Header Ads

Θετικές αναφορές για Eurogroup και χρέος στα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ

Οι αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα και η ρύθμιση του χρέους, στο επίκεντρο δεκάδων δημοσιευμάτων από τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης

Ιδιαιτέρως θετικές είναι, στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι αναφορές στη χώρα μας από τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ενδεικτικώς, Wall Street Journal και γερμανικά ΜΜΕ (FAZ/DPA) βλέπουν την έξοδο από το γ΄ πρόγραμμα στήριξης να είναι εγγύτερα από ποτέ, ενώ αναδεικνύουν και τη δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, σύμφωνα με την οποία, «το 2018 θα είναι για την Ελλάδα μια καθοριστική χρονιά». Την ώρα που οι Financial Times προτάσσουν τη διαπίστωση του νέου επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, για τις τεράστιες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και την εξαιρετική -όπως σημειώνουν- συνεργασία της με τους θεσμούς.

Από τα γαλλικά μέσα (LE Monde, AFP) αναδεικνύεται το γεγονός ότι η ευρωζώνη επικυρώνει την εκταμίευση δόσης βοήθειας, ενώ στην ανάλυση της Handelsblatt διαβάζουμε: «Η Ελλάδα θεωρούνταν για πολύ καιρό το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης, αλλά πλέον οι δανειστές έχουν να πουν μόνο καλά λόγια για την Ελλάδα. Η Αθήνα αντιδρούσε στις μεταρρυθμίσεις και, παρά τις ενισχύσεις δισεκατομμυρίων, αδυνατούσε να ορθοποδήσει, αλλά πλέον η οικονομία της αναπτύσσεται και πάλι, αν και σε χαμηλά επίπεδα. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας, πάλαι ποτέ επαναστάτης, υλοποιεί τις οδηγίες των δανειστών με μεγαλύτερη συνέπεια από όλους τους προκατόχους του».

Σε άλλο σημείο στην ίδια εφημερίδα σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας υλοποιεί τις οδηγίες των δανειστών με μεγαλύτερη συνέπεια από όλους τους προκατόχους του, ενώ με τους κ.κ. Τσίπρα και Τσακαλώτο «τα πάντα σχεδόν έγιναν πιο εύκολα», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ. Εξάλλου, το ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι τώρα συνεργάσιμη δεν αποτελεί έκπληξη. Διότι σε λίγο καιρό ο Τσίπρας θα μπορέσει να δρέψει τους καρπούς της μακρόχρονης πολιτικής περικοπών. Στα τέλη Αυγούστου αναμένεται επιτέλους η έξοδος από τα προγράμματα προσαρμογής που δρομολογήθηκαν πριν από οκτώ χρόνια περίπου».

Στο σύνολο των δημοσιευμάτων αναφέρεται ότι στο σχετικό ανακοινωθέν του Eurogroup οι ελληνικές αρχές έχουν υπερκαλύψει τους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους της τελευταίας τριετίας και ότι έχουν βελτιώσει την απόδοση της είσπραξης των φόρων. Ωστόσο, στο ίδιο ανακοινωθέν, το Eurogroup ζητά από την Ελλάδα να εφαρμόσει «επειγόντως» όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις (Handelsblatt), μια διαδικασία η οποία δεν θα παρακολουθείται πλέον σε υπουργικό επίπεδο, αλλά στην ομάδα εργασίας των υφυπουργών (Stern, Bild, SZ).

Associated Press και New York Times προβάλλουν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ως αποφασιστικό παράγοντα προόδου. Προβάλλουν δε, ως ενθαρρυντικές τις δηλώσεις αξιωματούχων, όπως του Μ. Σεντένο, του Β. Ντομπροβσκις, του Π. Μοσκοβισί. Σύμφωνα με την “Tribune”, η Ελλάδα δηλώνει ικανοποιημένη, δια του Ε. Τσακαλώτου, με δεδομένο ότι το τελευταίο μέρος του προγράμματος δεν προβλέπει νέα μέτρα πέραν όσων μένουν να διευθετηθούν και οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους έχουν ξεκινήσει.

Αναφορικά με τις προοπτικές εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης, οι Irish Times χαρακτηρίζουν σημείο-κλειδί, το είδος της συμφωνίας στην οποία θα εισέλθει η χώρα μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης. Η Ελλάδα οφείλει στους ευρωπαίους εταίρους της €224 δισ., ποσό που ενισχύει την επιθυμία των πιστωτών της να παρακολουθούν στενά τη χώρα ακόμα και όταν φύγει από την άμεση επιτήρηση. Οι μέθοδοι ενός τέτοιου μηχανισμού επιτήρησης όπως και το είδος και το μέγεθος της ελάφρυνσης χρέους μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις το επόμενο εξάμηνο, εκτιμά η εν λόγω εφημερίδα.

Σε κάθε περίπτωση, τα χρόνια της εξάρτησης από τη διεθνή χρηματοδοτική βοήθεια φαίνεται να τελειώνουν για την Ελλάδα το καλοκαίρι, είναι η εκτίμηση από τη Γερμανία (Faz.net/dpa).

Κατά την Wall Street Journal, με την Αθήνα και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να επιθυμούν διακαώς να αφήσουν πίσω τους το ελληνικό δράμα, η έξοδος από το γ΄ πρόγραμμα μοιάζει να βρίσκεται εγγύτερα από ποτέ. Τους προσεχείς μήνες, όμως, θα καθοριστεί αν η Αθήνα θα αποσπάσει την επιθυμητή καθαρή έξοδο από το καθεστώς, ή ποιο θα είναι το είδος της μετά το πρόγραμμα διευθέτησης με τους πιστωτές.

Ενώ σύμφωνα με την Figaro, η Αθήνα πρέπει να βγει οριστικά τον Αύγουστο από τον κλοιό των προγραμμάτων και το ισχυρότερο μήνυμα στάλθηκε με τη συμφωνία για την εκταμίευση μιας προτελευταίας δόσης € 6,7 δις. σε υποδόσεις. Και κατά την, Les Echos, το Eurogroup αρχίζει να σκιαγραφεί το τέλος του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια