα Ράλλη
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια