Header Ads

«Μητσοτάκης και Σπυράκη έχουν πνιγεί στις αντιφάσεις της ΝΔ για την ονομασία της ΠΓΔΜ»

«Έχει ο κ. Μητσοτάκης το σθένος να πει στον ελληνικό λαό ποια είναι πραγματικά η θέση της ΝΔ ή θα συνεχίσει να είναι όμηρος της ακροδεξιάς τάσης του κόμματός του, των κ.κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Βορίδη;», το ερώτημα που απευθύνει ο Δημ. Τζανακόπουλος

«Ο κ. Μητσοτάκης και η κα Σπυράκη έχουν πνιγεί στις αντιφάσεις της Νέας Δημοκρατίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημ. Τζανακόπουλος εξηγώντας: «Από τη μία είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας erga omnes από την άλλη λένε «ναι» στα συλλαλητήρια. Από τη μία με τη γραμμή της Ντόρας Μπακογιάννη και από την άλλη και με τη γραμμή του Αντώνη Σαμαρά.»

Το ερώτημα, που απευθύνει ο Δημ. Τζανακόπουλςο προς την αξιωματική αντιπολίτευση «είναι σαφές: Έχει ο κ. Μητσοτάκης το σθένος να πει στον ελληνικό λαό ποια είναι πραγματικά η θέση της ΝΔ ή θα συνεχίσει να είναι όμηρος της ακροδεξιάς τάσης του κόμματός του, των κ.κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Βορίδη;».

Νωρίτερα, η Μ. Σπυράκη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε τα εξής:

«Επί της ουσίας, δυστυχώς, η Κυβέρνηση χειρίζεται ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα με όρους εσωτερικής, πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι απολύτως ανεύθυνος ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το θέμα της συζήτησης για την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στον Ο.Η.Ε. Δύο μήνες τώρα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση της Αντιπολίτευσης. Έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις ερήμην μας. Είναι, πλέον, πολύ αργά για ενημέρωση. Σε ό,τι αφορά το συλλαλητήριο και το ενδεχόμενο συμμετοχής των βουλευτών μας: Θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι πολίτες είναι φυσικά ελεύθεροι να εκφρασθούν όπως επιλέγουν και οι βουλευτές μας είναι ελεύθεροι να κάνουν αυτό που επιλέγουν.»

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άδωνις: «Απολύτως ενιαία η θέση της ΝΔ»... του Σαμαρά (βίντεο)
Τι ανέφερε αναλυτικά ο Δημ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό:

Το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, ψηλά στις προτεραιότητές μας και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιλύσει ένα πρόβλημα που απασχολεί τη χώρα πάνω από μια 25ετία καθώς είναι σημαντικό να κλείνουν εκκρεμότητες, να εμπεδώνεται η σταθερότητα στα Βαλκάνια ώστε η περιοχή να περάσει σε μια περίοδο συνανάπτυξης, συνεργασίας και αλληλεγγύης. Όταν έχουμε ένα ευρύτερα αποσταθεροποιημένο περιβάλλον σημαίνει ότι δεν έχουμε κανένα λόγο να συντηρούμε εστίες προβλημάτων εφόσον αυτά μπορούν να επιλυθούν ώστε να εμπεδώσουμε το ρόλο μας ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή.

Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί δια του ΠΘ και του ΥΠΕΞ. Χρειαζόμαστε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Μία σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και θα ισχύει έναντι όλων. Ζητούμενο παράλληλα, μια ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση.

Είναι υποκριτικό ότι μια σειρά από εθνικιστικές ομάδες ή ΜΜΕ συνεχίζουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους καθώς ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούμε όρο που εμπεριέχει τον όρο “Μακεδονία” (πΓΔΜ) ενώ πάνω από 130-140 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη χώρα με το συνταγματικό της όνομα. Είναι στρουθοκαμηλισμός να νομίζουμε ότι θα ισοπεδώσουμε τις επιδιώξεις της άλλης πλευράς. Πρέπει να χειριστούμε το ζήτημα με σοβαρότητα, συνέπεια και μεγάλη ευθύνη για να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο.

Η ΝΔ οφείλει να σταματήσει το κρυφτούλι. Είναι ειρωνικό να μιλούν για διγλωσσία της κυβέρνησης καθώς το 1992, μονοκομματική κυβέρνηση τότε, η ΝΔ είχε προσέλθει στο συμβούλιο των αρχηγών με διαφορετικές θέσεις από τον ΠΘ της και τον ΥΠΕΞ της. Πρέπει λοιπόν τώρα να κοιτάξει το συμφέρον της χώρας και όχι τη μικροπολιτική αξιοποίηση. Η ΝΔ είναι φανερό ότι είναι χωρισμένη σε τουλάχιστον 3 κομμάτια: ο χώρος που καθορίζεται από την παρακαταθήκη του Κ. Καραμανλή, ένας χώρος φιλελεύθερος που όμως δε μιλά με δυνατή φωνή και μια πτέρυγα που φλερτάρει με ακροδεξιές και εθνικιστικές θέσεις. Για αυτό το λόγο ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει το πολιτικό σθένος να τοποθετηθεί με καθαρότητα.

Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψιν τις διαφορετικές απόψεις αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με όρους συλλαλητηρίων. Δεν έχει νόημα να λειτουργούμε τώρα με τους όρους του 1992. Η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει πάρα πολύ από τότε.

Σε σχέση με την εκκλησία, ανταλλάχθηκαν επιστολές μεταξύ ΠΘ - Αρχιεπισκόπου και τέθηκαν οι θέσεις και οι απόψεις. Ο ΠΘ είπε πως θα διαχειριστούμε το εκκλησιαστικό ζήτημα με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία ωστόσο η εξωτερική πολιτική είναι θέμα της συντεταγμένης πολιτείας, θέμα της κυβέρνησης να ορίσει τη γραμμή και θέμα του κοινοβουλίου να επικυρώνει τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια