Header Ads

Tσίπρας στο υπουργικό: Το 2018 θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την εκλογική νίκη του 2019

Το καλοκαίρι του 2018 είναι σταθμός, αλλά όχι το τέλος της διαδρομής, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο του έτους και υπογράμμισε ότι φέτος είναι η χρονιά «επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των δικών μας πολιτικών πρωτοβουλιών» στην οποία η κυβέρνηση θα κάνει σαφέστερο «το δικό της ταξικό πρόσημο». «Το 2018 θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την εκλογική νίκη του 2019», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «ο δρόμος είναι μπροστά μας. Η κοινωνία μας παρακολουθεί. Οι πολίτες έχουν υψηλές προσδοκίες και είναι βέβαιος ότι δεν θα τις διαψεύσουμε».

Αύξηση επιδομάτων σε 600.000 οικογένειες
Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι περίπου 600.000 οικογένειες θα δουν να αυξάνονται τα επιδόματα τέκνων που λαμβάνουν. «Χτίζουμε το νέο κοινωνικό κράτος. Αυτό είναι το σημείο που εμφανίζεται η διαιρετική γραμμή με τις δυνάμεις του παλαιού πολιτικού συστήματος», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων αυξήθηκε κατά 250 εκατ. ευρώ, φθάνοντας στα 910 εκατ. ευρώ. Έτσι περίπου 600.000 οικογένειες θα δουν αυξημένα επιδόματα τέκνων.

Επιτάχυνση των δικών μας πολιτικών
«Το 2018 θα είναι χρονιά επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των δικών μας πολιτικών πρωτοβουλιών. Θα κάνουμε πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο. Αυτό είναι το κλειδί για τις συνθήκες διαβίωσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Είναι το κλειδί για την κοινωνική συμμαχία που επιδιώκουμε να εκφράσουμε», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε δίνοντας το πολιτικό του στίγμα: «μας κατηγορούν για μεροληψία. Εγώ λέω ότι αυτή η μεροληψία ενώνει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάπτυξη». «Το καλοκαίρι του 2018 θα είναι ένας σταθμός αλλά όχι το τέλος της διαδρομής», είπε χαρακτηριστικά.

Η αναφορά του πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ ήταν σύντομη, αλλά επιβεβαίωσε ότι υπάρχει θετικό κλίμα. «Έχουμε παράθυρο για λύση στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων αποδειχθεί ειλικρινής. Τις επόμενες ημέρες θα φανεί κατά πόσο θα γίνουν αποφασιστικά βήματα», είπε.
Όσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «η καταπολέμηση της διαφθοράς η ενίσχυση της εργασίας και το κοινωνικό κράτος είναι ο σκληρός πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής». «Δίνουμε μάχη απέναντι σε πρακτικές δίκτυα και διαμορφωμένες αντιλήψεις. Είναι λαϊκή απαίτηση να συνεχίσουμε τη μάχη. Να αποδείξουμε όχι μόνο ότι είμαστε διαφορετικοί αλλά και ότι είμαστε αποφασισμένοι.

Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την προσπάθεια γιατί και εγώ είμαι αποφασισμένος να την συνεχίσουμε», σημείωσε και πρόσθεσε εμφατικά ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνονται στόχος του κράτους ή των τραπεζών οι φτωχοδιάβολοι, ενώ επιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους και έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό ή πολιτικοί που διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα, τα απολαμβάνουν».

Η πρώτη αξιολόγηση που κλείνει χωρίς δημοσιονομικά μέτρα
Αναφερόμενος στην τρίτη αξιολόγηση ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «κλείνει χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα και είναι η πρώτη φορά σε όλα τα προγράμματα που γίνεται αυτό». Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι

-για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια αυξάνονται οι αμοιβές, ενώ και το κοινωνικό εισόδημα έχει αυξηθεί.

-υπάρχει εμπιστοσύνη στην οικονομία που εκφράζεται στην εντυπωσιακή πορεία των ελληνικών ομολόγων. «Έχουμε μπει σε μία πορεία που φανερώνει ότι η επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος μετά τον Αύγουστο δεν θα είναι μία ρητορική ή ένα σύνθημα αλλά κάτι που μπορεί να συμβεί. ο στόχος είναι τον Αύγουστο να μπει οριστικό τέλος στην συνθήκη επιτροπείας που μπήκε το 2010», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και σημείωσε πως «αν αυτή τη στιγμή βγούμε στις αγορές έχουμε επιτόκιο που αντιστοιχεί στο 2006 δηλαδή πολύ πριν την κρίση».

Όμως για τον πρωθυπουργό «το κρίσιμο είναι να μεταφέρουμε τους θετικούς δείκτες να μεταφερθούν στην ζωή των πολιτών. Η ανεργία μειώνεται σταθερά έχουν δημιουργηθεί περίπου 320.000 περισσότερες θέσεις εργασίας με την πλειοψηφία να είναι πλήρους απασχόλησης. Παρά το ότι η μερική απασχόληση είναι υψηλή καταφέραμε να αντιστρέψουμε την φορά. Δίνουμε μάχη κατά της υποδηλωμένης εργασίας που έπεσε από το 19% στο 14%».

Πελατειακό κράτος με φοροδιαφυγή
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «το 2018 θα είναι για όλους μία χρονιά ορόσημο μία χρονιά σταθμός ένα έτος γεμάτο προκλήσεις που για να κερδηθούν χρειάζεται σκληρή δουλειά ώστε να γίνει κει έτος δικαίωσης για τις θυσίες του ελληνικού λαού». Και εκτίμησε ότι η νέα χρονιά «μπήκε με καλούς οιωνούς για την οικονομίας. Ολοκληρώνουμε την τρίτη αξιολόγηση και περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο της δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφωνήσαμε υπό τις γνωστές συνθήκες το 2015. Κλείνουμε τον κύκλο που άνοιξε το 2010 με τα μνημόνια»…

Υπενθύμισε ακόμη πια ήταν η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση κάνοντας λόγο για μία «οικονομία με σαθρή βάση χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο με υστέρηση στα έσοδα» και για «πελατειακό κράτος με συνειδητή επιλογή την οικοδόμηση συναινέσεων στο έδαφος της φοροδιαφυγής». «Σε αυτά ήρθαν να προστεθούν προγράμματα που οδήγησαν σε καθοδικό σπιράλ που βύθισε την οικονομία στην ύφεση και στον κοινωνικό αποκλεισμό», πρόσθεσε και υπερασπίσθηκε την πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «το 2015 προσπαθήσαμε να αντιστρέψουμε αυτή τη φορά. Δεν καταφέραμε όσα θα θέλαμε αλλά πετύχαμε ένα πρόγραμμα που δεν συγκρίνεται με τα προηγούμενα γιατί πετύχαμε να εισαγάγουμε τις κοινωνικές ανάγκες ως μία από τις παραμέτρους του προγράμματος. Αυτή είναι μία από τις αιτίες που καταφέρνουμε να μπούμε στην τελευταία φάση του προγράμματος που είναι το μόνο πρόγραμμα που ολοκληρώνεται με επιτυχία».

ΠΗΓΗ: HUFFPOST

Δεν υπάρχουν σχόλια